24-26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

Ημέρες Πνευμονολογίας

Δημοσίευση: 23 Απρ 2015 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:20

Οι Ημέρες Πνευμονολογίας, το ετήσιο σεμινάριο της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας διεξάγονται από αύριο Παρασκευή μέχρι Κυριακή, 24-26 Απριλίου, στο ξενοδοχείο «Domotel Xenia» στον Βόλο, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας.

Όπως τονίζει ο καθηγητής Κώστας Γουργουλιάνης, «οι Ημέρες Πνευμονολογίας πραγματοποιούνται για 16η συνεχή χρονιά, καθώς ξεκίνησαν το 1999 ταυτόχρονα με τη λειτουργία της

Πνευμονολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Από τότε συγκέντρωσε τα τριτοβάθμια πνευμονολογικά περιστατικά της Κεντρικής Ελλάδας, μηδένισε τις διακομιδές στα νοσοκομεία του κέντρου και έγινε ένας από τους πόλους έρευνας και εκπαίδευσης της Πνευμονολογίας στη χώρα μας.

Έτσι, με το συνέδριο αυτό, περίπου 100 χρόνια μετά την ίδρυση

του πρώτου Ελληνικού Ορεινού Σανατορίου στο Πήλιο, η περιοχή μας ξαναβρίσκεται στο κέντρο των ιατρικών εξελίξεων.

Σε αυτή την ιστορία της φυματίωσης, είναι αφιερωμένες εφέτος

οι Ημέρες Πνευμονολογίας».

ΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ

Μεθαύριο Σάββατο 25 Απριλίου, ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο Κορδάτος θα προβληθεί η ταινία με θέμα τη ζωή στο Σανατόριο του Πηλίου. Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ “Πνοή Ζωής” δημιουργήθηκε από τους

Δημήτρη Βερνίκο και Πόλυ Βλάχου, την υποστήριξη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την οικονομική στήριξη Φαρμακευτικών Εταιρειών.

Το 1908 ο Πηλιορείτης γιατρός Γεώργιος Καραμάνης υποψιάζεται ότι

πάσχει από φυματίωση. Ιδρύει το πρώτο ορεινό Σανατόριο στην Ελλάδα στα Χάνια Πηλίου και αφιερώνει το υπόλοιπο της ζωής του, στη θεραπεία της φυματίωσης. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και στη συνέχεια ο Πρώτος Παγκόσμιος, μετατρέπουν το Σανατόριο σε κοιτίδα θεραπείας της φυματίωσης. Το 1919 φτάνει στο Σανατόριο η Άννα Καμπανάρη και αναστατώνει τη ζωή του γιατρού Καραμάνη. Ο γιατρός Καραμάνης την παντρεύεται παρά τα 30 χρόνια που τους χωρίζουν. Το Σανατόριο λόγω των επαφών της Άννας με την αθηναϊκή διανόηση, μετατρέπεται σε πόλο έλξης για τον Παλαμά, τον Σεφέρη, τον Τσάτσο, τον Σικελιανό.

Με την αποχώρηση των Γερμανών από το Πήλιο, ο γιατρός Καραμάνης

έρχεται σε συμφωνία με την Εβραϊκή Φιλανθρωπική Οργάνωση της Αμερικής "JOINT" για τη νοσηλεία φυματικών Εβραίων απ’ όλη την Ελλάδα και από τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης της Γερμανίας. Η θεραπευτική αγωγή και η φροντίδα του γιατρού, δίνουν ζωή στους Εβραίους ασθενείς κι εκείνοι δίνουν ξανά ζωή στο ταλαιπωρημένο από τον πόλεμο Σανατόριο. Η Ελληνοεβραία Ντορέττα φτάνει στα 24 της, στο Σανατόριο του Πηλίου. Και όπως η ίδια εμπιστεύεται πολύ αργότερα στην κόρη της, στο Σανατόριο πέρασε τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής της. Στο Σανατόριο γνωρίζει τον Γκι. Περνούν μαζί 6 μήνες γεμάτους όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Οι εποχές όμως είναι σκληρές και η μοίρα μάλλον σκληρότερη. Με τον θάνατο του γιατρού η ζωή του Σανατορίου σβήνει. Για την Ντορέττα όμως η ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass