ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 30 Νοε 2023 17:05
* ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΑ τα γίδια, ακολουθούν πιστά τον ΚΟΚ, συντεταγμένα κι απ’ το πεζοδρόμιο. Το μικρό πλέον κοπάδι του Αγίου Θωμά, καθ’ οδόν, στη διαγώνιο περιφερειακή απ’ τη Γεωργική Σχολή προς ΔΕΥΑΛ. Καθημερινό, λέει, δρομολόγιο. Ζ. * ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΑ τα γίδια, ακολουθούν πιστά τον ΚΟΚ, συντεταγμένα κι απ’ το πεζοδρόμιο. Το μικρό πλέον κοπάδι του Αγίου Θωμά, καθ’ οδόν, στη διαγώνιο περιφερειακή απ’ τη Γεωργική Σχολή προς ΔΕΥΑΛ. Καθημερινό, λέει, δρομολόγιο. Ζ.

Ποιο κρύο
* ΔΕΝ κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ... Πάλι ζέστες λέει από αύριο. Και δεν είχε και κλιματική αλλαγή προ εικοσαετίας που γράφτηκε το τραγουδάκι. Πόσο μάλλον τώρα...

***
* ΕΧΑΣΕ το νόημά του πια και το «Μπάξε, Αντρειά μ’, μπάξε...» Που να χιονίσει ανήμερα του Αγιαντρέα, σήμερα η γιορτή του.
***
* ΠΡΕΠΕΙ όμως να έρθει ο χειμώνας, επιβάλλεται. Αν δεν «κοιμηθούν» τα δέντρα… Και δεύτερη χρονιά με μειωμένη ελαιοπαραγωγή δεν γίνεται. Θα πει ο κόσμος το λάδι, λαδάκι…
Ζ.

Ακριβά ονόματα
* ΣΤΑ νέα ήθη που διαμορφώνονται φέτος αναφέρονταν στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Έχει έρθει ελαιόλαδο με το ΚΤΕΛ, θα στείλω το φορτηγάκι της χρηματαποστολής να πάει να το παραλάβει.
***
* - ΤΙΠΟΤΑ φέτος, τίποτα. Πήγαμε στο χωριό να μαζέψουμε τις ελιές και γυρίσαμε με δέκα λίτρα λάδι όλο κι όλο.
- Γρήγορα, να το βάλεις στη θυρίδα, στην τράπεζα.
***
* ΟΙ άνθρωποι πάντα έδιναν στα παιδιά τους ονόματα από ακριβά πράγματα. Ασημένια, Αδαμάντιος, Χρύσα, Ζαφείρης, Σμαράγδα… Λογικά του χρόνου θα δούμε Βενζινία, Υγραέρης, Ρευματούλα, Πετρελάκης, Φετούλα, Λαδάκης...

Ζ.

Γάτος, μιλάμε...
* ΑΔΙΚΟ έχει ο Λαρισαίος Α. Α. ;
- Γάτα ο Ρίσι Σούνακ και μεγάλος μας ευεργέτης. Ανέδειξε παγκοσμίως την υπόθεση της βίαιης κλοπής των γλυπτών του Παρθενώνα. Και συσπείρωσε και τους Έλληνες.
***
* ΕΝ ΤΩ μεταξύ: Ανατροπή: Ηλικιωμένη αγρότισσα αγόρασε τα γλυπτά του Παρθενώνα. Μετά το ασθενοφόρο. (Άμα περίμενε απ’ το κράτος...)
***
* ΞΕΝΥΧΤΗΣΑ στην πόρτα σου και σιγοτραγουδώ…
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στα σκαλάκια της Ντάουνιγκ Στρητ .
Στα σκαλοπάτια σου εγώ σφυρίζω
Άσε με μέσα για να ‘ρθώ…
Κανένα μάτι δε θα δει
Πέτα σαν πρώτα το κλειδί
Και έχεις το λόγο μου…
Στιγμή δε θα σ’ απαρνηθώ…

Ζ.

Κλεμμένα
* ΤΟ μεγάλο κεντρικό μουσείο της Βρετανίας με έδρα το Λονδίνο καλείται «Βρετανικό», επισημαίνει ο Τ. Σ. : Η σημειολογία είναι πασιφανής. Κανένα μουσείο του κόσμου δεν ονομάζεται με το όνομα της χώρας. Δεν χρειάζεται.
Στη Γαλλία έχουμε το Λούβρο, δεν έχουμε το Γαλλικό.
Στην Ισπανία έχουμε το Πράδο, δεν έχουμε το Ισπανικό.
Στη Ρωσία έχουμε το Ερμιτάζ, δεν έχουμε το Ρωσικό.
Γιατί συμβαίνει αυτό. Επειδή στα μουσεία αυτών των χωρών στεγάζεται ο πολιτισμός της ίδιας της χώρας. Είναι αυτονόητο αυτό, δεν χρειάζεται υπενθύμιση ή επιβεβαίωση της ταυτότητας του πολιτισμού.
***
* ΑΝΤΙΘΕΤΑ στη Βρετανία έχει δοθεί το όνομα της χώρας στο μουσείο, ακριβώς επειδή αμφισβητείται το ίδιο το περιεχόμενο του μουσείου ως προς την καταγωγή του. Αρχικά κατέκλεψαν και οικειοποιήθηκαν τα απομεινάρια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Συνέχισαν με τα γλυπτά του Παρθενώνα, ακολούθως στις αρχές του 19ου αιώνα και με τις κτήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας, Ιράκ-Ιράν-Συρία κατέκλεψαν Βαβυλωνιακά, Περσικά και Ασσυριακά πολιτισμικά και πολιτιστικά κειμήλια. Στις ανασκαφές της Αιγύπτου, μπροστά στη Βουλιμία τους να κλέψουν ότι εύρισκαν, έπεσαν θύματα της δήθεν κατάρας των Φαραώ. Τυμβωρύχοι που δεν περίμεναν ούτε να αεριστούν οι επί 5.000 χρόνια ταφικοί θάλαμοι από μικρόβια και ιούς, προκειμένου να αρπάξουν...
Ζ.

Αν, τότε...
* ΚΙ όμως, η Ρ. Καραλαριώτου μπορεί σύντομα να γίνει βουλευτής. Ως α’ επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, στην οποία θα περιέλθει η βουλευτική έδρα των «Σπαρτιατών», εφόσον εκπέσουν οι βουλευτές τους, καθώς θα προχωρήσει η δικαστική έρευνα στην οποία έχουν εμπλακεί. Προοπτική που δεν θα είναι άσχημη για τη Λάρισα, η οποία ως γνωστόν στην τρέχουσα θητεία πρακτικά εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο από έξι μόνον βουλευτές, καθώς οι «αλεξιπτωτιστές» που φύτεψαν οι ηγεσίες των «Σπαρτιατών» και της «Νίκης» παραμένουν εξαφανισμένοι και άγνωστοι στους Λαρισαίους. Καλή η Δημοκρατία, το δίχως άλλο, έχει και στρεβλώσεις όμως.
Ζ.
Με γεμιστήρες
* ΤΑ προσωπικά και τον καημό των άλλων συζητούσαν στην παρέα οι Λαρισαίες.
- Μετά το διαζύγιό της έκανε λέει στροφή 360ο. Ή άσχετη από Γεωμετρία είναι ή ξαναπαντρεύεται.
***
* - ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ μια από την Κρήτη έναν από τη Μάνη. Και σύμφωνα με τα έθιμα που μαθαίνουμε απ’ τα σήριαλ, δεν αντάλλαξαν δαχτυλίδια αλλά γεμιστήρες.
***
* - ΚΟΠΕΛΑ 25 χρονών δηλώνει πως έχει απογοητευτεί απ’ τους άντρες. Περίμενε, είσαι στο τρέιλερ ακόμα.

Ζ.

Παντελάκη μου...
* ΤΑ ίδια κι απαράλλακτα, δεκαετίες τώρα, με τα αντιπλημμυρικά της Θεσσαλίας. «Ένα τηλεγράφημα διά έργα της Μπούτ» τιτλοφορείται το δημοσίευμα στα «Θεσσαλικά Νέα» του 1947, που εντόπισε ο Φωτοθηκάριος Γ. Γρ.
Πρὸς τὸν κ. Πρόεδρον της Κυβερνήσεως καί τοὺς ὑπουργούς Δημοσίων Έργων και Οικονομικῶν ἀπεστάλη χθὲς τὸ κάτωθι τηλεγράφημα: «Ἡ διακοπή τῶν ἀντιπλημμυρικῶν καὶ ἀποξηραντικῶν ἔργων τῆς Θεσσαλίας επραγματοποιήθη. Τὸ Ὑπουργεῖον Οικονομικών καθυστερεί την πίστωσιν καὶ αὐτοῦ τοῦ δεδουλευμένου μηνός Ὀκτωβρίου. ᾿Απελύθησαν ἤδη 500 έργατοτεχνῖται. Οι μισθοὶ τοῦ προσωπικοῦ καθυστεροῦν. Ὁ Θεσσαλικὸς λαὸς μετά τάς τόσας πληγάς του ἀδυνατεῖ νὰ δεχθῆ καὶ τὸ πλῆγμα ἐκ τῆς διακοπῆς τῶν παραγωγικών του ἔργων. Ποιούμεθα έκκλησιν ὅπως τὰ ἔργα συνεχισθοῦν ἀντὶ οιασδήποτε θυσίας.» Οι Βουλευταί Λαρίσης Δ. Χατζηγιάννης, Ν. Ράπτης, Γ. Κακαγιάννης.

Ζ.

Και VIP στα S/M
* ΕΙΔΙΚΟΥΣ χώρους VIP ετοιμάζουν τα σούπερ μάρκετ, αποκαλύπτει το «Κουλούρι»: Θορυβημένες φαίνεται πως είναι οι διευθύνσεις μεγάλων σούπερ μάρκετ από τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές ακόμα και σε βασικά είδη, καθώς δεν λείπουν και οι ενοχλημένες φωνές που δεν επηρεάζονται από τις οικονομικές δυσκολίες και επιμένουν να θέλουν πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα χωρίς να ενδιαφέρονται για το κόστος, ζητώντας μάλιστα ειδική μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους πελάτες. Με βάση τα παραπάνω, οι διευθύνσεις προσανατολίζονται στο να δημιουργήσουν στα σούπερ μάρκετ ξεχωριστούς χώρους ώστε να ικανοποιούν όλους τους πελάτες τους. Συγκεκριμένα, θα οριστούν VIP χώροι στους οποίους θα παρέχεται πρόσβαση σε συγκεκριμένη μερίδα πελατών ανάλογα με το εισόδημά τους αλλά και με ειδικές, πολύ περιορισμένες στον αριθμό, προσκλήσεις.
***
* ΕΚΤΟΣ από την πρόσβαση σε ειδικά προϊόντα, θα παρέχονται και υπηρεσίες όπως η απασχόληση των παιδιών όσο ο γονέας ψωνίζει, η ταχύτερη πληρωμή μέσω ξεχωριστών ταμείων, αλλά και η αποκλειστική πρόσβαση στα μεγάλα καρότσια μιας και αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη χρησιμότητα στους χώρους αυτούς. Ταυτόχρονα, θα γίνουν σημαντικές αισθητικές παρεμβάσεις στη διακόσμηση ώστε ο πελάτης να αισθάνεται πραγματικά σαν να αγοράζει κοσμήματα, ενώ τα πιο ακριβά προϊόντα δεν θα είναι κλειδωμένα σε ειδικά ντουλάπια ασφαλείας μιας και είναι εξαιρετικά αμφίβολο να υπάρχουν κρούσματα κλοπής από VIP πελάτες.
***
* ΤΕΛΟΣ, τα VIP προϊόντα που περνούν την ημερομηνία λήξης τους θα μεταφέρονται στους χώρους που προορίζονται για τους απλούς πελάτες ώστε να έχουν και εκείνοι τη δυνατότητα να τα αποκτήσουν με τιμές χαμηλότερες ακόμα και κατά 20%. Παράλληλα θα διοργανώνονται και διαγωνισμοί και «κυνήγι θησαυρού», με έπαθλα βασικά προϊόντα, ενώ ένας σούπερ τυχερός κάθε εβδομάδα θα ανταμείβεται με δοχείο λαδιού, άγνωστης προς το παρόν χωρητικότητας.

Ζ.

Πατέντα
* ΜΙΑΣ κάποιας ηλικίας οι Λαρισαίοι στην τριγωνοπλατειακή παρέα.
- Ένα παιδί μετράει τα άστρα κι ένα μεγάλο παιδί μετράει τα έμπλαστρα.
***
* - ΑΥΤΕΣ τις μέρες που έλειπε η γυναίκα μου βάζοντας πλυντήριο πιάτων είδα ότι είχε περισσευάμενο χώρο κι έβαλα και μερικά ρούχα μέσα. Καλή πατέντα;
***
* - ΩΣ γονιός είχα πολλή υπομονή παλιότερα. Πολύ παλιότερα όμως, πριν κάνω παιδιά.

Ζ.

Τα ασφαλισμένα
* ΣΤΑ 372 εκατ. ευρώ ανέρχονται σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές από την καταστροφική κακοκαιρία «Daniel», βάσει έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Αντιστοιχούν δε, όπως επίσης αναφέρεται, σε 7.426 υποβληθείσες δηλώσεις ζημίας.
Άρα, ο λόγος για ζημίες σε ασφαλισμένες περιουσίες και εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις ή και αυτοκίνητα, με μικτή ασφάλεια αυτά εννοείται. Κι αν αναλογιστεί κάποιος ότι μόλις ποσοστό της τάξης του 10% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα, ότι πρακτικά καμία καλλιέργεια ή κτηνοτροφική μονάδα δεν πληρώνει για ιδιωτική ασφάλεια, τότε αντιλαμβάνεται το μέγεθος της πραγματικής ζημίας που υπέστη η Θεσσαλία.

Ζ.

Μπεεεεεε...ος
* Ο Μπέος λέει στον Βόλο έβαλε αληθινά ζώα, αδιαφορώντας για όσα λέγονται από πλευράς κτηνιάτρων. «Μωρέ μετά το 55% θα βάλει και βρέφος από μαιευτήριο μαζί με τη μάνα» σχολίαζε διασκεδάζοντας Λαρισαίος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μη δίνετε ιδέες όμως...

Κ.Γ.

Ακρίβεια
* ΓΙΑ πουθενά δεν είμαστε. Η Ελλάδα λέει πρώτη στον πληθωρισμό τροφίμων στην Ευρώπη και αυτό φαίνεται. Στη Γαλλία το πακέτο με τα τσιγάρα θα φτάσει σε 12 και 13 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα στη Βαρκελώνη λόγω λειψυδρίας ανεβαίνει το νερό μέχρι και 16%.
Κ.Γ.
Αυτοκριτική
* ΜΙΑ εικόνα λένε πως αξίζει χίλιες λέξεις και η εικόνα που είχε η εκδήλωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Ηρώο για να τιμηθεί η Εθνική Αντίσταση δεν τιμά... κανέναν. «Ξεχνάμε εύκολα και γρήγορα και μάλιστα αυτούς που έδωσαν τα πάντα για είμαστε εμείς ελεύθεροι» σημείωνε ο Γιάννης Μπέφας πρώην πρόεδρος της ΕΛΜΕ, του Πολιτιστικού Κέντρου και των φίλων του αντίστοιχου Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. «Χρειάζεται αυτοκριτική απ’ όλους μας και ιδιαίτερα από τους φορείς κύρους και εξουσίας» συμπλήρωνε, χωρίς ωστόσο να αφήνει και τον εαυτό του απ’ έξω.

Κ.Γ.

Αφημένο
* ΤΗΝ εικόνα στην Κουμουνδούρου, μπροστά στο 4ο Δημοτικό, περιγράφει ο Χ.Τ.
- Το βαρύ μηχάνημα, κοτζάμ εκσκαφέας, εγκαταλείφθηκε εκεί 10 ημέρες τώρα... Ο δρόμος σκάφτηκε τρεις φορές σε μια βδομάδα από διαφορετικά συνεργεία, ΔΕΥΑΛ, οπτική ίνα κ.λπ. και οι περίοικοι διαμαρτύρονται ότι το μηχάνημα μπορεί να γίνει εστία μόλυνσης, ενώ αποτελεί και κίνδυνο για τα παιδιά.

Ζ.

Μηδέν ένα
*- ΟΠΩΣ είπε κι ο Σόλων, μηδένα προ του τέλους μακάριζε.
Το είχε γυρίσει στη φιλοσοφία ο Λαρισαίος κι ο άλλος που άκουγε απ’ τη διπλανή παρέα πήγε καρφί στο προποτζίδικο.
- Παίξτο 0-1 προς το τέλος, με σκόρερ τον Μαρκάρι. Σίγουρη πληροφορία, το είπε ο Σόλων, σου λέω...
Ζ.

 

--------

LYGOURAS.jpg

* ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ παππούς, τρις πλέον, ο Κώστας Λυγούρας, ο πρόεδρος Φαλάνης κέρασε μετά το Δημοτικό Συμβούλιο, τους φίλους του δημοτικούς συμβούλους Θανάση Δρυστέλλα και Μιχάλη Τσακίρη. Έχει να τους μάθει πολλά και ν’ ακούσει άλλα τόσα.
Ζ.

 

GOYLAS_GAMVROULAS.jpg

* ΓΟΥΛΑΣ - Γαμβρούλας εκτός του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά με πολλά σχέδια για το μέλλον. Το πασοκικό.
Ζ.

 

UEOFILOS.jpg

* «Η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας Λάρισα και ο Πηνειός ποταμός. Έργον Θεοφίλου Γ. Χατζημιχαήλ. 1930». Συλλογή Εμπορικής Τράπεζας. Από το βιβλίο «Ο ζωγράφος Θεόφιλος στις Μηλιές του Πηλίου. Νέα άγνωστα έργα του»,
Το βιβλίο παρουσιάστηκε προχθές στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας και χορηγείται δωρεάν μάλιστα, με τον Νίκο Παπαθεοδώρου να δίνει μια γεύση στους διαδικτυακούς του φίλους. Αξίζει να μοιράζεται η τέχνη. Πόσο μάλιστα όταν αφορά στον τόπο μας.
Κ.Γ.

 

XALKH.jpg

* ΟΙ παρέες συνεχίζουν να γράφουν ιστορία στον θεσσαλικό κάμπο και ιδιαίτερα οι συνεταιριστικές. Στο «κάστρο» του Θανάση Κοκκινούλη στη Χάλκη μαζεύτηκαν για να τα π(ι)ούνε πολύ συναγωνιστές του, νυν και πρώην. Και επειδή με το τσίπουρο λέγονται αλήθειες, ακούστηκαν πολλές τέτοιες για την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη του θεσσαλικού κάμπου, ιδιαίτερα μετά τις πλημμύρες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass