Ερωτήσεις για ΑΜΕΑ και υγεία από τους βουλευτές του «Ποταμιού»

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2015 21:57 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 17:12

 

 

Ερώτηση για τον αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία από την εκπαιδευτική διαδικασία και τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την ειδική εκπαίδευση, κατέθεσαν προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού οι βουλευτές του «Ποταμιού» Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης), Ιάσων Φωτήλας (Αχαΐας), Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) και Σταυρούλα Αντωνάκου (Α’ Πειραιώς).

Οι βουλευτές επικαλούνται πρόσφατη έκθεση της Action Aid για την κατάσταση της εκπαίδευσης για τα παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία, το εκπαιδευτικό έτος 2010-2011, μόλις το 15% των παιδιών με αναπηρία φοιτούσαν σε σχολεία, καθώς και τα συμπεράσματα του 18ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ, στο οποίο τονίστηκε η ανάγκη για αναβάθμιση των υφιστάμενων εκπαιδευτικών δομών με τη λήψη στοχευμένων μέτρων για ζητήματα όπως η μεταφορά των μαθητών, η φυσική προσβασιμότητα των υποδομών των σχολικών μονάδων, η κατάρτιση αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών υποχρεωτικής εφαρμογής στην Ειδική Εκπαίδευση, κ.α..

Όπως αναφέρουν: «Το Ποτάμι ζητά ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα πρόσβασης σε ένα ασφαλές και σταθερό εκπαιδευτικό περιβάλλον για όλα τα παιδιά, που θα μπορεί να διασφαλίσει την ουσιαστική ισότιμη συμμετοχή σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνικής ζωής, χωρίς τεχνητούς διαχωρισμούς και προκαταλήψεις. Παράλληλα, απαιτείται μία συνολική μεταρρύθμιση στο χώρο της αναπηρίας και ένα ευρύτερο πολιτικό σχέδιο, με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένους στόχους, που θα έχει ως θεμέλιο λίθο το δικαίωμα στην Ανεξάρτητη Διαβίωση, και που θα αντιμετωπίζει όλα τα κενά και αδυναμίες της πολιτείας που σήμερα καλύπτουν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία».

Οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό στοιχεία σχετικά με το ποσοστό φοίτησης των παιδιών με αναπηρία στα σχολεία καθώς και τις προθέσεις του σχετικά με την ειδική εκπαίδευση και τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των παιδιών στους χώρους εκπαίδευσης και μάθησης αλλά και στην ίδια τη γνώση».

ΥΓΕΙΑ

Παράλληλα οι βουλευτές, κ.κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας-Λάρισας, Χάρης Θεοχάρης–Β’ Αθηνών, Αντιγόνη Λυμπεράκη–Β’ Αθηνών, Γρηγόρης Ψαριανός–Β’ Αθηνών κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών σχετικά με τυχόν επιπλέον περιορισμούς στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «σύμφωνα με εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του ΠΙΣ: 1.Τροποποιείται η εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υ3β/Γ.Π./οικ.120760/4.11.2011 όσον αφορά στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος. 2. Επιτρέπεται σε κάθε ιατρό να ασκεί ιατρική δραστηριότητα μόνο εντός των ορίων της Περιφέρειας του Ιατρικού Συλλόγου στον οποίο είναι εγγεγραμμένος. 3. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση και όταν το δικαιολογούν συγκεκριμένες ανάγκες η άσκηση ιατρικής ορισμένες ημέρες και ώρες σε άλλον Ιατρικό Σύλλογο μόνο μετά από προηγούμενη έγγραφη αιτιολογημένη άδεια του κατά τόπο Ιατρικού Συλλόγου. 4. Εξαιρούνται οι ιατροί εργασίας, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλη την Επικράτεια».

Η ως άνω πρόταση ανατρέπει τον προγραμματισμό χιλιάδων γιατρών ανά την επικράτεια που έχουν επενδύσει σε εξοπλισμό και χρόνο σε δυο ιατρεία και θα βρεθούν ζημιωμένοι από την παλινωδία της διοίκησης. Το ΠΟΤΑΜΙ ρωτά: κρίνετε σκόπιμη την τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της άρσης της κατάργησης των περιορισμών στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος, όπως εισηγείται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος; Επίκειται οποιαδήποτε μεταβολή του νομικού πλαισίου σχετικά με την κατάργηση των περιορισμών στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος σύμφωνα με το Ν. 3919/2011;»

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass