ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Δεκ 2023 17:00
* «ΟΠΩΣ είπαμε Στέφανε, αν δω κάναν αγρότη να μιλάει για Νέα Αριστερά του ξεφουσκώνω τα λάστιχα…» Θα μπορούσε να είναι ο διάλογος του νέου συντονιστή γραμματέα της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας με τον Κασσελάκη. Κ.Γ. * «ΟΠΩΣ είπαμε Στέφανε, αν δω κάναν αγρότη να μιλάει για Νέα Αριστερά του ξεφουσκώνω τα λάστιχα…» Θα μπορούσε να είναι ο διάλογος του νέου συντονιστή γραμματέα της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας με τον Κασσελάκη. Κ.Γ.

Στη σκάλα
* ΑΚΟΜΗ σήμερα χειμωνιάτικη ανοιξούλα. Από αύριο το θερμόμετρο αρχίζει να κατεβαίνει του κρύου τη σκάλα, η οποία θα γλιστράει κιόλας καθώς αναμένονται και βροχές. Για χιόνια κάνα νέο; Χριστούγεννα κοντεύουν, προσμένει το καμπαναριό.
Ζ.

Για τα 101
* - ΕΚΑΤΟ, εκατό, κατοστάρα εκατό…
Ο πανηγυρισμός της κερκίδας σε νικηφόρο αγώνα μπάσκετ. (Από τα 100 στα 101 η γενέθλια επέτειος της εφημερίδας. Απόψε στο «Circus» αύριο στον πεζόδρομο της Παπασταύρου.)
***
* - 101 σκυλιά Δαλματίας.
Το πασίγνωστο παιδικό μυθιστόρημα και ταινία και μιούζικαλ.
***
* - 100 η αλεπού, 101 το αλεπουδάκι.
Η παροιμία για εκείνον που κάνει τον πιο έξυπνο, ενώ προφανώς δεν είναι.
***
* - 101 Ψαλμός του Δαυίδ.
Περιγράφει την ελπίδα του φτωχού που βρίσκεται σε απόγνωση.
Ζ.

Πράσινα, κίτρινα
* ΤΟΥΣ έχουν πάρει στο ψιλό με τα χρωματιστά τιμολόγια ηλεκτρικού.
- Αυτά που μας βάζανε στα μαθηματικά στο σχολείο, με πίνακες, ολοκληρώματα, πυθαγόρεια θεωρήματα κλπ, να δεις που μας τα μάθαιναν για να υπολογίσουμε τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ.
***
* - ΠΑΛΙΑ, μια νύφη απ’ το χωριό είχε ρωτήσει τη μάνα της τι χρώμα βρακί να βάλει την πρώτη νύχτα του γάμου. Ό, τι χρώμα και να βάλεις κορίτσι μου, της απάντησε, απόψε αυτό που είναι να γίνει δεν το γλιτώνεις.
***
* - ΛΕΩ να διαλέξω το κίτρινο τιμολόγιο ΔΕΗ με Τζόκερ το πράσινο…
-Εγώ δεν έχω παίξει ακόμα, περιμένω να μαζευτούν πολλά τζακπότ.
Ζ.

Κλείσε, κλείσε…
* «ΣΚΛΗΡΑ μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, αποφάσισε να κλείσει μέχρι νεωτέρας όλα τα σούπερ μάρκετ», αναγγέλλει το Κουλούρι: Νέα επίδειξη πυγμής και αποφασιστικότητας από την κυβέρνηση, αφού μετά την απόφαση για κλείσιμο των γηπέδων στην Super League λόγω της έξαρσης της οπαδικής βίας, αντίστοιχα μέτρα ελήφθησαν και για την πάταξη της ακρίβειας. Έτσι, με άμεση εφαρμογή, αποφασίστηκε το κλείσιμο των σούπερ μάρκετ μέχρι να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα της ακρίβειας. Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του θεωρούν πως θα ασκήσουν πίεση και θα καταφέρουν να πετύχουν τον σκοπό τους.
Ζ.

Στα πόστα
* ΟΙ δημοτικοί σύμβουλοι Μαμάκου είναι 26. Εξ αυτών οι 11 γίνονται αντιδήμαρχοι, οι 2 εντεταλμένοι σύμβουλοι με αρμοδιότητες, συν 1 η πρόεδρος, συν 1 αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΛ, επιπλέον 2-3 πρόεδροι στους δημοτικούς οργανισμούς, όσοι απομείνουν από την κυβερνητική επιδρομή. Είναι και κάποιοι που δεν μπορούν να αφιερωθούν λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, άρα κανείς παραπονεμένος. Κι είναι και το ροτέισιον σε βάθος χρόνου…
***
* ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ αλλά και Αναπληρωτής Δήμαρχος ο Δημ. Γεωργάκης. Τιμή μεγάλη για τον συνταγματάρχη. Μετά από προσπάθειες εικοσιπενταετίας στα δημοτικά πράγματα καταλαμβάνει τον θώκο του δημάρχου.
- Ε, όχι και δήμαρχος…
- Ναι, αναπληρωτής όμως. Δεν θα σηκωθεί απ’ την καρέκλα κάποια στιγμή ο Μαμάκος να ξεμουδιάσει; Το κομάντο θα καιροφυλακτεί…
***
* ΑΠΟ παλιά έρχεται και η Γαρυφαλλιά Καρυστιανού-Γκολφινοπούλου, με οικογενειακή παράδοση. Η γιατρός που αναλάβει το υψηλότερο αξίωμα ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι νύφη της αείμνηστης Λίτσας Γκολφινοπούλου, που είχε έντονη συμμετοχή στα πράγματα της Δημαρχίας.
***
* ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Πολιτισμού, η αυτονόητη επιλογή. Ο μαιευτήρας Θωμάς Ρετσιάνης, απολύτως ταιριαστή συνέχεια στον Π. Σάπκα.
***
* ΚΑΙ το πιο ισχυρό πόστο, αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ. Πάντοτε πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του εκάστοτε δημάρχου, που είναι ο πρόεδρος της μεγάλης δημοτικής επιχείρησης. Ο Θαν. Μαμάκος επιλέγει τον Κ. Αργυρόπουλο.
Ζ.

Κλειστά
* ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ τα κυβερνητικά μέτρα κατά της βίας, οι Λαρισαίοι με έμπνευση.
- Κλείστε τα περίπτερα την ώρα των αγώνων και θα εξαλειφθεί η βία. Όπως ο κορονοϊός…
***
* - ΠΗΓΑ να τσακωθώ με έναν στο σουπερμάρκετ, αλλά μετά σκέφτηκα, κάτσε ρε μη τα κλείσουν όλα.
Ζ.
Ενόψει
* ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ κατάλληλα και ψυχολογικώς οι Λαρισαίοι για τις Γιορτές.
- Και μην ξεχάσουμε πως μετά τις Γιορτές βάζουμε τις ζυγαριές πέντε κιλά πίσω.
***
* - Ο μέσος Ιάπωνας τρώει ετησίως, λένε, το βάρος του σε σούσι. Ο μέσος Έλληνας τρώει τον μέσο Ιάπωνα μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων.
***
* - ΩΡΑΙΑ τα Χριστούγεννα αλλά λίγο ακόμη παραπάνω να φάω φέτος και θα πρέπει να αλλάξω νούμερο και στις κάλτσες.
***
* -ΦΤΙΑΞΑΜΕ μελομακάρονα αλλά θα φτιάξουμε πάλι αύριο.
-Δεν πέτυχαν;
-Δεν έμειναν.
Ζ.

Του κόμματος
* ΕΙΧΕ μαθευτεί προ εβδομάδων, του το είχε ανακοινώσει ο νέος δήμαρχος κι ο Γιώργος Ζιαράγκας είχε ξεκινήσει την προετοιμασία του για να αναλάβει γενικός γραμματέας Δήμου Λαρισαίων. Κρίσιμο πόστο, δεξί χέρι του δημάρχου, με γνώμη επί παντός στη Δημαρχία. Διαδέχεται τον μηχανικό Γ. Οικονομίδη, πριν από τον οποίο ο Απ. Καλογιάννης είχε ορίσει στη θέση τη Βάσω Μόσιαλου, πριν απ’ αυτή τον αείμνηστο Μάνθο Σαρρή και αρχικά τον Γιάννη Ταφύλλη, τον οποίο κατόπιν άρπαξε ο Αλ. Τσίπρας για τον κυβερνητικό του μηχανισμό. (Να είσαι δεξιός πάντως και να αναλαμβάνεις γεν. γραμματέας, δεν δείχνει και επίζηλος τίτλος.)
***
* Ο οικονομολόγος Γ. Ζιαράγκας, που παραιτήθηκε τώρα από τη θέση του σε τοπική βιομηχανία τροφίμων, είχε διαγράψει αξιόλογη πορεία στο κόμμα της ΝΔ προ δεκαετίας, στην εποχή Σαμαρά. Τότε στα κομματικά πράγματα ήταν κουμανταδόρος ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και κατόπιν γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ, ο Λαρισαίος Α. Παπαμιμίκος. Συνομήλικοι με τον Γ. Ζιαράγκα, όπως και ο νέος δήμαρχος δηλαδή, παλιά η σχέση τους εκ της πρώτης νεότητος, εκφράστηκε και στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.
***
* Ο Γ. Ζιαράγκας λοιπόν, ήταν ένας εκ των δύο Λαρισαίων που είχαν εκλεγεί στην κεντρική επιτροπή της ΝΔ το 2011, ο άλλος ήταν ο τότε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Λάρισας Αντώνης Μαγγλάρης, ο γεωπόνος που έφυγε προσφάτως απ’τα η ζωή αιφνιδίως στα 43 του. Στο ανώτατο όργανο της ΝΔ είχαν επανεκλεγεί κι οι δυο τους και το 2013.
Το 2015, ο εκλεκτός Μαμάκου, είχε οριστεί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας των οργανώσεων της ΝΔ, με πρόεδρο της ΝΟΔΕ Λάρισας τότε τον Βαγγ. Παπαλέξη, αντιδήμαρχο τώρα. Είχαν υποδεχθεί προεκλογικά στη Λάρισα τον πρόεδρο Βαγγ. Μεϊμαράκη. Λίγο αργότερα στις εσωκομματικές, ο Γ. Ζιαράγκας ήταν μεταξύ των 95 στελεχών πανελληνίως που είχαν ταχθεί υπέρ του Απ. Τζιτζικώστα για πρόεδρο του κόμματος.
Ζ.

Αρμοδιότητες
* ΣΤΗΝ κατανομή αρμοδιοτήτων και τη συγκρότηση επιτροπών ανά τομέα, στην ανασυγκροτηθείσα Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, το πιο έντονο ενδιαφέρον εκφράστηκε για τα αγροτικά, όπου μετέχουν 5 μέλη μαζί και με τον συντονιστή της Ν. Ε. Παν. Καλογιάννη. Και για τους επαγγελματοβιοτέχνες, όπου μετέχουν επίσης 5, για τη χιλιοτραγουδισμένη μεσαία τάξη.
***
* ΤΟΝ μεγαλύτερο φόρτο επωμίστηκε η αναπληρώτρια συντονίστρια, η Εύη Παπανίκα, που ως υπεύθυνη οικονομικών είχε νοικοκυρέψει το κόμμα, η οποία αναλαμβάνει επιπλέον και τους τομείς δικαιωμάτων, ισότητας, πολιτισμού, τουρισμού κλπ. (Μόνο σκοπιά στα γραφεία δεν την έβαλαν.)
Ζ.

Σουσάμι στο δόντι
* ΜΕ προβληματάκια οι νεαρές Λαρισαίες.
- Μέχρι να καταφέρω να βγάλω με τη γλώσσα το σουσάμι απ’ το δόντι, θα με μηνύσουν για σεξουαλική παρενόχληση.
***
* ΠΗΓΕ στον ψυχολόγο η άλλη.
- Έχω ένα μεγάλο πρόβλημα. Όταν το κάνουμε με τον άντρα μου, κάθε φορά που τελειώνει βγάζει μια δυνατή κραυγή.
- Μα αυτό είναι μάλλον φυσιολογικό, πού είναι το πρόβλημα;
- Με ξυπνάει.
***
* - Η άλλη άφησε την μπουγάτσα και φιλιέται με τον δικό της. «Άστον μάνα μου, ο άντρας τρώγεται και κρύος.»
Ζ.

Βαδιστές
* «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι είναι καλό και σωστό να περπατούμε όλοι οκτώ χιλιόμετρα τη μέρα», είπε ως γνωστόν η υπουργός Δόμνα, για τους μαθητές των σχολείων που κλείνουν με τις συμπτύξεις. Ψηφίσματα υπέρ των βαδιστών μαθητών αναμένεται να εκδώσουν η ΕΛΜΕ Λάρισας και ο «Κ. Κούμας». (Σεμινάρια στα σχολεία του κάπου θα κληθεί να κάνει η Καρδιτσιώτισσα πρωταθλήτρια Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.)
***
* - ΜΠΑΜΠΑ, είναι μακριά το σχολείο;
- Σκάσε και περπάτα.
Ζ.

Αστοχία
* ΔΥΟ φίλοι, συναντιούνται στον Παράδεισο.
- Καλά, πώς πέθανες βρε Νίκο;
- Που να στα λέω… Γύρισα μια μέρα σπίτι μου πιο νωρίς από τη δουλειά και βλέπω τη γυναίκα μου γυμνή στο κρεβάτι μας.
- Και;
- Αμέσως κατάλαβα, ότι ο εραστής της κρυβόταν κάπου μέσα στο σπίτι και άρχισα να ψάχνω παντού σαν τρελός. Στην ντουλάπα, στην αποθήκη, στην κουζίνα, παντού σου λέω…
- Ναι και;
- Τελικά, από τη σύγχυσή μου, που δεν μπορούσα να τον βρω, έπαθα ανακοπή και έμεινα στον τόπο. Εσύ πάλι, πώς πέθανες;
- Από πνευμονία. Γιατί, αν την ώρα που έψαχνες την κουζίνα, άνοιγες και το ψυγείο, θα είχαμε γλιτώσει και οι δυο μας.
Ζ.

Διευκρινίσεις
* ΤΟ διευκρινίζουμε για να είμαστε σίγουροι, έλεγαν αγρότες που βρίσκονται κοντά στη λίμνη Κάρλα: «Πλημμυροπαθείς σε ιδιόκτητες αγροτικές εκτάσεις κοντά στη λίμνη» υπογραμμίζουν. Κι αυτό γιατί η διεύρυνση θα γίνει σε δημόσια γη.
Αλλά με τόσα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, θέλουν να είναι σίγουροι εξ αρχής.
Κ.Γ.

Επί Μεταξικής
* ΩΣ συνέχεια του χθεσινού σχολίου, με τις παραδοξότητες της εποχής, τις κατ’ οίκον έρευνες της αστυνομίας και μηνύσεις σε όσους μαγείρευαν κρέας τις Παρασκευές και τις δίκες ανηλίκων που είχαν σφεντόνες με λάστιχα, δύο ακόμη δημοσιεύματα από την περίοδο της Δικτατορίας Μεταξά, διαφορετικά αυτά. Της «Ελευθερίας», το μακρινό 1939, από τον Φωτοθηκάριο Γ. Γρ φυσικά.
Διὰ Βασιλικῶν Διαταγμάτων, δημοσιευομένων εἰς τὴν Εφημερίδα τῆς Κυβερνήσεως, διαλύονται τὰ Συμβούλια των κάτωθι Κοινοτήτων, ἀντικαθιστάμενα ὑπὸ τριμελῶν διοικουσῶν ἐπιτροπῶν.
Τῆς Κοινότητος Νικαίας τοῦ Νομοῦ Λαρίσης, ἀντικατασταθὲν ὑπὸ τῶν ᾿Αχιλλέως Ντίκου ως Προέδρου καὶ Ἰωάννου Γκουντικούλη καὶ ᾿Αχιλ. Λαζοπούλου, ὡς μελῶν.
Τῆς Κοινότητος Βλαχογιάννη τοῦ Νομοῦ Λαρίσης, ἀντικατασταθὲν ὑπὸ τῶν Γεωργίου Μπουρονίκου, ὡς Προέδρου καὶ Κωνσταν. Γκουντούλα καὶ ᾿Αχιλ. Τέγου, ὡς μελών.
Τῆς Κοινότητας Βερδικούσης τοῦ Νομοῦ Λαρίσης, αντικασταθὲν ὑπὸ τῶν Βασιλείου Βράκα, ὡς προέδρου καὶ Ἰωάννου Κουτσουνίκου καὶ Κωνσταντίνου Ιωαννίδου, ὡς μελῶν. (Αμα ντε... με τους παλιοκομμουνιστάς...).
***
* ΣΕ άλλη σελίδα, «Τὰ ἐγκαίνια της Α.Τ.Ε.»
Η Λάρισα στολίζεται ἀκόμη μὲ ἕνα νέον ἐπιβλητικόν μέγαρον, τὸ Κατάστημα τῆς ᾿Αγροτικής Τραπέζης. Τοῦ ὁποίου τὰ ἐγκαίνια τελοῦνται σήμερον την 11ην π. μ. παρουσίᾳ τοῦ Διοικητοῦ τῆς Τραπέζης κ. Α. Λαμπροπούλου. Η ἀνέγερσις του νέου κτιρίου της Α.Τ.Ε. έχει εξαιρετικὴν σημασίαν διὰ τὸν ἀγροτικὸν πληθυσμόν τῆς περιφερείας μας ἀπὸ ἀπόψεως ἐξυπηρετήσεώς του καὶ διὰ τοὺς ὑπαλλήλους τῆς Τραπέζης, ἀπὸ ἀπόψεως συνθηκῶν ἐργασίας.
Τὴν διττὴν αὐτὴν σημασίαν θὰ εὕρῃ τὴν εὐκαιρίαν να αναπτύξῃ σήμερον ὁ κ. Λαμπρόπουλος, τονίζων μεταξὺ τῶν ἄλλων καὶ τὰ μέτρα ποὺ ἔλαβε καὶ λαμβάνει ή Αγροτική Τράπεζα προς εξυπηρέτησιν καὶ ἐξέλιξιν τοῦ ἀγροτικού κόσμου.
Τὰ σημερινὰ ἐγκαίνια του νέου ‘Υποκαταστήματος τῆς ᾿Αγροτραπέζης αποτελούν επομένως γεγονὸς ἐξαιρετικής σημασίας. (Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου δεν άλλαξε στην οικονομική πολιτική που εφαρμοζόταν από δεκαετίες τότε, με το Κράτος να παρεμβαίνει στην οικονομία, ειδικά την αγροτική. Πχ με την Αγροτική Τράπεζα, που είχε ιδρυθεί από τον Βενιζέλο, τον Ελευθέριο, το 1929).
Ζ.

 

***

ASTYNOMIA.jpg

* ΧΙΟΝΙΣΕ γιορτινά στο κτίριο της Αστυνομίας στη Λάρισα.
Ζ.

 

 

STAYROS.jpg

* ΣΤΟΝ τερματισμό του Ημιμαραθωνίου αναγνωρίζει ότι βοηθήθηκε από επουράνιες δυνάμεις.                                                                                                                       

Ζ.

 

 

SPYROP1-MPLIATS-TSILIMIG.jpg

* ΤΗΣ νέας γενιάς του ΠΑΣΟΚ, ο Α. Σπυρόπουλος, ακούει με σεβασμό και κατανόηση τους παλιούς. Από Ντ. Μπλιάτσο και Ν. Τσιλιμίγκα, μέχρι Κ. Κολλάτο… Άλλωστε το κόμμα σ’ αυτούς πατάει.          

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass