ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2023 17:00
* ΜΕΓΑΛΗ η κίνηση στην αγορά που μεταφράζεται και στα ταμεία των καταστημάτων. Ευχαριστημένοι οι έμποροι, που όλα δείχνουν πως θα «πάρουν ανάσα» τα Χριστούγεννα. * ΜΕΓΑΛΗ η κίνηση στην αγορά που μεταφράζεται και στα ταμεία των καταστημάτων. Ευχαριστημένοι οι έμποροι, που όλα δείχνουν πως θα «πάρουν ανάσα» τα Χριστούγεννα.

Άλλο(ς)ι καιρο(ς)ί
* ΣΤΙΣ αρχές Δεκέμβρη, 4 με 6 του μήνα, τα «Νικολοβάρβαρα», η αγιωνυμική, όπως τη λεν, ενότητα, με ημερολογιακή-μετεωρολογική σύνδεση. Είναι που τότε «κάνει νερά και χιόνια», έλεγε ο λαός. Από αύριο Δευτέρα δηλαδή...
* * *


* ΜΟΝΟ που αυτά ήταν για άλλους καιρούς, με διαφορετικό καιρό. Αλλιώς δεν θα προέκυπτε η παροιμία «Αγιαβαρβάρα βαρβαρώνει, Αϊσάββας σαβανώνει κι Αϊνικόλας παραχώνει», για το κρύο, το χιόνι και το πολύ χιόνι.
* * *
* ΙΣΩΣ βέβαια όλα αυτά να συνδέονται και με το Παλιό Ημερολόγιο, που ίσχυε μέχρι πριν έναν αιώνα. Ένα δεκαπενθήμερο μετά, σίγουρα είναι πιο χειμώνας. Όχι ότι δεν έχει επηρεαστεί και το κλίμα.
Πάντως, σίγουρα είχαν λόγο παλιότερα οι άνθρωποι που έπλεκαν στιχάκια τύπου «Άγια Βαρβάρα μίλησε και ο Σάββας απλοήθη
Μαζώχτε ξύλα και άχυρα και σύρτε και στον μύλο
Αγιονικόλας έρχεται στα χιόνια φορτωμένος.»
Ζ.

Συναγερμός
* ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ σήμανε και πάλι στις ΔΕΥΑ της χώρας μας. Μετά την υπαγωγή τους στην εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), που μετονομάστηκε σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), έρχονται και οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις τους. Σε ησυχία δεν αφήνει η κυβέρνηση το νερό να ρέει όπως έρεε....
Και στο τέλος ποιος θα πληρώσει όλα αυτά τα «καλά»;
Οι καταναλωτές μήπως;
* * *
* Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ προειδοποιούν: «Μεγάλοι όμιλοι θα πάρουν στα χέρια τους το νερό», «4.500 εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα», «Οι ΔΕΥΑ ανήκουν στους ΟΤΑ και στην κοινωνία. Όλη αυτή η περιουσία θα προσφερθεί δώρο σε ένα ανεξάρτητο φορέα, και από εκεί, στους ιδιώτες...», «Τα χειρότερα έρχονται...».
Λ.Κ.

Πσσσσ...
* ΓΗΡΑΣΚΟΥΜΕ αεί διδασκόμενοι με το επίπεδο της... δημοσιογραφίας και της πολιτικής στη χώρα μας. Μετά και τα χθεσινά εξόχως ενδιαφέροντα στην ανάρτηση για τα γενέθλια της χαριτωμένης κατά τα άλλα, σκυλίτσας του προέδρου.
Μας άφησαν άφωνους δεν αντιλέγω οι διευκρινίσεις ότι στο βίντεο φαίνεται η όμορφη σκυλίτσα “να κάθεται μπροστά από μια τούρτα και τέσσερα κεράκια” όπως και η σημείωση ότι... για να προλάβει τα σχόλια και τις ερωτήσεις των followers, ο πρόεδρος διευκρίνισε πως η τούρτα είναι ειδική για σκυλάκια, λέγοντας «μην τρομάξετε, η τούρτα είναι superfood dog cake».
Το δε αποκαλυπτικό στοιχείο του ρεπορτάζ που μας... καθήλωσε ήταν αυτό πως “τα σχόλια κάτω από το βίντεο για ακόμη μια φορά έπεσαν βροχή, με πολλούς να εύχονται χρόνια πολλά στη χαριτωμένη σκυλίτσα”.
Βρε να πάρει η ευχή...
Β.Κ.

Συνταγή
* ΜΙΑ ομολογουμένως επιτυχημένη, διαχρονικά, συνταγή των κυβερνώντων, για παράδειγμα να ιδιωτικοποιήσουν ένα δημόσιο αγαθό είναι να αποδομήσουν με τη βοήθεια των προσκείμενων ΜΜΕ (σ.σ. τυχαίο;) τον δημόσιο χαρακτήρα του φορέα, βασιζόμενοι σε υπαρκτές παθογένειες του Δημοσίου.
Ετσι για να ιδιωτικοποιήσουν τον ΟΣΕ, παράδειγμα λέμε, τον απαξιώνουν εγκαταλείποντας στη μοίρα του (τηλεδιοίκηση κ.λπ.) ποντάροντας στην αγανάκτηση των πολιτών, με αφορμή υπαρκτά προβλήματα των καθυστερήσεων ας πούμε και για ένα κομμάτι ψωμί τον ξεπούλησαν.
Ετσι και με το φορολογικό. Με αφορμή την υπαρκτή φοροδιαφυγή ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και την “ανικανότητα” των Υπουργείων να εφαρμόσουν ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ψηφίζουν ένα οριζόντιο σύστημα. Για να δικαιολογήσουν μάλιστα την απόφαση, θα διαβάσατε χθες πως η κυβέρνηση έχει δημοσκοπήσεις, που λένε “μην κάνεις πίσω...” στο φορολογικό.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα παραμείνουν τα συνήθη υποζύγια...
Β.Κ.

Γαλάζια
παράταση
* ΑΠΟΛΥΤΗ νηνεμία στην τοπική ΝΔ, όχι όπως σε άλλα στρατόπεδα... Αυτά τα δύο χρόνια με έναν Σουφλιά στο τιμόνι, τον Ηλία, ούτε οι βουλευτές του κόμματος δεν τσακώνονται πλέον μεταξύ τους, τουλάχιστον δεν δίνουν δικαιώματα, τόσο που κάποιοι ανησυχούν μήπως το κόμμα έχει χάσει κάποια βασικά του χαρακτηριστικά. Όπως το συγκεκριμένο του αέναου εσωκομματικού εμφυλίου.
* * *
* ΑΠΟ τον Οκτώβριο έχει λήξει η θητεία της γαλάζιας Νομαρχιακής, ΔΕΕΠ Λάρισας η επίσημη ονομασία της, πρώην ΝΟΔΕ όπως ήταν γνωστή για χρόνια. Το ίδιο ισχύει για όλα τα κομματικά όργανα της ΝΔ που είχαν αναδειχθεί ανά την Επικράτεια από τις εσωκομματικές εκλογές προ διετίας. Για νέες εκλογές δεν υπάρχει τίποτε στον ορίζοντα, καμία οδηγία, ανεπισήμως τους έχει διαμηνυθεί ότι συνεχίζουν κανονικά. Αν ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφασίσει να κάνει συνέδριο του κόμματος, πριν την άνοιξη καθότι είναι κι οι ευρωεκλογές μπροστά, τότε θα πρόκειται για έκτακτο συνέδριο, χωρίς εκλογή νέων συνέδρων, αφού το τακτικό είχε γίνει πέρυσι.
* * *
* ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ο πρόεδρος Ηλίας Σουφλιάς και οι συν αυτώ. Μέχρι νεωτέρας, κατά τα φαινόμενα ως το επόμενο Φθινόπωρο και βλέπουμε. Μπορεί ο κομματικός μηχανισμός να είναι κουρασμένος, μετά από 4 αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες σ΄ ένα πεντάμηνο, ωστόσο σύμφωνα με άλλη προσέγγιση είναι και καλά προπονημένος εξαιτίας των ‘’συνεχών παιχνιδιών’’ άρα θα κληθεί να δώσει μάλλον και την 5η μάχη στις ευρωεκλογές. Βέβαια, στη ΝΔ έχουν και τη διφυή υπόσταση ως κόμμα. Κάποιοι τρέχουν για το κόμμα μέσω της Νομαρχιακής και ταυτόχρονα άλλοι τόσοι, ίσως και περισσότεροι, τρέχουν για το κόμμα μέσω των βουλευτικών γραφείων, πλασαρισμένοι πιο κοντά στην εξουσία.
Ζ.

Εξοχικά
* ΠΟΛΟ έλξης ευρωπαϊκών κεφαλαίων αποτελεί η Ελλάδα για αγορές εξοχικών κατοικιών, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών και ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της «Elxis», ελληνικής εταιρείας που εδρεύει στην Ολλανδία και ειδικεύεται σε πωλήσεις εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται, τρομάζουν: «Η ελληνική αγορά εξοχικών μετατρέπεται σε «Ελ Ντοράντο» για έως και 3 εκατ. επίδοξους Ευρωπαίους αγοραστές εξοχικών κατοικιών».
Με λίγα λόγια, οι Ελληνες πουλάνε τις περιουσίες τους, γιατί βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αγοράζουν!
Καλώς τα «ευρωπαϊκάκια τα ζουμπουρλούδικα». Καλώς τους νέους γείτονες!
Λ.Κ.

ΚΕΠ
* ΤΟ Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που στεγαζόταν στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης μετά την πλημμύρα, καταστράφηκε.
Όπως σημειώνει κάτοικος της περιοχής «Οι υπάλληλοι κατάφεραν άμεσα να το λειτουργήσουν από την πρώτη εργάσιμη ημέρα
(Δευτέρα 11/09) παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες που προβλέπονται για τους πολίτες. Μάλιστα έγινε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων και έγινε εκτροπή ώστε τα τηλέφωνα να χτυπάνε στον αριθμό 2413-505707 . Επίσης αναρτήθηκαν ανακοινώσεις σε όλη τη Γιάννουλη και ενημερώθηκαν τα κοινωνικά δίκτυα.
Μέχρι σήμερα το ΚΕΠ εξακολουθεί να στεγάζεται στο πρώην Δημαρχείο Γιαννούλης (Αθ. Διακου 17) χωρίς να μπορεί να επιστρέψει, διότι το κτίριο έχει καταστραφεί μαζί με τον εξοπλισμό ολοσχερώς.
Αναμένουμε, από την καινούργια Δημοτική Αρχή, να δώσει λύση για επιστροφή ή οριστική μετεγκατάσταση σε νέα διεύθυνση, σε κεντρικό σημείο της Γιαννούλης».

Παραδοχές
* ΣΤΟΥΣ δικούς τους ρυθμούς και ενδιαφέροντα στην παρέα των Λαρισαίων μεσηλίκων.
- Τα reunion μετά τα 45 είναι σαν τα ιατρικά συνέδρια.
* * *
* - ΕΣΕΙΣ οι άνω των 50 σταματήστε να κυνηγάτε πιτσιρίκες. Ψάξτε για γυναίκα που να μπορεί να αναγνωρίζει τα συμπτώματα εγκεφαλικού και εμφράγματος γιατί θα πάτε σαν το σκυλί στ΄ αμπέλι.
* * *
* - ΑΠΟ τις εξετάσεις σας βλέπω ότι υπάρχουν καλά και κακά νέα.
-Πείτε μου καλύτερα τα καλά νέα πρώτα γιατρέ...
-Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το συνταξιοδοτικό πρόβλημα της χώρας.
Ζ.

Καταγραφή
* ΚΑΙ πού να ξέρουν από τις δημοτικές υπηρεσίες πού και πότε αφήνουν οι Λαρισαίοι ογκώδη αντικείμενα ή κλαδιά, δίπλα στους κάδους, όταν κάνουν εκκαθαρίσεις στα σπίτια και τις αυλές τους. Τα νύχια τους να μυρίσουν; Υπάρχει η πολύ εύκολη λύση, ένα τηλεφώνημα ενημέρωσης στο 2413 500400, στο Γραφείο του Πολίτη, φτάνει και περισσεύει.
Ωστόσο επανέρχεται και η από παλιά διατυπωθείσα πρόταση, που περιγράφει μάλλον το αυτονόητο κι ας μην εφαρμόστηκε. Τώρα βέβαια αλλάζει και η δημοτική αρχή, ποιος ξέρει επομένως...
* * *
* ΘΑ μπορούσαν λοιπόν οι οδηγοί των απορριμματοφόρων, που περιδιαβαίνουν την πόλη ολόκληρη, να σημειώνουν δίπλα σε ποιους κάδους εντοπίζουν αφημένα κλαδιά ή ογκώδη αντικείμενα, όπως ντουλάπια, έπιπλα, συσκευές, στρώματα, όλα όσα δεν παίρνουν τα απορριμματοφόρα. Και να ενημερώνουν την υπηρεσία επιστρέφοντας στη βάση τους. Απλό δεν είναι;
Ζ.

Η μέλισσα
* - ΟΙ μέλισσες φτιάχνουν μέλι. Οι μέλισσες στην Κρήτη φτιάχνουν ρακόμελο;
Την απάντηση έχει ο Λαρισαίος μελισσοκόμος Στ. Μ.
- Υπάρχει και τσίπουρο από μέλι.
Κι έχει και να συμπληρώσει: Παλιά έλεγαν Φάε λάδι κι έλα βράδυ. Τώρα που ακρίβυνε, Ας φάει μέλι κι ας έρθει όποτε θέλει. Επίσης ισχύει πως τα λίγα λόγια είναι χρυσός και τα καθόλου μέλι.
* * *
* ΕΞ ιδιοσυγκρασίας φιλόσοφος εμφορούμενος χριστιανικών αρχών αλλά και ερευνών τας Γραφάς, ο παιδιόθεν μελισσοκόμος, παραπέμπει στις Παροιμίες του Σολομώντα: «...πορεύθητι προς την μέλισσαν καί μάθε ὡς ἐργάτις ἐστί, τήν τε ἐργασίαν ὡς σεμνήν ποιεῖται. Ἧς τούς πόνους βασιλεῖς και ἰδιῶται προς ὑγίειαν προσφέρονται. Ποθεινή δε ἐστι πᾶσι και ἐπίδοξος καίπερ οὖσα τῆ ρώμη ἀσθενής, την σοφίαν τιμήσασα προήχθη...» Που σε ελεύθερη απόδοση πα να πει: «... παρατήρησε τη μέλισσα και μάθε ότι είναι εργάτρια και πόσο σεμνά εργάζεται και τον κόπο της τον απολαμβάνουν βασιλείς και ιδιώτες, διότι συμβάλλει στην υγεία τους. Και αν και είναι τόσο αδύναμο πλάσμα, είναι τόσο φημισμένη και αγαπητή σε όλους, διότι ετίμησε τη σοφία και ανεδείχθη»
* * *
* ΕΧΕΙ και να συμπληρώσει: πρωταρχικός ρόλος της μέλισσας είναι η ισορροπία του περιβάλλοντος. Το δε μέλι το φτιάχνει για τα παιδιά της και στην ουσία εμείς το κλέβουμε. Οι δε ΠυθαγόρειοΙ φιλόσοφοι έλεγαν: Να βρέχεις τα εντός σου με μέλι τα δε εκτός σου με έλαιον, για τις πληγές.
Ζ.

Η μέλισσα (ΙΙ)
* ΠΙΟ πρακτικός ο Κρητικός μελισσοκόμος Α. Μ. σε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις:
- Οι μέλισσες και ο άνθρωπος είναι τα μόνα έμβια όντα που μεταποιούν την πρώτη ύλη και την παρασκευάζουν σε έτοιμη τροφή.
- Το μέλι είναι πλήρης τροφή, μπορεί να διατηρηθεί σφραγισμένο στην κηρήθρα για χιλιάδες χρόνια. Βρέθηκε και στις πυραμίδες της Αιγύπτου.
* * *
* - ΟΙ μέλισσες χρησιμοποιούν αεροδιαδρόμους, για την είσοδο και έξοδό τους από την κυψέλη για την αποφυγή των συγκρούσεων. Διότι πετούν, όχι αστεία, πετούν δουλεύοντας.
- Η μέλισσα κατά τη συλλογή της γύρης στα πόδια της δημιουργεί δύο μπαλίτσες γύρης ισοβαρείς και ισομεγέθεις για πτητική ισορροπία.
* * *
* - ΓΙΑ ένα κιλό μέλι χρειάζονται 4 κιλά νέκταρ, δηλαδή 13.000 μέλισσες να πετάξουν 177.000 χιλιόμετρα και να επισκεφτούν 3 - 4 εκατομμύρια λουλούδια για να ρουφήξουν το νέκταρ. Συγκριτικά η περίμετρος της Γης είναι 40.000 χλμ.
- Το 80% της επικονίασης των φυτών γίνεται από τη μέλισσα. Αυτό είναι και το ουσιαστικότερο «προϊόν» της μέλισσας, αυτή η προσφορά της στη φύση ξεπερνάει την αξία όλων των προϊόντων της κυψέλης.
* * *
* - ΤΟ καλοκαίρι η εργάτρια ζει 30 ημέρες. Οι κηφήνες διώχνονται στις αρχές του φθινοπώρου γιατί δεν χρειάζονται πια. Η κυψέλη θα αναθρέψει άλλους την άνοιξη.
- Η μέλισσα ζει εδώ και 50 εκατομμύρια χρόνια στη Γη, έχοντας αναπτύξει αξιοθαύμαστες ικανότητες και τεχνικές επιβίωσης και διαιώνισης.
- Μια νέα αποικία δεν δημιουργείται στην τύχη. Έχει συγκεκριμένο αριθμό με εργάτριες, παραμάνες, φρουρούς και μία βασίλισσα.
* * *
* ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ δε, τα μυρμήγκια μπορούν ως γνωστόν να κουβαλήσουν 50 φορές το βάρος τους. Εντυπωσιακό πράγματι, μέχρι να ακούσεις ότι μια μέλισσα μπορεί να σηκώσει 120 φορές το βάρος της κι επιπλέον να πετάξει κιόλας.
Ζ.

 

AGORASTOS_NASIAKOPOYLOS.jpg

* -ΔΕΝ ξέρω δήμαρχε, τι θα κάνεις χωρίς εμένα πια.
Τι να σου πω…
Ζ.

DERMITZ_MANOL_RETSIAN.jpg

* Ο κόουτς Δερμιτζάκης από τον πάγκο, έχει σηκώσει για ζέσταμα τον έμπειρο Μανώλη και τον ταλαντούχο Ρετσιάνη.
Ζ.

 

KALOGIAN_MANOYAX.jpg

* ΑΠΟ το ύφος τους φαίνεται ότι μάλλον το Μεσανατολικό θα συζητούν ο δήμαρχος κι ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας.
Ζ.

 

TSAI.jpg

* ΤΟ κλασσικό Πριν και Μετά. Μετά από 6 εβδομάδες, πίνοντας τσάι αδυνατίσματος, ο εικονιζόμενος έχασε 500 ευρώ.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass