ΣΥΜΠΙΕΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ

Εμπλοκή με τις εφημερίες στο Πανεπιστημιακό

* Επιπλέον περιστολή δαπάνης κατά 8.000 ευρώ μηνιαίως θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των κλινικών *Όπου η νέα διοίκηση ΥΠΕ ξεπερνά τους μνημονιακούς προκατόχους της και το νοσοκομείο κινδυνεύει από το σύνδρομο του γαϊδάρου του Χότζα

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2015 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:47

Ενώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας θεωρούσαν ότι με τις συνεχείς περικοπές δαπανών στο πλαίσιο των μνημονιακών επιταγών, η λειτουργία των κλινικών είχε φτάσει στο όριό της, βρίσκονται τώρα μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να ζητείται επιπλέον μείωση στις εφημερίες των γιατρών. Και μάλιστα από τη νέα διοίκηση της ΥΠΕ που έχει οριστεί από την αντιμνημονιακή κυβέρνηση.

Έτσι για 8.000 ευρώ μηνιαίως κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα η λειτουργία των κλινικών. Αφού τόσο η αν. διοικήτρια του νοσοκομείου Εύη Τζαβέλα, όσο και ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας Φ. Τρυποσκιάδης αλλά και οι διευθυντές των κλινικών εκτιμούν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι κλινικές, εφημερεύοντας κανονικά, αν ισχύσει η εντολή του διοικητή της ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου. Ο οποίος ζητά, από τον τρέχοντα μήνα Μάιο και μετά, να μην ξεπεράσουν οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών τις 26.000 ευρώ μηνιαίως, δηλώνοντας ότι δεν θα εγκριθεί επιπλέον ποσόν. Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα για τις πρόσθετες εφημερίες το Πανεπιστημιακό δαπανούσε μηνιαίως 34.000 ευρώ. Αναφέρονται δυσκολίες στην έγκριση του συγκεκριμένου ποσού και στο παρελθόν αλλά τελικά ο απελθών διοικητής ΥΠΕ Λαζ. Μακρής εύρισκε τον τρόπο κάλυψής του.

Ο συνδυασμός μνημονιακού σχεδιασμού και αντιμνημονιακών αποφάσεων φαίνεται ότι δημιουργεί εκρηκτικό μίγμα στο Πανεπιστημιακό. Ο κάθε γιατρός δικαιούται να κάνει 5+2, εν συνόλω 7 εφημερίες κάθε μήνα. Λόγω της έλλειψης προσωπικού όμως, για την ασφαλή λειτουργία των κλινικών, με επαρκή παρουσία γιατρών, προκύπτει η ανάγκη πρόσθετων εφημεριών. Οι οποίες φυσικά δεν μπορεί παρά να πληρώνονται.

Το 2013, οι κανονικές εφημερίες γιατρών, που αντιστοιχούν στις 7 τον μήνα για τον καθένα, κόστιζαν στο Πανεπιστημιακό συνολικά 430.000 ευρώ μηνιαίως. Η απαίτηση για περιστολή δαπανών οδήγησε, το 2014, σε νέο πρόγραμμα που κόστισε συνολικά 344.000 τον μήνα. Αυτό το επίπεδο θεωρήθηκε «κόκκινη γραμμή» για την ασφαλή λειτουργία των κλινικών. Ωστόσο με τον προϋπολογισμό του 2015, που συντάχθηκε επί υπουργίας Μ. Βορίδη, το Πανεπιστημιακό εντέλλεται να μειώσει φέτος την πληρωμή των εφημεριών στις 295.000 ευρώ τον μήνα. Ήτοι μειωμένες κατά 12%. Από 4.080.000 ευρώ το 2014, για το 2015 πρέπει να περισταλούν στα 3.535.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι για το παλιό νοσοκομείο η αντίστοιχη μείωση φθάνει στο 4%. Από 2.495.000 ευρώ για εφημερίες το 2014, στα 2.392.000 ευρώ το 2015.

Ωστόσο εκτιμάται ότι καθώς προχωρά ο καιρός θα διαπιστώνεται στην πράξη η αδυναμία κάλυψης των αναγκών και προς το τέλος της χρονιάς θα αυξηθεί το προϋπολογισθέν ποσό για τις ιατρικές εφημερίες στο Πανεπιστημιακό. Για τις πρόσθετες εφημερίες όμως υφίσταται άλλο καθεστώς, της μηνιαίας έγκρισης από την ΥΠΕ. Κι εκεί προκύπτει το αγκάθι. Κι όσο ΥΠΕ και Πανεπιστημιακό θα ανταλλάσσουν έγγραφα, ενδεχομένως το νοσοκομείο να πάθει, ότι και ο γάιδαρος του Χότζα. Πάνω που είχε καταφέρει σιγά-σιγά να μην τρώει καθόλου, κάνοντας οικονομία στο αφεντικό του, τότε και ψόφησε.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass