ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2024 16:30
 * ΜΕΣΑ τα παιδιά αφοσιωμένα στο τουρνουά σκακιού, με οργάνωση, πειθαρχία και ευφυΐα κι έξω από το Κλειστό της Νεάπολης οι γονείς τους, μόνο με εξυπνάδα. Την οποία αξιοποίησαν για να παρκάρουν όπου βρουν, καβάλησαν και το πεζοδρόμιο, μόνο τα σκαλιά δεν ανέβηκαν ορισμένοι. * ΜΕΣΑ τα παιδιά αφοσιωμένα στο τουρνουά σκακιού, με οργάνωση, πειθαρχία και ευφυΐα κι έξω από το Κλειστό της Νεάπολης οι γονείς τους, μόνο με εξυπνάδα. Την οποία αξιοποίησαν για να παρκάρουν όπου βρουν, καβάλησαν και το πεζοδρόμιο, μόνο τα σκαλιά δεν ανέβηκαν ορισμένοι.

Με μια λέξη
* Η χαρμολύπη, η λέξη που αποδίδει το πνεύμα της Μ. Παρασκευής, γι’ αυτό άλλωστε και χρησιμοποιείται από πολλούς κάθε χρόνο τέτοια μέρα, η μεσαιωνική ελληνική λέξη που περιγράφει τα ανάμικτα συναισθήματα, τη λύπη που εισάγει στη χαρά, το συνταίριασμα δύο αντίθετων καταστάσεων.

Αυτά που γίνονται στον Γολγοθά αλλά για να προαναγγείλουν την Ανάσταση. (Μέσα στον Μάη μάλιστα, στη φουριόζα Άνοιξη, με τη φύση να γιορτάζει καθώς αναγεννιέται.)

Πλημμύρα
* ΓΕΜΙΣΕ ο τόπος χαρούμενα πρόσωπα. Πλημμύρισε η πόλη από επισκέπτες και συγγενείς. Αδιαχώρητο στους πεζόδρομους του κέντρου. Το Πάσχα στη Λάρισα έφτασε και αναμένεται να γιορταστεί όπως πρέπει. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε γωνιά, σε κάθε χωριό.
Οι Λαρισαίοι έτρεξαν να πάρουν ό,τι τους είναι απαραίτητο και όλα είναι έτοιμα. Αν κρατήσει και ο καιρός τότε θα γεμίσει ένα σύννεφο καπνού τις πρωινές ώρες της Κυριακής πάνω από τη χώρα με τόση φωτιά στις ψησταριές.
Κ.Γ.

Ακριβ(ό)ώς τόσο
* ΕΠΙΜΕΝΕΙ ο υπουργός Ακρίβειας ότι όλα φθηναίνουν, στην πράξη μόνο το μαρούλι είναι φθηνότερο από πέρυσι, διαβεβαιώνει ότι το αρνί βρίσκεται κάτω από 10 ευρώ. Και όντως, οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ τον επιβεβαιώνουν, πουλώντας στα 9,90. Ακριβώς τόσο. Τα πασχαλινά αρνιά τους, που όλοι ξέρουν πως τα έχουν για κράχτες και πως συνήθως τα έχουν στα ψυγεία σφαγμένα από καιρό. Όχι βέβαια, στα χασάπικα και στα μαντριά δεν ρώτησε ο υπουργός. (Αλήθεια, το αλήστου μνήμης κατεψυγμένο αρνάκι Ν. Ζηλανδίας πόσο να έχει;)

Να τουν γινήσου;
* ΜΕΓΑΛΗ Εβδομάδα, όμως οι ρυθμοί και η πίεση στη δουλειά εξαφανίζουν την ανθρωπιά. Πόσο μάλλον την ευγένεια και την υπομονή.
Και η Α. Κ. αναφέρει: Χθες μία τραπεζικός είναι όρθια και βοηθάει πελάτες να χειριστούν τα μηχανήματα στο εσωτερικό της τράπεζας. Μεταξύ αυτών και μια ηλικιωμένη η οποία εκνεύρισε την κυρία της τράπεζας καθυστερώντας να ακολουθήσει τις οδηγίες της, οπότε τελειώνοντας της λέει:
- Την επόμενη φορά να έχετε άνθρωπο μαζί σας, να σας βοηθήσει.
- Πού να τουν βρου; Να πάου να τουν γινήσου;
- Α δεν μιλάτε καλά, καθόλου καλάαα… (Αυτά.)
Κάθε πέρσι…
* ΕΚΤΟΣ από τις «συνδεδεμένες» επιδοτήσεις, όπου αρκετοί δικαιούχοι έχουν μείνει απλήρωτοι, το αναγνωρίζουν οι αρμόδιοι, λένε τώρα για ενστάσεις κλπ, στα νεόφερτα λοιπόν «οικολογικά σχήματα» τα πράγματα αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων, των κυβερνητικών υποσχέσεων και των ελπίδων των δικαιούχων. Ναι, για τα περσινά λένε, για τις επιδοτήσεις που έπρεπε να είχαν πληρωθεί μέσα στο 2023.
***
* ΚΙ έτσι συνολικά, οι στρεμματικές ενισχύσεις από την Ε. Ε. αποδείχθηκαν φέτος αρκετά χαμηλότερες από τις περυσινές. Και ήθελαν λέει να προλάβουν και τις ευρωεκλογές για να κατευνάσουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου. Ρόιδο τα έκαναν πάλι στο Υπουργείο Γεωργίας.
***
* ΣΙΓΟΥΡΑ ωφελημένοι τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων, οι ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τη σύνθετη για ανίδεους διαδικασία.
Υποχρεωμένοι πλέον οι αγρότες να υπογράφουν μακροχρόνιες συμβάσεις μαζί τους, το 10% της επιδότησης «οικολογικών σχημάτων» λαμβάνουν λένε, εν ολίγοις οι δικαιούχοι επιδοτήσεων έβαλαν συνέταιρους, οι οποίοι πληρώνονται απευθείας από τον Οργανισμό, ούτε φαίνεται ούτε ξέρει κανείς άλλος τι εισπράττουν τελικά.
Κι επειδή ο τζίρος συνολικά είναι τεράστιος, εκατομμύρια της Ευρώπης προοριζόμενα για αγρότες θα μπουν σε συγκεκριμένες τσέπες. (Ποιοι φωστήρες τα σκέφτηκαν όλα αυτά… Θιασώτες προφανώς του κάθε πέρσι και καλύτερα.)

Με τις ευχές του
* ΜΕΤΑ τις ευχές του στον ΠΑΟΚ για το Πρωτάθλημα και την απίστευτη κασκαρίκα που έπαθαν αμέσως μετά οι Θεσσαλονικείς, με τα αλλεπάλληλα ολέθρια αποτελέσματα στο ποδόσφαιρο, τώρα ευχήθηκε σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό να πάνε στο «Φάιναλ Φορ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Κι όλοι άρχισαν να τρέμουν για το επικείμενο σοκ, ήρθαν μετά κι οι πρώτες ήττες «στον πόντο» για αμφοτέρους, χθες το βράδυ θα κρινόταν αν έπιασε η ευχή του γουρλή. Διότι, παρά τα όσα διαδίδονται, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι πολύ γουρλής. Για τον εαυτό του.Κυριακή
* ΑΡΝΙΑ, κατσίκια, κοκορέτσια, κοντοσούβλια και ό,τι άλλο ποθεί ο καθένας θα πέσει στη σούβλα και θα γυρίζει. Κι όση ώρα κρατάει το ψήσιμο, να και τα τσίπουρα, να και οι μεζέδες.
Και μετά το φαγητό και το γλυκό και τα στην υγειά μας θα αρχίσουν οι χοροί. Με τους μεγάλους να τους σέρνουν και να ακολουθούν οι νεότεροι για να μαθαίνουν. Συρτά, τσάμικα εναλλάξ με τις ζεϊμπεκιές θα ξεσηκώσουν τον τόπο. Η Κυριακή πλησιάζει…
Κ.Γ.

Μάης του ‘36
* ΑΠΟ τον Μάιο του 1996, προ τριακονταετίας, ανασύρει δημοσίευμα ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδας Ε. Ρ. Του αείμνηστου Γιώργου Ζιαζιά, ο οποίος σημειώνει:
Με αφορμή το πρωτομαγιάτικο σχόλιο στα «Ψιθυριστά» με τον τίτλο «Μνήμες» θα ήθελα να θυμίσω ότι τα επεισόδια της Θεσσαλονίκης που τα έζησα, άρχισαν στις 9 Μαΐου 1936, ημέρα Σάββατο, ύστερα από γενική απεργία των καπνεργατών, με διαδηλώσεις στους δρόμους της πόλης και έκτροπα μπροστά στο Διοικητήριο, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό 10 εργατών.
Έκτροπα όμως είχαν προηγηθεί, ιδίως την Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο που η ατμόσφαιρά του ήταν ηλεκτρισμένη τις από απεργίες του Μαρτίου - Απριλίου με συγκεντρώσεις, έξω από το Πανεπιστήμιο, μπροστά στο Ταχυδρομείο, στου Χαριλάου και αλλού, με διαλύσεις και τραυματισμούς φοιτητών από περίστροφα και σπάθες της Εφίππου Αστυνομίας, γιατί τότε στη διάρκεια της δικτατορίας Μεταξά υπήρχε στη Θεσσαλονίκη τμήμα Εφίππου χωροφυλακής που ήταν πλησίον της «Καμάρας».
***
* ΤΗΝ Κυριακή και Δευτέρα, 10 και 11 Μαΐου, έγιναν μεγαλειώδεις εργατικές συγκεντρώσεις, όπως και φοιτητικές. Τις δύο δε αυτές ημέρες η πόλη στρατοκρατείτο, γιατί μετά τα γεγονότα του Διοικητηρίου την επιβολή της τάξης είχε αναλάβει ο στρατός, που με λουλούδια τον στεφάνωνε ο λαός, της αστυνομίας απομονωθείσης. Οι φοιτητικές απεργίες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις κλπ. την εποχή εκείνη είχαν αγωνιστικό παλμό, παλμό που ενίσχυαν και οι πολίτες με τη συμμετοχή τους. Θυμάμαι ολόκληρη στρατιά φοιτητών και πολιτών να τραγουδάει στο ρυθμό της «Κουκαράτσας», που ήταν τότε το τραγούδι σουξέ της εποχής, τα παρακάτω στιχάκια:
Είμαστε αποφασισμένοι
στον αγώνα ενωμένοι
Γεωπόνοι, Δασολόγοι
Νομικοί και Φιλολόγοι
Και ρεφραίν
Στην απεργία, στην απεργία
μπρός με θάρρος φοιτητές,
και στον αγώνα ενωμένοι
θε να βγούμε νικητές.
***
* ΚΑΙ συνέχιζε ο Λαρισαίος δικηγόρος: Για την ιστορία αναφέρω ότι τους παραπάνω στίχους έγραψε ο αείμνηστος Γιάννης Τσιριμώκος που μεγάλωσε στη Λάρισα, ο γνωστός από τα μυθιστορήματα, κινηματογραφικά έργα κ.λ.π. ως Γιάννης Μαρής με τον οποίο ως φοιτητές για ένα διάστημα συγκατοικούσαμε. (Συνομήλικοι εκ Λαρίσης τότε Ζιαζιάς και Μαρής, γεννηθέντες το 1915-16, φοιτητές της Νομικής αμφότεροι στη Θεσσαλονίκη, ο Τσιριμώκος ως παιδί δικαστικού μεγάλωσε στη Λάρισα. Και πέθανε το 1979, νέος στα 63 του, ενώ ο Γ. Ζιαζιάς έζησε ως τα 100 του, μέχρι το 2015.)

Πού στηρίζονται;
* ΕΚΤΟΣ από τους εμπνευστές του Ε 65 που λησμονήθηκαν αρμοδίως στα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου, στο τοπικό ΤΕΕ έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια παράδοση στο να αγνοούν το παρελθόν, το δικό τους παρελθόν, τα θεμέλια και τους ορόφους που ακολούθησαν στο οικοδόμημα του φορέα των μηχανικών.
Νεότεροι γαλάζιοι έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση στις τελευταίες δύο θητείες και μάλλον θεωρούν ότι από εκείνους ξεκίνησαν όλα.
(Παλιός Λαρισαίος μηχανικός συμπλήρωνε το προχθεσινό σχόλιο.)
***
* ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ λοιπόν έγινε και στη Λάρισα η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προσκλήθηκαν τοπικοί παράγοντες και φορείς, φουλ του νεοδημοκράτη στο ακροατήριο.
Πόσοι άραγε από όσους έχουν διατελέσει πρόεδροι του τοπικού ΤΕΕ κλήθηκαν στην εκδήλωση; Διότι δεν είναι και λίγοι οι εν ζωή, που είχαν αναδειχθεί στο αξίωμα κατά την πενηντάχρονη μεταπολιτευτική περίοδο… Από τον Θόδωρο Ματίκα, τον Λάμπρο Μόσιαλο, τον Μιχάλη Λαγαρία, τον Κλεάνθη Σιαμπάκο, τον Διονύση Λιβέρη, τον Κώστα Μέγα, τον Πέτρο Ηλιάδη, τον Ντίνο Διαμάντο, ως τον Γιάννη Βαρνά, που ήταν ο μόνος εξ όλων που έφυγε νωρίς, οκτώ είναι οι ζώντες προκάτοχοι του νυν προέδρου Νίκου Παπαγεωργίου, άνθρωποι γνωστοί στην περιοχή, κάθε κόμματος και χρώματος, με σημαντική προσφορά τα τελευταία 50 χρόνια, δεν τους θυμήθηκαν στον εορτασμό των 100…

Δημοτικός φωτισμός
* ΚΑΤΑ τας τελευταίας ταύτας ημέρας δεν δυνάμεθα να διατυπώσωμεν παράπονον τι κατά του φωτισμού της πόλεως διότι οι φανοί ανάπτονται τακτικώς και κατά την προσήκουσαν ώραν της εσπέρας. Εν τούτοις πολλά μέρη ιδία εις τας αποκέντρους συνοικίας ευρίσκονται βεβυθισμένα εις το σκότος και τούτο ουχί δι’ αμέλειαν των φανοκόρων, αλλά δι’ έλλειψιν φανών.
(Οι δημοσιογράφοι πάντοτε μετέφεραν τα παράπονα στον δήμαρχο. Ακόμα και το 1902, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Όλυμπος» που ανασύρει ο φωτοθηκάριος Γ. Γρ.)
***
* ΠΡΟ πολλού χρόνου, ενθυμούμεθα, ανεγράφη εν τω προϋπολογισμώ του Δήμου κονδύλιον αναφερόμενον εις την επιβαλλομένην ταύτην αύξησιν του αριθμού των φανών.
Το κονδύλιον επεκυρώθη παρά του κ. Νομάρχου νομίζομεν δε ότι και φανοί τινές προσετέθησαν εις τους υπάρχοντας τότε.
Αλλ’ η αύξησις ταύτη αποδεικνύεται ήδη ανεπαρκής, τούτο πεπείσμεθα ότι γιγνώσκει ο κ. Δήμαρχος άλλως τε είναι εύκολον να εξακριβώση δι’ ενός νυκτερινού ανά την πόλιν περιπάτου.
Συνιστώμεν λοιπόν τω κ. Ζαρμάνη, όπως λάβη πρόνοιαν περί τούτου.
Ολίγαι δεκάδες δραχμών προωρισμέναι να αυξήσωσιν αριθμητικώς τους υπάρχοντας φανούς δεν είναι τίποτε προ του όγκου των λοιπών δαπανών.
Ταίριαζε;
* - Α, πολύ ωραία ιδέα, σχολίαζε ο Λαρισαίος την ανάρτηση για συνάντηση παλιών συμμαθητών, εξαιρετική επιλογή. Σε ηλικία πενήντα φεύγα εκείνοι, είχαν διαλέξει για το reunion το μπαρ «Ναυάγιο».
Πολύ ωραίο μαγαζί βέβαια, όμως μάλλον δεν ταίριαζε το όνομά του με την περίσταση, για ανασκόπηση της φευγάτης νιότης.

Μιχαλολιάκος
* ΣΑ να ταν χθες. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που χιλιάδες κόσμου πανηγύριζε έξω από το Εφετείο στην Αθήνα για το γεγονός πως οι ναζί μπήκαν στη φυλακή.
Χθες όμως ήρθε η είδηση πως αναμένεται να αποφυλακιστεί υπό όρους από τις φυλακές Δομοκού ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος.
Αυτό έγινε έπειτα από τη σχετική απόφαση που έλαβε το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας.
Βέβαια κατά του βουλεύματος που χορήγησε την υφ’ όρον απόλυση, έχει δυνατότητα να ασκήσει έφεση ο εισαγγελέας, ο οποίος είχε εκφράσει την αντίθετη γνώμη του προηγουμένως. Ίσως λοιπόν ανατραπεί εκ νέου η απόφαση.
Πάντως χθες πολύς κόσμος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτυρόταν για την εξέλιξη.
Κ.Γ.

 

Χωρίς τα καφέ;
* ΦΕΣΤΙΒΑΛ καφέ στη Λάρισα χωρίς τα καφέ της Λάρισας;
 Ήδη στα καφέ έχουν αρχίσει να εξαγριώνονται με αυτά που ακούνε για το φεστιβάλ που οργανώνει η δημοτική αρχή. Κάτι για διαγωνισμούς σερβιτόρων, κάτι για διαγωνισμούς τάβλι, κάτι ότι θα πάρουν όλο το Σαββατοκύριακο από την πόλη και θα το ρίξουν στον «Μύλο».
Το ποια μυαλά το σκέφτηκαν όλο αυτό, γυρίζοντας την πλάτη στην πόλη, με αμοιβές τεράστιες, έχει αρχίσει να μαθαίνεται. Επίσης κάτι «δεκαεξάρια» και κάτι «εικοσιεφτάρια» που κάνουν κρότο. Αυτό δεν θα είναι φεστιβάλ, «πάρτι» θα είναι. Αν επιβεβαιωθούν όσα κυκλοφορούν, ο δήμαρχος μάλλον θα αποκτήσει πρόβλημα.

 

------SANDRAKI.jpg*ΣΤΗΝ οδό Σανδράκη, για να γίνει η ενίσχυση του αναχώματος απέναντι στον «Daniel», κόπηκε η μπαριέρα του πεζοδρομίου και τώρα καιροφυλακτεί η άκρη της, σε ύψος που αν ξεφύγει μοτοσικλετιστής ή αυτοκίνητο προς τα εκεί θα καρφωθεί άσχημα. Έχει επισημανθεί βέβαια η ατέλεια με μερικούς κώνους, αλλά τη νύχτα και με μεγάλη ταχύτητα ο κίνδυνος είναι σοβαρός. Το σωστό θα ήταν, μέχρι να συμπληρωθεί το τμήμα που λείπει, να καμφθεί τουλάχιστον και να σβήνει ομαλά στην επιφάνεια του πεζοδρομίου. Μη γίνει κάνα κακό…

 

PORTA.jpg* ΔΙΟΤΙ, ως γνωστόν, ο χρόνος είναι σχετικός.

 

GERMANOI.jpg* ΗΡΘΑΝ κιόλας, λέει, εντοπίστηκαν οι πρώτοι Γερμανοί τουρίστες, καιρός τους ήταν.

 

VIGAN.jpg* ΠΡΩΤΑ υβριδικά, μετά καθαρά ηλεκτρικά, τώρα και βίγκαν. Ήταν θέμα χρόνου…

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass