ΨΙΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 25 Νοε 2023 16:50
* ΗΧΗΡΟ το μήνυμα της Λάρισας για τη βία κατά των γυναικών με τη Λίτσα Λιακούλη και το δίκτυο «#Κανείς Μόνος» να πρωτοστατεί. Κάθε χρόνο και πιο δυνατά από τον προηγούμενο, η τοπική κοινωνία αφυπνίζεται, αρκεί το μήνυμα να φτάσει και στην Αθήνα, αφού ήρθε επιτέλους η ώρα των αποφάσεων... * ΗΧΗΡΟ το μήνυμα της Λάρισας για τη βία κατά των γυναικών με τη Λίτσα Λιακούλη και το δίκτυο «#Κανείς Μόνος» να πρωτοστατεί. Κάθε χρόνο και πιο δυνατά από τον προηγούμενο, η τοπική κοινωνία αφυπνίζεται, αρκεί το μήνυμα να φτάσει και στην Αθήνα, αφού ήρθε επιτέλους η ώρα των αποφάσεων...

Κακοκαιρία
* ΜΕΤΡΑΜΕ αντίστροφα για την κακοκαιρία «Αλέξης». Άντε, να τη δούμε, γιατί τόση διαφήμιση που έγινε από τους μετεωρολόγους, μας έφαγε η περιέργεια!
Λ.Κ.

«Oliver»
* ΣΕ συναγερμό η χώρα γιατί έρχεται λέει σκανδιναβικό ψύχος από το Σαββατοκύριακο. Γράφουν οι δημοσιογράφοι, μεταδίδουν οι παρουσιαστές για ισχυρές βροχές, θυελλώδεις ανέμους, καταιγίδες, άλλοι λένε και για χιόνια. Θεωρητικά προειδοποιούν για να λάβει ο κόσμος τα μέτρα του, με τον τρόπο όμως που παρουσιάζεται σπέρνουν τον πανικό. Χειμώνας είναι -αν και ακόμα δεν το έχουμε νιώσει-, προφανώς θα επικρατήσουν και δύσκολες καιρικές συνθήκες. Συνέβαινε και θα συμβαίνει... ψυχραιμία λοιπόν και θα περάσει και ο «Oliver».
Ν.Π.

Συντονιστικά
* ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ οι συσκέψεις των Συντονιστικών Επιτροπών, Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας, για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.
Άραγε, η οργάνωση ενός τέτοιου σχεδιασμού, στηρίζεται στις ανάγκες αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, του μεγέθους έντασης, που εμφανίστηκαν φέτος;
Αν ναι, τότε να μείνουμε ήσυχοι, ότι, όλα θα κυλήσουν ρολόι και έχουν προβλεφθεί. Ακόμη και οι πλημμύρες. Διότι, για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και την προστασία της από πλημμυρικά φαινόμενα, είμαστε ακόμη στην εξέταση των προτάσεων...
Άρα καλά θα κάνουν να είναι σε ετοιμότητα όλοι οι εμπλεκόμενοι των Συντονιστικών.
Λ.Κ.

Διαβασμένοι
* ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ, να πάνε διαβασμένοι στα δημαρχεία, οι αιρετοί των νέων δημοτικών αρχών, από 1-1-2024.
Κάθισαν στα θρανία λοιπόν για σεμινάρια, που τους προσφέρει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ώστε να επιμορφωθούν και να ξέρουν τι θα βρουν μπροστά τους και πώς θα το διαχειριστούν.
Σίγουρα τους προειδοποίησαν για την ελλιπή χρηματοδότηση των ΟΤΑ, για το ότι θα πρέπει να τα «βγάλουν πέρα» με ελλιπές προσωπικό, ότι θα πρέπει να στηριχθούν στους οκταμηνίτες για να βγει η δουλειά στις δημοτικές υπηρεσίες και όλα τα καλά…
Βέβαια, όλα τα παραπάνω «οφ δι ρέκορντ»!
Λ.Κ.

Τρένο
* ΟΧΙ που θα σταματούσαν. Να τα, τα μέλη της κίνησης «Λάρισα η πόλη μου». Αρχίζουν και πάλι τους περιπάτους στην πόλη για την περίοδο 2023-2024. Σήμερα Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 11.30 π.μ., θα κάνουν περίπατο στον χώρο του ΟΣΕ. Θα ξεκινήσουν από την πλατεία 23ης Οκτωβρίου - ΟΣΕ, θα ξεναγηθούν στο θεματικό πάρκο, θα συνεχίσουν στο σιδηροδρομικό μουσείο Λάρισας και θα καταλήξουν στον χώρο όπου λειτουργούσε ο σταθμός Θεσσαλικού (1883-1960). Οδηγός τους θα είναι ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιδηροδρομικών Λάρισας Γιάννης Μάνθος. Τσαφ – τσουφ, το τρένο ξεκίνησε…
Κ.Γ.

Αναμμα
* ΦΕΤΟΣ ο Δήμος Τεμπών δεν θα αφήσει χωριό για χωριό, που να μην ανάψει χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η Δημοτική Αρχή κατάρτισε πρόγραμμα ανάμματος δέντρων, διάρκειας είκοσι ημερών!
Ξεκινά την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου από την Καλλιπεύκη και ολοκληρώνεται την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου.
Έχει τρέξιμο ο δήμαρχος… Πρέπει να πάει παντού, για να μην παρεξηγηθεί κανένας.
Λ.Κ.

Μελομακάρονα
* ΤΟ βασικό συστατικό για πετυχημένα μελομακάρονα είναι το καλό ελαιόλαδο και το αγνό μέλι. Τώρα που το ελαιόλαδο έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, οι νοικοκυρές ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναλλακτικές συνταγές για να το αντικαταστήσουν. Πολλές πάντως ισχυρίζονται ότι είναι ευκαιρία για να φάνε λιγότερα. Ακόμη και έτοιμα να αγοράσουν η τιμή του κιλού φέτος θα είναι αρκετά τσιμπημένη και σε πολλές περιπτώσεις θα αγγίξει τα 16 ευρώ. Προσπαθούν βέβαια αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες να συγκρατήσουν όσο μπορούν τις τιμές, αλλά όταν οι πρώτες ύλες και η ενέργεια είναι πανάκριβα, πολλές φορές, μοιάζει αδύνατον.
Ν.Π.

Ταξιδάκι
* ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ο Λαρισαίος φουριόζος στο σπίτι του.
- Γυναίκα, κέρδισα το Τζόκερ, ετοίμασε τις βαλίτσες μας...
- Αχ, μπράβο αντρούλη μου, τι χαρά... Και πού πάμε;
- Εγώ στη Χαβάη, εσύ στη μάνα σου.
Ζ.

Αγορά
* ΜΟΥΔΙΑΣΜΕΝΗ δείχνει η αγορά. Ακόμη δεν έχει μπει για τα καλά σε εορταστικούς ρυθμούς. Είναι περίεργος μήνας ο Νοέμβρης. Πάντως, όλοι ελπίζουν σε αντιστροφή του κλίματος μετά την Κυριακή που θα είναι και ανοιχτά τα καταστήματα. Σιγά-σιγά στολίζεται και η Λάρισα θα αλλάξει η διάθεση. Δεν ήταν και εύκολο το προηγούμενο διάστημα για την πόλη.
Ν.Π.

Γλυπτά
* Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το επίμαχο ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα, κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί μια διαμάχη αιώνων, για τα ιστορικά αντικείμενα, γράφει το «Βloomberg».
Αυτή η ιστορία με τα γλυπτά του Παρθενώνα, έχει γίνει το μεγαλύτερο σίριαλ σε διάρκεια, στην ιστορία.
Αν δεν καταφέρουμε και τώρα την επιστροφή τους, μετά το τεράστιο σκάνδαλο των κλοπών αρχαιοτήτων, που φυλάσσονταν στο Βρετανικό Μουσείο, ε! τότε..., είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Δεν θα τα καταφέρουμε ποτέ.
Λ.Κ.

Παραδίδει μαθήματα
* ΣΕ «ψηφιακό μάθημα» μετατράπηκε η ομιλία του υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Παιδείας της ΕΕ, το οποίο επικεντρώθηκε στους τρόπους προσέλκυσης γυναικείων ταλέντων στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική, τις τέχνες και τα μαθηματικά (STEAM) και στην καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων. Ο Έλληνας υπουργός Παιδείας το έχει και του το αναγνωρίζουν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Ν.Π.

Πόλεμος
* «ΠΟΛΕΜΟΣ» ξέσπασε μεταξύ της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τον καθορισμό των προσόντων διορισμού δημοσιογράφων στο Δημόσιο.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως απέστειλε στην υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως επιστολή σχετικά με τον καθορισμό των προσόντων διορισμού δημοσιογράφων στο Δημόσιο, όπου μεταξύ άλλων, ζητά για τον διορισμό τους στο δημόσιο να ισχύουν πτυχία όλων των σχολών, αλλά και τα απολυτήρια Λυκείου και διευκρινίζει, μεταξύ άλλων: «...έτσι όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος, από τον διορισμό αποκλείονται όσοι συνάδελφοί μας είναι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου. Σας υπενθυμίζουμε ότι μεγάλες μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας, αλλά και πολλοί συνάδελφοί μας με αξιόλογη προσφορά και επαγγελματική καταξίωση, που εργάζονται ήδη σε δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, είναι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου. Πρόκειται συνεπώς για μία διάταξη άκρως περιοριστική, η οποία θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε οι συνάδελφοί μας, απόφοιτοι Γενικού Λυκείου, να έχουν τη δυνατότητα διορισμού, ακόμη και αν χρειαστεί να εισαχθεί ως προαπαιτούμενο η προϋπηρεσία σε μέσα ενημέρωσης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».
Λ.Κ.

Τέλη
* ΜΕ το δώρο των Χριστουγέννων -όσοι το παίρνουν- περιμένουν οι περισσότεροι για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2024. Βέβαια από τις αρχές του Νοέμβρη έχουν αναρτηθεί, αλλά οι περισσότεροι περιμένουν να πληρωθούν για να τα πάρουν και κάποιοι ποντάρουν στην παράταση για να μεταθέσουν την υποχρέωση για τη νέα χρονιά. Δυσκολεύεται ο κόσμος, και φέτος με τον πληθωρισμό στα ύψη ακόμα χειρότερα.
Ν.Π.

Καλά ήταν
* - ΓΙΑΤΙ ρε φίλε είσαι τόσο χάλια, απ’ το πρωί σήμερα;
Ο Λαρισαίος πλησίασε τον συνάδελφό του στο γραφείο.
- Ε, τι να σου πω. Η γυναίκα μου θύμωσε και μου είπε ότι δεν θα μου μιλάει για τριάντα μέρες...
- Ε μωρέ, σιγά... Δεν πειράζει και τόσο.
- Τι λες; Σήμερα είναι η τελευταία μέρα.
Ζ.

Αλλοι καιροί
* ΚΟΙΝΩΝΙΑ μιας άλλης εποχής, ήθη διαφορετικά, όπως ανακύπτει από παλιά δημοσιεύματα τα οποία ανασύρει σωρηδόν ο πολύτιμος Φωτοθηκάριος Γ. Γρ.
Εφημερίδα «Μικρά», έτος 1910
Κατόπιν υποβολῆς αἰτήσεως πολλῶν καταστηματαρχῶν τῆς πόλεώς μας εἰς τό Δημοτ. Συμβούλιον περὶ τοῦ ἐπιζημίου τῆς Κυριακῆς ἀργίας, τοῦ το κατὰ τὴν προχθεσινήν συνεδρίασιν προέβη εἰς τὴν κατάργησιν αὐτῆς. Κατὰ τὴν συνεδρίασιν τοῦ Συμβουλίου ἐπηκολούθησαν ἐκ μέρους τῶν συγκεντρωθέντων ἔξωθικαὶ ὑπὲρ τῆς Κυριακῆς κεκηρυγμένων σκηναί, αἴτινες θα ξεσπάσουν εἰς βάρος τοῦ κ. Δημάρχου καὶ δύο ἐκ τῶν ἀνωτέρω. (Από πάντα υπήρχε θέμα κυριακάτικης αργίας στην αγορά, δεν είναι πρόσφατο εφεύρημα).
* * *
* ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Όλυμπος», έτος 1904.
Δὲν τὸ ἀντελήφθη μεν ἰδίοις όμμασι, επληροφορήθημεν όμως βεβαιωτικῶς ὅτι τὸ ἑξῆς ἔκτροπον λαμβάνει χώραν εἰς βάρος τὴν φορὰν αὐτὴν τῆς ἠθικῆς διαπαιδαγωγήσεως τῆς νεολαίας.
Απέναντι ἀκριβῶς καὶ εἰς ὀλίγων βημάτων ἀπόστασιν σχολείου τινος τῶν θηλέων, ἀπό τινος ἐγκαθιδρύθη οἶκος ἀνοχής ὅστις διὰ τῶν εἰς αὐτὸν ἐνεργουμένων εἰσόδων καὶ ἐξόδων ἥκιστα ἐπικοδομητικὸν παράδειγμα παρέχει ταῖς θεωμέναις ἐκ τῶν παραθύρων μαθητρίαις, αίτινες σπουδαίοντὸν κίνδυνον διατρέχουσι ἐκ τῆ ςἀντιλήψεως τῶν εἰς τὸν γειτονικὸν οἶκον συμβαινόντων. Οἱ ἁρμόδιοι πεπείσμεθα ὅτι θέλουσι καταβάλει τὰς δεούσας ἐνεργείας πρὸς διακοτὴν τῆς ἀσέμνου ταύτης θεαματικότητος καὶ ἀπομάκρυνσιν τῆς ἀνοχῆς ἀπὸ τοῦ μέρους ἔναντι τοῦ ὁποίου τελεσιουργεῖται ἡ ἠθικὴ διάπλασις ἀπείρων καὶ ἀθώων πλασμάτων.
* * *
* ΕΤΟΣ 1906, εφημερίδα «Σάλπιγξ».
Άσμενοι αγγέλομεν τους γάμους του αγαπητού φίλου κ. Αλκιβιάδου Σακελλαροπούλου τελεσθέντας την παρελθούσαν Κυριακήν μετά της επ’ αρετή και οικοκυρωσύνη διακρινομένης δος Κλεονίκης Χατζηζογίδου, της γνωστής εκ Λιβαδίου πατριαρχικής οικογενείας. Εις τους επί αισίοις οιωνοίς ενωθέντας ευχόμεθα τον βίον ρόδινον και πάσαν αευδαιμονίαν.
Επανέκαμψαν χθες εξ Αθηνών οι επί αισίοις οιωνοίς τελέσαντες εσχάτως τους γάμους των έγκριτος ιατρός της πόλεώς μας κ. Μιχαήλ Σιάπκας και η αξιότιμος σύζυγος αυτού κυρία Λιλή, ους μετά χαράς επανείδον οι ενταύθα συγγενείς και πολυπληθείς αυτών φίλοι, οίτινες αθρόως σπεύδουσιν, όπως συγχαρώσι και ευχηθώσιν αυτοίς τα βέλτιστα.
Ζ.

--------

AGORASTOS_CIU.jpg* ΑΣΕ τι λένε οι Ολλανδοί Κώστα. Μόνο λόγια για σχέδια και μαστερπλάν είναι. Άκου και τους ανθρώπους στα παρακάρλια που θέλουν έργα και όχι λόγια...

 

AGORA_CIU.jpg

Μαύρη
* ΤΙ πράμα κι αυτό το χθεσινό. Ουρά στην Κούμα, ουρά στην Ασκληπιού. Ουρά στην Παπακυριαζή, χαμός στην Κεντρική πλατεία. Ανεξήγητα σχεδόν. Μια φρενίτιδα πραγματική. Κάποιοι να έχουν ήδη ψάξει και να έχουν στηθεί έξω από τα καταστήματα για να αγοράσουν.
Άλλοι πάλι περίμεναν χωρίς να ξέρουν τι θα βρουν μέσα στα μαγαζιά. Υπήρχαν κι εκείνοι που έβλεπαν κόσμο και στήθηκαν. Σου λέει, κάτι καλό θα έχει για να περιμένουν.
* * *
* Η χαρά της γυναίκας πάντως. Ειδικά στα καταστήματα, πλην των ηλεκτρονικών ειδών, κυριαρχούσαν σε συντριπτικό ποσοστό έναντι των ανδρών. Γυναίκες όλων των ηλικιών. Φίλες, παρέες, αδερφές, ξαδέρφες, μάνες με κόρες. Όλες μαζί για μια καλή αγορά.
* * *
* ΓΙΑΤΙ αν περιμέναμε από τους άνδρες η αγορά δεν θα κινούνταν με τίποτα. Αυτό είναι γεγονός πως, ούτως ή άλλως, η αγορά κινείται γύρω από τις επιθυμίες της γυναίκας και αυτό είναι που κάνει το χρήμα να κάνει τον υγιή κύκλο. Να γυρίζει δηλαδή.
* * *
* ΤΑ προβλήματα βρίσκονται ωστόσο όταν σπαταλάμε χρήματα για να πάρουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε. Και γίνονται ακόμα χειρότερα όταν ξοδεύουμε λεφτά που δεν έχουμε. Δανεικά δηλαδή από μια κάρτα στην οποία φορτώνουμε δόσεις για αντικείμενα που δεν είναι απαραίτητα. Άλλα μεγάλη κουβέντα αυτή.
Όπως και να χει, τηρήθηκε το έθιμο της Black Friday παραδοσιακά, μια ημέρα μάλιστα μετά το Thanks giving. Άιντε και του χρόνου...
Κ.Γ.

 

 

RADIKI.jpg*ΟΣΟΙ το βλέπουν από πάνω είναι καλά. Ραδίκι είναι.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass