ΤΟΝΙΣΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Απειλή λουκέτου στο ΠΕΔΥ, ελλείψει πόρων

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2015 20:26 | Τελευταία ενημέρωση: 19 Οκτ 2015 22:34

Ακόμη και με αναστολή λειτουργίας απειλείται το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα από την έλλειψη χρηματοδότησης, τόσο για τις λειτουργικές δαπάνες, όσο και για την ανανέωση των συμβάσεων επιστημονικού προσωπικού.

Το Εργαστήριο, το μοναδικό της περιοχής, «αντιμετωπίζει οξύ και επείγον ζήτημα χρηματοδότησης που μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας του» καθώς «παρουσιάζονται ελλείψεις σε αναλώσιμα και δεν υπάρχει η δυνατότητα μισθοδοσίας προσωπικού του ΠΕΔΥ και ειδικότερα των δύο ιατρών βιοπαθολόγων οι οποίοι είναι απολύτως αναγκαίοι για τη λειτουργία του μικροβιολογικού τομέα και του τομέα μοριακής επιδημιολογίας» όπως τονίσθηκε σε σύσκεψη φορέων που έγινε το περασμένο Σάββατο στην έδρα του Εργαστηρίου, στο κτίριο Κατσίγρα.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του επιστημονικού υπευθύνου του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας καθηγητή Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, με τη συμμετοχή βουλευτών, φορέων της Θεσσαλίας, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και φορέων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σημειώνεται πως το ΠΕΔΥ, από το 2009 που ιδρύθηκε, καλύπτει τουλάχιστον τις περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, σε θέματα δημόσιας υγείας (με χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις σε νερά κλπ) ενώ έχει ενταχθεί στον ενιαίο φορέα εργαστηρίων του ΕΦΕΤ για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε προχωρήσει σε εργαστηριακές εξετάσεις για την επιβεβαίωση περιστατικού χολέρας σε Ολλανδό τουρίστα στην Κω.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις δράσεις του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας και του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας, επισημαίνοντας ότι το ΠΕΔΥ λειτουργεί ως σημείο αναφοράς σε περιφερειακό αλλά και ευρύτερα σε πανελλαδικό επίπεδο παρέχοντας λύσεις σε επείγοντα θέματα Δημόσιας Υγείας ενώ τονίσθηκε ότι το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας είναι το μοναδικό στην Ευρώπη συνεργαζόμενο κέντρο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) σε θέματα Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Σ. Παπαδόπουλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας Χ. Κατσιαβριά–Σιωροπούλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Α. Μεϊκόπουλος, ο βουλευτής της ΝΔ Καρδίτσας Κ. Τσιάρας, εκπρόσωπος του βουλευτή του Ποταμιού Λάρισας Κ. Μπαργιώτα, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Τσίγκας, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Ν. Αντωνίου, οι υποδιοικητές Μ. Βενιζέλος και Α. Βαγενά, ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας και εκπρόσωπος για θέματα υγείας Δ. Μπαμπαλής, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χ. Μπιλλίνης καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ι. Στεφανίδης.

Στη συνάντηση αναγνωρίστηκε από τους συμμετέχοντες η σημαντική προσφορά του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας δεδομένου ότι το ΠΕΔΥ παρέχει ευρύτερο φάσμα εργασιών τόσο σε τακτικούς ελέγχους σε θέματα Δημόσιας Υγείας όσο και στη διερεύνηση έκτακτων συμβάντων Δημόσιας Υγείας.

Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την βούλησή τους να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τη λειτουργία του ΠΕΔΥ και συμφωνήθηκε να κατατεθεί κείμενο όλων των συμμετεχόντων με συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασφάλιση της οικονομικής χρηματοδότησης και λειτουργίας στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και επιπλέον να αποσταλεί επιστολή με το ίδιο περιεχόμενο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συνυπογραμμένη από τους παρευρισκόμενους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass