ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2023 17:22
* «ΑΦΗΝΟΥΜΕ τη Θεσσαλία πολύ ψηλά», που λέει κι ο Κ. Αγοραστός, ο οποίος δεν δίστασε στη διοργάνωση της Καρδίτσας να βρεθεί ανάμεσα στα θηρία: με τον αντιπεριφερειάρχη του Ευθύμη Ρεντζιά, τον Λαρισαίο, πρώην της Ολύμπια, διευθυντή της ΚΑΕ Ολυμπιακός και μέλος της διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας, Νίκο Λεπενιώτη, και τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλη Γαλατσόπουλο. Συζήτηση πολύ υψηλού επιπέδου. Ζ. * «ΑΦΗΝΟΥΜΕ τη Θεσσαλία πολύ ψηλά», που λέει κι ο Κ. Αγοραστός, ο οποίος δεν δίστασε στη διοργάνωση της Καρδίτσας να βρεθεί ανάμεσα στα θηρία: με τον αντιπεριφερειάρχη του Ευθύμη Ρεντζιά, τον Λαρισαίο, πρώην της Ολύμπια, διευθυντή της ΚΑΕ Ολυμπιακός και μέλος της διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας, Νίκο Λεπενιώτη, και τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλη Γαλατσόπουλο. Συζήτηση πολύ υψηλού επιπέδου. Ζ.

Τρωγοψήνοντας
* ΕΙΧΕ έρθει κεφάτος απ’ την Αθήνα στο πατρικό του, ο νεαρός Λαρισαίος για τα Χριστούγεννα.

Ήταν και φιλότιμο παιδί «Άσε μάνα», προθυμοποιήθηκε, «μην κουράζεσαι εσύ. Ανήμερα το μεσημέρι θα ανάβω εγώ το φαγητό. Θα ψήσω εγώ στα κάρβουνα, έχει και καλό καιρό...».
«Δώσε σε μένα τα χοιρινά που πήρες και μείνε ήσυχη εσύ...».
Αυτό και έγινε.
Μόνο που η Λαρισαία μάνα κράτησε λίγο κρέας κι έφτιαξε χοιρινό πρασοσέλινο, για το οποίο ήξερε ότι ξετρελαινόταν το παιδί από την εποχή που το μαγείρευε ακόμα η γιαγιά του.
Κι έτσι ο ψήστης έκανε τη δουλειά του, με κέφι και επιτυχία, τρώγοντας ταυτόχρονα, ναι βέβαια έφαγε και μετά απ’ τα ψητά.
Αλλά είχαν φάει και πιο πριν καθώς η μάνα του είχε φτιάξει και πίτα, τσουκνιδόπιτα που επίσης άρεσε σε όλους. Μετά λέει πως παχαίνει ο κόσμος τα Χριστούγεννα...
Ζ.
Πόνος στα χέρια
* ΕΚΑΝΑΝ τις προετοιμασίες τους οι Λαρισαίοι πριν τα Χριστούγεννα, λάμβαναν τα μέτρα τους.
- Σήμερα μου βγαίνει η κούραση από τη χθεσινή ξενάγηση
που μου έκανε ο γυμναστής στο γυμναστήριο για να μου δείξει τα όργανα και να με πείσει να γραφτώ.
* * *
* - ΠΩΣ σου φάνηκε η πρώτη μέρα στο γυμναστήριο;
- Η αλήθεια είναι πως ζορίστηκα λίγο, πονάνε τα χέρια μου αλλά ok...
-Τι έκανες σήμερα;
-Την εγγραφή.
* * *
* ΜΕ μάλωσε ο γυμναστής γιατί έχασα λέει μόνο 31 γραμμάρια. Πρέπει να καταλάβει ότι τόσο ζυγίζει η ψυχή που μου έχει βγάλει.
Ζ.
Απαιτήσεις
* ΤΕΛΙΚΑ οι βλάχοι δεν είναι όπως λάχει...
Οἱ κάτοικοι του χωρίου Χατζόμπασι τοῦ Δήμου Νέσσωνος δι’ ἀναφορᾶς των πρὸς τὸν δήμαρχο κ. Κακαγιάννην ἐζήτησαν διδάσκαλον καὶ ἱερέα, οἵτινες καὶ διωρίσθησαν.
Οι χωρικοί ὅμως, βλαχόφωνοι όλοι σχεδόν, δὲν ἐδέχθησαν αὐτοὺς καὶ τοὺς ἀπέπεμψαν, ὡς μὴ γνωρίζοντας τὰ βλάχικα. Καὶ ἔτσι μένουν ἄνευ διδασκάλου καὶ ἱερέως. (Από την εφημερίδα «Μικρά» του 1906 το αλίευσε ο φωτοθηκάριος Γ.Γρ.)
* * *
* ΑΥΤΟΣ ο λαός ο μέγας, λοιπόν, ‘’καμαρώνει’’ στο επόμενο σχόλιο δημοσιευθέν στην ‘Ε’’ τον Δεκέμβριο του 1933. Τόσες δεκαετίες καμαρώνει...
Δὲν θὰ ὑπάρξῃ ἀσφαλῶς Έλλην, ὁ ὁποῖος θὰ κρίνη ως ὀρθὸν τὸν διπλασιασμὸν τῆς βουλευτικῆς ἀποζημιώσεως, τὴν στιγμὴν ποὺ ὁ Κρατικός προϋπολογισμός καταλείπει έλλειμμα ὑπὲρ τὰ 700 εκατομμύρια.
Δὲν θὰ ὑπάρξη πολίτης ὁ ὁποῖος να χειροκροτήση τοὺς κ. κ. βουλευτάς διὰ τὸν ἀγῶνα των ὑπὲρ τῆς τῆς τσέπης των.
Τὶ ἔκαμαν οἱ ἄνθρωποι αυτοί, ώστε νὰ ζητοῦν, παραλλήλως πρὸς τα τότε εὐεργετήματά των, διπλασιασμὸν τῶν ἀποδοχῶν των εἰς ἐποχὴν ποὺ ὁ λαὸς πεινᾷ;
Κάτι ἔκαμαν ὅμως.
Μετέβαλαν λ. χ. τὴν Βουλὴν εἰς «στίβον ταυρομαχιών». Εψήφισαν τοῦ κόσμου τα φορολογικά Νομοσχέδια, υἱοθέτησαν τὴν αύξησιν τῆς τιμῆς τῶν εἰδῶν τῆς πρώτης ἀνάγκης όπως του ψωμιού, τῶν σιγαρέττων κλπ.
Κάτι λοιπὸν ἔκαμαν: Ας τοὺς καμαρώση ὁ λαός.
Ζ.
Πρώτος μεν...
* ΜΙΑ ασυνεννοησία μεταξύ των δύο φύλων και στη Λάρισα.
- Μου αρέσεις πολύ...
- Έχεις πολύ γούστο και καμία ελπίδα.
* * *
* - Η δικιά μου, μου εξηγεί ότι δεν είναι γκρινιάρα, εδώ και τέσσερις μέρες.
* * *
* - ΕΙΜΑΙ ο πρώτος άντρας σου;
- Φυσικά. Αλλά γιατί όλοι οι άντρες κάνετε την ίδια ερώτηση;
* * *
* - ΓΙΩΡΓΟ; Τηλεφώνησε το παιδί και είπε ότι είναι στο νοσοκομείο.
- Παίρνε τα χάπια σου κανονικά, Μαρία. Το παιδί μας είναι γιατρός.
Ζ.

4 στη σειρά
* Η Ρ.Λ. αρώτσι.
- Ξέρ’τι καμιά Ιλλινικιά λέξ’ι μι 4 σύμφουνα στ’ σειρά; Π.χ. «ικστρατεία»
Κι έμασι κάμπουσις.
- Ζνγκατάψυξ’ι
- Γκντουπ
- Ζμπρώχνω
- Γκτζιούπ’ι, σαν αυτό το ξύλο
- Ένα ζγκρουβάλι τυρί
- Στζμπιθέρα πήγαμε.
Ζ.
Σαν Πάσχα
* «ΚΙ ο παππούς με το φανελάκι;», που έλεγε κι η παλιά διαφήμιση. Με κοντομάνικα πολλοί Λαρισαίοι ανήμερα των Χριστουγέννων. Αρκετοί διάλεξαν να φάνε υπαιθρίως το μεσημέρι, ήταν ευχάριστα. Καιρός αίθριος και ζεστός, σε καμιά περίπτωση χειμωνιάτικος. Κάποιες φορές το Πάσχα, ιδίως όταν πέφτει νωρίς, θέλει και μπουφανάκι για να ψήσει κάποιος, τώρα τα Χριστούγεννα ήταν πιο ζεστά.
Ζ.
Την ατυχία μου...
* ΤΗΝ πάτησαν οι έμπειροι στα Κάλαντα έφηβοι Λαρισαίοι.
Ξέρουν ότι το καλό μεροκάματο δεν βγαίνει χτυπώντας στα σπίτια και ανεβοκατεβαίνοντας σκάλες περιμένοντας να τους ανοίξουν οι νοικοκύρηδες, αλλά σαρώνοντας την αγορά και παίρνοντας σβάρνα τα μαγαζιά, τάκα-τάκα ένα στιχάκι άντε στο διπλανό. Φέτος όμως η Παραμονή των Χριστουγέννων έπεφτε Κυριακή, ξύπνησαν εκείνοι νωρίς, έγιναν οι παρέες και ξεκίνησαν.
Όμως η Αγορά άνοιγε στις 11. Φτού γκαντεμιά, άντε να περιμένουν όσοι άντεχαν, βαρέθηκαν, τους πήρε πια μεσημέρι, κουράστηκαν...
Ζ.
Με κορονοϊό
* ΓΕΜΑΤΗ η Λάρισα από κόβιντ. Τα χριστουγεννιάτικα τηλεφωνήματα, σε χριστοχρυσούλες και τα ακόμη περισσότερα χρονιαπολλίστικα, έδειξαν ότι ο κορονοϊός ενδημεί σε πάρα πολλά σπίτια. Με όχι βαριά συμπτώματα, αλλά πολύς κόσμος είναι αποκλεισμένος με θετικά τεστ, σε αναμονή αρνητικοποίησης. Ο χειμώνας, παρότι ήπιος, έδρασε υπέρ της μετάδοσης. Περαστικά...
Ζ.
Πρώτος
* ΠΡΩΤΟΣ σε ψήφους από όλες τις παρατάξεις εξελέγη (για μια ακόμη φορά) ο καθηγητής Δημήτρης Παπαδόπουλος των Παρεμβάσεων, λαμβάνοντας 155 ψήφους στις πρόσφατες εκλογές της ΕΛΜΕ Λάρισας. Ο κλάδος αναγνωρίζει κατά πώς φαίνεται τη συνδικαλιστική δράση του συνδικαλιστή των Παρεμβάσεων που ως γνωστόν πολιτικά κινούνται αριστερά και εκτός των κομμάτων εξουσίας. Ετσι η συνδικαλιστική δράση του Δημ. Παπαδόπουλου τα τελευταία χρόνια έχει ταυτιστεί με την ΕΛΜΕ Λάρισας, όπου τον καθιέρωσαν με την ψήφο τους, οι συνάδελφοί του...

 

---------------

KALANTA-ELEYTHERIA.jpg* ΤΑ κάλαντα έψαλαν στην εφημερίδα «Ελευθερία», μέλη του Ξενώνα φιλοξενίας ατόμων στο φάσμα του αυτισμού «Ελευθερία» Λάρισας, συνοδευόμενα από μέλη του προσωπικού του Ξενώνα και εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας. Κατά τη γιορτινή επίσκεψη είχαν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Γιώργο Μιχαλόπουλο, με τον οποίο αντάλλαξαν ευχές για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

 

 

BOREIOI.jpg* ΜΠΟΡΕΙ να ζουν και να εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα, αλλά οι Βορειοηπειρώτες δεν ξεχνούν τα πατρογονικά εδάφη σε αυτούς που κρατούν Θερμοπύλες...  Ο Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «Ο Πύρρος», σε συνεργασία με τους Δήμους Φοινικαίων και Δρόπολης της Βορείου Ηπείρου, παρέδωσε είδη ρουχισμού και διατροφής σε 120 οικογένειες που χρειάζονται υποστήριξη στους παραπάνω δήμους. Ενας από αυτούς που στήριξε την προσπάθειά τους ήταν ο Δήμος Αγιάς.

 

 

 

DIASOSTES-MAMAK.jpg

* ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ κιόλας τη συνδρομή διασωστών ο νέος δήμαρχος; Από τώρα;
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass