ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 26 Νοε 2023 17:10
* ΘΑ γκρεμιστεί-δεν θα γκρεμιστεί, θα γκρεμιστεί-δεν θα γκρεμιστεί…  «Σκάλωμα», όπως προφητικά έγραψε άγνωστος, σε εμφανές σημείο, με μεγάλα γράμματα πάνω στο κτίριο. * ΘΑ γκρεμιστεί-δεν θα γκρεμιστεί, θα γκρεμιστεί-δεν θα γκρεμιστεί… «Σκάλωμα», όπως προφητικά έγραψε άγνωστος, σε εμφανές σημείο, με μεγάλα γράμματα πάνω στο κτίριο.

Τέλος ταφής
* ΩΣ εφιάλτης βασανίζει τους Δήμους το τέλος ταφής απορριμάτων που θα πληρώσουν από τη νέα χρονιά. Τροπολογία που κατατέθηκε σε σχετικό νομοσχέδιο, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σηματοδοτεί τη λήξη της άτυπης «μεταβατικής» περιόδου, ενώ γίνονται πιο αυστηροί οι όροι για την επίτευξη των στόχων για μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Δήμοι θα επιβαρυνθούν με την πληρωμή του τέλους ταφής για ολόκληρο το 2023 και στα επόμενα χρόνια ή θα το καταβάλλουν οι ίδιοι στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) ή το ποσό θα παρακρατείται από την τακτική επιχορήγηση των Δήμων, που λαμβάνουν από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως προβλέπεται στον Ν. 4819/2021, το τέλος ταφής απορριμμάτων ορίζεται σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο.
Από 1 Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1 Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.
Σύμφωνα με την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) «Οι δήμοι καλούνται να καταβάλλουν 240 εκ. ευρώ, εντός του 2024 από τους πόρους τους».
Αλλά, δεν πρόκειται να το αφήσει έτσι... Αποφασίστηκε να προχωρήσει στην εφαρμογή της ήδη ειλημμένης απόφασής της, για δικαστική προσβολή του μέτρου.
Σε θέσεις μάχης λοιπόν όλοι οι δήμαρχοι, συντεταγμένα... απέναντι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Όσο για τους καταναλωτές; Μάλλον θα πληρώσουμε χρυσάφι τα σκουπίδια μας!
Λ.Κ.

Τουρλουμπούκι
* ΗΜΕΡΑ με την ημέρα, αποχωρούν στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας, όπως οι Πανεπιστημιακοί της Θεσσαλονίκης χθες, πως ο πρόεδρός τους «άλλοτε καλεί να μην δαιμονοποιείται ο καπιταλισμός, κι άλλοτε εκθειάζει την Αριστερά».
Με την αντιπαράθεση, νυν και πρώην να προσλαμβάνει προσωπικά χαρακτηριστικά και η αθλιότητα να καταλαμβάνει τη θέση της πολιτικής, της ιδεολογικής αντιπαράθεσης όπως ενδεχομένως θα άρμοζε σε αριστερούς. Ανάμεσα στο είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα του Ντ. Ηλιόπουλου, θα προτιμήσουμε το... «τουρλουμπούκι δικέ μου» του Χάρρυ Κλυνν που έχουμε την εντύπωση πως αποδίδει πιστικότερα τα όσα διαδραματίζονται στον κατ’ όνομα... Ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ.
Β.Κ.

Θλιβερό
* ΕΙΝΑΙ θλιβερό. Χάθηκαν 57 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους φοιτητές, παιδιά, που πήγαιναν για τις σπουδές τους, δεν έφταιγαν σε τίποτα.
Η διαχρονική απαξίωση του ΟΣΕ, η συστηματική ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση αγαθών, τα μνημόνια κλπ, είναι ορισμένοι από τους λόγους του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος της 28ης Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα στη Βουλή, τα κυβερνώντα κόμματα με την ευθύνη που τους αναλογεί (σ.σ. ειδικά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με διακυβέρνηση δεκαετιών) παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια για το (από) πότε θα πρέπει να ερευνήσει τις ευθύνες η Εξεταστική, αν θα πρέπει ή όχι να συγκροτηθεί προανακριτική. Αυτή είναι η πολιτική συγκάλυψη της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται πως οι κυβερνώντες, από χρόνια έφτιαξαν το νόμο περί ευθύνες υπουργών.
Όταν στις ΗΠΑ οι διωκτικές αρχές μπαίνουν στο σπίτι του πλανητάρχη, του απαγγέλουν κατηγορία κλπ, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ζούμε σε μια χώρα - μπανανία. Θα λέγαμε τριτοκοσμική, αλλά πρέπει να δείξουμε σεβασμό στις χώρες του τρίτου κόσμου.
Β.Κ.

Χειρότερα
* ΚΑΘΕ μέρα και χειρότερα για την ελληνική δημοσιογραφία. Ο λόγος για τον οποίο από τα πρωινάδικα έως τα βραδινά δελτία ειδήσεων, κυριαρχεί ο εμφύλιος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αμιγώς πολιτικός και αυτονόητα αντιληπτός.
Αλλά, να κάνουν ρεπορτάζ για τις… παθήσεις του σκύλου του προέδρου, μάλλον δεν έχει προηγούμενο! Αυτά με τα οικόσιτα το έχουμε ξαναδεί, αφορούσε στο Μαξίμου, αλλά για να βελτιώσει την εικόνα του πολιτικού προσώπου. Άλλο αυτό, και άλλο το «ρεπορτάζ» για τον... πονόκοιλο, που ταλαιπωρεί το σκυλάκι του προέδρου.
Άντε και με τις υγείες της. Όχι της σκυλίτσας, της δημοσιογραφίας...
Β.Κ.

Ιδέες
* ΤΟ χθεσινό πρωτοσέλιδο στα «ΝΕΑ», μάλλον προϊδεάζει για το πώς σκέφτονται στην κυβέρνηση να εκμεταλλευθούν αυτή την περίοδο, του εμφυλίου, δηλαδή στην αξιωματική αντιπολίτευση. Να κατεβάσουν και να περάσουν αυτό το διάστημα, όλα εκείνα τα νομοσχέδια που ενδεχομένως θα έμπαιναν στο στόχαστρο της κριτικής της αντιπολίτευσης και θα τη συσπείρωναν.
Λέμε τώρα πως θα τη συσπείρωναν, γιατί όσο η αντιπολίτευση παλεύει για το ποιος θα κυριαρχήσει, είτε στον εσωκομματικό πόλεμο είτε στην κατάταξη (2ος, 3ος κλπ) των δημοσκοπήσεων, η κυβέρνηση όντως έχει ένα σοβαρό χρονικό περιθώριο να ψηφίσει ό,τι θέλει...
Β.Κ.

Ριζάκης
* Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, το πρώτο μεγάλο σαμποτάζ στα μετόπισθεν του Άξονα, υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες δολιοφθορές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ένας σταθμός για την ελληνική Αντίσταση. Το ημερολόγιο έγραφε 25 Νοεμβρίου 1942.
Αυτό έγινε ύστερα από πετυχημένη επιχείρηση τμήματος 150 ανταρτών του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, σε συνεργασία με τμήμα 60 ανταρτών του ΕΔΕΣ υπό τον συνταγματάρχη Ν. Ζέρβα και 12μελή ομάδα Βρετανών σαμποτέρ υπό τον συνταγματάρχη Εντι Μάγερ και τον ταγματάρχη Κρίστοφερ Γουντχάουζ.
* * *
* Η ενέργεια αυτή, λειτούργησε πατριωτικά ανυψώνοντας το ηθικό του ελληνικού λαού, και προκάλεσε τον θαυμασμό της κατεχόμενης Ευρώπης. Η επέτειος ανατίναξης της γέφυρας καθιερώθηκε το 1982 ως επίσημος εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.
* * *
* ΜΙΑ τέτοια ημέρα, σαν την χθεσινή δεν θα μπορούσε να μην πάρει τηλέφωνο ο αγέραστος Θανάσης Ριζάκης για να στείλει το δικό του μήνυμα προς τους νέους μέσω της «Ε». Μπορεί να μην τον βαστάνε οι δυνάμεις του για να πάει να καταθέτει στεφάνι, αλλά ο τελευταίος επιζών αντιστασιακός της Λάρισας τονίζει πως αν και πέρασαν 81 χρόνια από τότε θυμάται και τιμά εκείνους που αψήφησαν τον θάνατο για να πολεμήσουν για μια ελεύθερη Ελλάδα. «Όπως το ΄21 έτσι και τότε έδωσαν τις ζωές τους για ένα καλύτερο μέλλον του λαού μας».
Βάστα γερά κυρ Θανάση. Να τα λες για να περάσουν τα λόγια σου σαν σκυτάλη θάρρους στους νεότερους. Να τα λες...
Κ.Γ.

Πένθος
* ΔΥΣΚΟΛΗ η χθεσινή μέρα για τον νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα. Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του. Παρά το πένθος του όμως βρέθηκε στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τα αποτελέσματα των ερευνητικών δράσεων του Γραφείου Τεχνολογίας. Οι συνάδελφοί του έσπευσαν να τον συλλυπηθούν και ο ίδιος έγραψε για εκείνη σε ανάρτησή του «Πήγες καρτερικά να τον συναντήσεις τον Σάκη. Από εκεί ψηλά από σήμερα είμαι σίγουρος ότι θα μιλάτε. Και πάντα θα με βλέπεις. Θυμάμαι στις εκλογές που είπες Παιδί μου άσε με εμένα. Εκεί με τον κόσμο. Αυτοί σε χρειάζονται. Εγώ εδώ καλά είμαι. Ξέρω ότι καμαρώνεις από πάνω. Και εγώ εδώ κάτω θα είμαι πιστός στην αγάπη που μου έδωσες. Και με έμαθες να την δίνω χωρίς πίσω σκέψεις στους άλλους.
Και αυτό θα κάνω. Ορφέας. Παρθένα, Σάκης, Τασούλα.
Τώρα το παιδί κανενός. Μεγάλο και βαρύ να μην είσαι πια παιδί κανενός που ζει... Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα στα προσφυγικά, εκεί που γεννηθήκαμε». Δεν υπάρχουν λόγια για την απώλεια της μάνας.
Ν.Π.

Αναπληρωτές
* ΤΗΝ Τρίτη θα ανακοινωθούν κατά πάσα πιθανότητα τα ονόματα 4.700 περίπου εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα προληφθούν ως αναπληρωτές στη Γενική Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή. Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα προσληφθούν θα κληθούν να δηλώσουν σχολείο προτίμησης την 1η Δεκεμβρίου. Οι τοποθετήσεις των προσληφθέντων εκπαιδευτικών στα σχολεία θα γίνουν μετά τις 5 Δεκεμβρίου. Τι κακό και αυτό με τις προσλήψεις καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Πώς είναι δυνατόν ο μαθητικός πληθυσμός να μειώνεται διαρκώς λόγω υπογεννητικότητας, σχολεία να κλείνουν και την ίδια ώρα οι προσλήψεις εκπαιδευτικών να είναι πάντα λιγότερες από όσες χρειάζονται; Κάτι δε γίνεται σωστά… Απλός προβληματισμός.
Ν.Π.

Προσφορά
* ΠΥΡΕΤΩΔΩΣ ετοιμάζονται Σύλλογοι της Λάρισας για να οργανώσουν τα Χριστουγεννιάτικα παζάρια τους, τα έσοδα των οποίων θα διαθέσουν για ενίσχυση ιδρυμάτων ή οικογενειών.
Παράλληλα τόσο συλλογικότητες, όσο και φορείς, οργανώνουν συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, για να τα προσφέρουν επίσης σε οικογένειες που έχουν ανάγκη.
Στο πλαίσιο της προσφοράς στην πόλη, για τα Χριστούγεννα, ενεργοποιείται και φέτος το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων.
Σύντομα αναμένεται να απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση τροφίμων ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συνάνθρωποί μας που βρίσκονται σε ανάγκη.
Πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις θα κληθούν γι’ άλλη μια φορά να συνεισφέρουν, με σκοπό να ενισχύσουν το Χριστουγεννιάτικο πακέτο των δικαιούχων της Δομής, το οποίο θα διανεμηθεί τον Δεκέμβριο.
Έτσι θα συμβάλουμε όλοι μαζί στην αξιοπρεπέστερη διαβίωση των συνανθρώπων μας που το χρειάζονται και να τους στηρίξουμε ιδιαίτερα τις Άγιες αυτές ημέρες των Χριστουγέννων.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, να υπενθυμίσουμε ότι βρίσκεται στην οδό Μανωλάκη 9-11 (εντός της στοάς).
Είναι μια από τις Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών του Δήμου Λαρισαίων που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020 και λειτουργεί προς όφελος των ευπαθών ομάδων πληθυσμού κυρίως αυτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, μέσω της παροχής επισιτιστικής και υλικής βοήθειας.

----------------------------------------------

OSE.jpg

* Η πεζογέφυρα του ΟΣΕ, στην οδό Λατταμύα, έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια, με έντονα τα σημάδια της φθοράς.
Τα κάγκελα έχουν σκουριάσει, οι πλάκες έχουν ραγίσει…
Εκτός όλων αυτών, μάλλιασε η γλώσσα των Λαρισαίων, να λένε και να ξαναλένε, ότι το ασανσέρ δεν λειτουργεί. Άγνωστο αν λειτούργησε ποτέ!
Δηλαδή τι πρέπει να γίνει; Να πέσουν κομμάτια της γέφυρας για να καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι και αυτή η υποδομή του ΟΣΕ χρειάζεται συντήρηση;
Λ.Κ.

 

BIA.jpg

* ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών η χθεσινή και η Λάρισα έστειλε ηχηρό μήνυμα. Αρκετές Λαρισαίες και Λαρισαίοι συμμετείχαν στον συμβολικό περίπατο που οργάνωσε ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων κρατώντας μπαλόνια στα χέρια με μηνύματα που καταδικάζουν τη βία κατά των γυναικών… Η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό, καθημερινό και παγκόσμιο, αν μη τι άλλο είναι ελπιδοφόρο να βλέπεις πολίτες κάθε ηλικίας να μετέχουν σε τέτοιες δράσεις.
Ν.Π.

 

 

PARTERI.jpg

* ΜΕΣΑ στο παρτέρι με τα φρεσκοφυτεμένα κυκλάμινα, οι Λαρισαίοι πέταξαν σκουπίδια.
Ζητάμε μια καθαρή πόλη, αλλά εμείς οι ίδιοι τη βρωμίζουμε.
Ρίχνουμε τις ευθύνες αλλού και ποτέ δεν κοιτάζουμε τον καθρέφτη μας.
Η ομορφιά των κυκλάμινων καταστρέφεται από την αδιανόητη συμπεριφορά μας.
Λ.Κ.

 

GKIOLVAS.jpg

*ΔΕΝ σταματάει να γυρίζει την πόλη ο λαϊκός τεχνίτης, Κώστας Γκιόλβας. Παρά τα χρονάκια του πέρασε μια βόλτα από το Λαογραφικό Μουσείο της Λάρισας όπου τον υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά η Φανή Καλοκαιρινού και οι συνεργάτιδές της. Οικείος χώρος άλλωστε, καθώς πολλές από τις κατασκευές του, σε μάρμαρο, πέτρα και ξύλο τις έχει δωρίσει εκεί.

 

 

PILAR.jpg

* ΔΕΝ πρόλαβαν να τοποθετήσουν τα είκοσι «πίλαρ» (Pillar) στο λιμάνι Αγιοκάμπου και δείξαμε αμέσως την παιδεία μας!
Για κάποιον θα βόλευε να ήταν κάδος!
Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass