ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΤΟ 23ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΩΝ

Η Ψυχιατρική στα χρόνια της κρίσης

*Στο επίκεντρο η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία *Διαλέξεις και στρογγυλά τραπέζια σήμερα

Δημοσίευση: 24 Απρ 2015 10:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:20

«Στις εκπαιδευτικές και επιστημονικές ανάγκες που γεννά τόσο στους ασθενείς, όσο και στους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, η πίεση που ασκεί η κοινωνική και οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και η ανάγκη δόκιμων επιστημονικά και επαγγελματικά τρόπων αντιμετώπισής της», επικεντρώνει το 23ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, όπως επισημαίνει ο πρόεδρός του Δ. Πλουμπίδης.

Το Συνέδριο, φιλοξενείται από χθες στη Λάρισα, στις αίθουσες του ξενοδοχείου «Imperial», στον τόπο, όπως τονίστηκε «όπου έζησε για πολλά χρόνια, δίδαξε και πέθανε ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της σύγχρονης Ιατρικής με σημαντική συμβολή στα ψυχιατρικά πράγματα».

Στη χθεσινοβραδινή επίσημη εναρκτήρια εκδήλωση, υπό την προεδρία του κ. Πλουμπίδη, μίλησε Ν. Τζαβάρας με θέμα «Σύγχρονη Ψυχιατρική και Κοινωνία», ενώ ακολούθησε μουσική εκδήλωση με τη Μεικτή Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του Δ. Καρβούνη.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο Β. Κονταξάκης και της Επιστημονικής Επιτροπής ο Γ. Χριστοδούλου. «Η θεματολογία του Συνεδρίου», ανέφερε ο κ. Κονταξάκης, «καλύπτει όλα τα θέματα, από κλινική ψυχιατρική, δηλαδή ψυχώσεις, σχιζοφρένεια, τα καινούργια στοιχεία που μας έρχονται από τα διαγνωστικά σχήματα, καθώς και ό,τι καινούργιο αφορά στη φαρμακολογική αντιμετώπιση της ψύχωσης αλλά και τις ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις και ό,τι άλλο μπορεί να γίνει για καλύτερη αποτελεσματικότητα και έκβαση.

Αφορά επίσης σε θέματα κατάθλιψης που είναι και επίκαιρα λόγω της κρίσης, καθώς έχει αυξηθεί η κατάθλιψη με επιδημιολογικές έρευνες που έχουν γίνει, έχει αυξηθεί η αυτοκτονικότητα στον πληθυσμό και έχουν αυξηθεί και οι βίαιες συμπεριφορές, θα γίνουν αναφορές και σε συγκεκριμένες ερευνητικές εργασίες οι οποίες παρουσιάστηκαν και στο συνέδριο της Βιέννης πριν από λίγες μέρες».

Η θεματολογία του Συνεδρίου, που διοργανώνεται από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, καλύπτει όλους τους κύριους τομείς άσκησης της Ψυχιατρικής. Θα μιλήσουν επίσης και ξένοι προσκεκλημένοι ομιλητές.

Συνολικά, οργανώνονται 29 διαλέξεις, 88 στρογγυλά τραπέζια, 148 προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις και 6 εκπαιδευτικά σεμινάρια. Καλύπτουν όλο το φάσμα των διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων όπως και των δυνατοτήτων αποκατάστασης στη σύγχρονη Ψυχιατρική. Θα υπάρξει ιδιαίτερη επικέντρωση στις συνέπειες και την αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του ελληνικού πληθυσμού.

ΣΗΜΕΡΑ

Το Συνέδριο συνεχίζεται σήμερα, οπότε σύμφωνα με το πρόγραμμα το πρωί υπάρχει Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Κατευθυντήριες Οδηγίες» για τη Σχιζοφρένεια από τον Π. Φωτιάδη, για τη Διπολική Διαταραχή από τον Κ. Φουντουλάκη, για τις Άνοιες από τον Α. Πολίτη.

Θα ακολουθήσουν διαλέξεις «Εκπαίδευση Ειδικευομένων στην Ψυχιατρική: Οι νέες προκλήσεις στον 21ο αιώνα» Ι. Γκιουζέπας, «Από τους νευρωνικούς μηχανισμούς κινδύνου στη νέα γενιά ψυχιατρικών θεραπειών» Π. Μπίτσιος και «Η ψυχιατρική φροντίδα στην Ελλάδα σήμερα» Δ. Πλουμπίδης.

Εν συνεχεία έχουν προγραμματιστεί παράλληλα Στρογγυλά Τραπέζια μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

- «Πιθανές απαντήσεις σε ενδιαφέροντα ερωτήματα για τη σεξουαλικότητα» με τις ακόλουθες εισηγήσεις: «Υπάρχει σχέση ανάμεσα στο μέγεθος του πέους και στα δάκτυλα;» Λ. Αθανασιάδης, «Το στοματικό σεξ είναι θετικός παράγοντας εναντίον της κατάθλιψης;» Θ. Ασκητής, «Οι άνδρες με μεγάλη κοιλιά κάνουν καλύτερο σεξ;» Γ.Πάγκαλος, «G spot: Μύθος ή πραγματικότητα;» Φ. Φερενίδου.

- «Επίκαιρα ζητήματα στην ψυχοογκολογία», με εισηγήσεις «Εκπαιδευτικό έργο στην Ψυχοογκολογία» Α. Καρκανιάς, «Εκτίμηση και αντιμετώπιση της αυτοκτονικότητας σε ασθενείς με καρκίνο», Κ. Παπλός, «Η προσέγγιση του ψυχιάτρου στον καταληκτικό ασθενή με καρκίνο» Χ. Ιστίκογλου.

- «Αυτοκτονικότητα και βία σε περίοδο κρίσης» με εισηγήσεις «Ιδεασμός και απόπειρες αυτοκτονίας σε περίοδο κρίσης» Μ. Οικονόμου, «Αυτοκτονίες σε περίοδο κρίσης» Θ. Παπασλάνης, «Βίαιες συμπεριφορές σε περίοδο κρίσης» Β. Κονταξάκης.

- «Ψυχωτικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του αναπαραγωγικού Κύκλου», με εισηγήσεις «Περιεμμηνορρυσιακή Ψύχωση», Α. Λεονάρδου, «Περιγεννητικές Ψυχώσεις» Α. Αρβανίτη, «Ψυχωτικές εκδηλώσεις σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες» Σ.Ε. Καραουλάνης

- «Διαδίκτυο και Facebook», με εισηγήσεις «Η ενασχόληση με το Facebook και η σχέση της με τη μοναξιά και την αυτοεκτίμηση» Ε. Μαραγκού, «Στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στο Facebook και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας» Θ. Ντότση, «Παθολογική χρήση του διαδικτύου και αγχώδης/καταθλιπτική ψυχοπαθολογία» Μ. Κατσικίδου, «Παθολογική χρήση του διαδικτύου και κοινωνικό άγχος» Γ. Σίμος.

*Στην τελετή λήξης του Συνεδρίου μεθαύριο Κυριακή θα απονεμηθούν δύο βραβεία του Κληροδοτήματος Μ. Ζαούση, σε εργασίες με θέμα τη διπολική διαταραχή», ενώ αύριο Σάββατο ο κλάδος Τέχνης και Ψυχιατρικής στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα οργανώσει προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Θάνατος στη Βενετία».

*Στο πλαίσιο του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψυχιατρικής, το οποίο θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Κυριακή, συνδιοργανώνεται το 2ο Πανελλήνιο Ψυχοφαρμακολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, ενώ σ΄ αυτό εντάσσονται και η 1η Πανελλήνια Εκπαιδευτική Ημερίδα Νέων Ψυχιάτρων, καθώς και η 29η Πανελλήνια Εκπαιδευτική Ημερίδα Ειδικευομένων Ψυχιάτρων.

Ζ.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass