Ο ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

«Πανεπιστημιακοί πληρώνονται για εφημερίες αλλά δεν τις κάνουν»

Δημοσίευση: 01 Απρ 2015 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:39

Ζήτημα ηθικής τάξης για πανεπιστημιακούς οι οποίοι «παίρνουν το κλινικό επίδομα, υποχρεούνται να κάνουν εφημερίες αλλά δεν κάνουν», ανέδειξε από το βήμα του Κοινοβουλίου ο εγκριθείς πλέον από τη Βουλή νέος διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Νέστορας Αντωνίου.

Παίρνοντας αφορμή από επισημάνσεις της βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, πανεπιστημιακής γιατρού στα Γιάννενα κ. Μερόπης Τζούφη, ο κ. Ν. Αντωνίου τόνισε στη δευτερολογία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η οποία ενέκρινε τον διορισμό του με τις θετικές ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ ("παρών" δήλωσαν ΝΔ, Ποτάμι και ΚΚΕ, κατά ψήφισε η Χρυσή Αυγή):

«Στο πανεπιστήμιο θυμάμαι τότε ότι πασχίζαμε ως φοιτητές να έχουν (σ.σ. οι πανεπιστημιακοί) διακριτούς ρόλους: πρώτα και κύρια είναι δάσκαλοι. Θα πρέπει να δούμε και τους διακριτούς ρόλους μέσα στα πανεπιστημιακά ή μάλλον στα δημόσια νοσοκομεία. Γιατί αν δεν το δούμε μ’ αυτόν τον τρόπο, δεν θα πάψει το ΙΑΣΩ να φιλοξενεί δικούς μας γιατρούς εκεί. Υπάρχει και ηθική πλευρά στο ζήτημα που πολλοί απ’ αυτούς παίρνουν και το κλινικό επίδομα, υποχρεούνται να κάνουν εφημερίες. Δεν κάνουν, το παίρνουν σαν επιχορήγηση».

Στις δύο τοποθετήσεις του ο κ. Νέστορας Αντωνίου

- Τάχθηκε υπέρ της αντιστοίχησης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας με τις εκλεγμένες περιφέρειες, το οποίο πρακτικά σημαίνει τον διαχωρισμό της σε ΥΠΕ Θεσσαλίας και ΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας. «Αυτό επιβάλλεται ιδιαίτερα μετά την υπαγωγή στις ΥΠΕ του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ», σημείωσε.

-Προέτρεψε «να κουβεντιάσουμε καλά το τι σημαίνει ιατρικός τουρισμός. Είναι ακριβώς η εμπορευματοποίηση μέσα από μια καινούργια οπτική. Δεν θέλουμε τέτοια», ξεκαθάρισε.

-Εξέφρασε την άποψη ότι «οι γιατροί στο ΠΕΔΥ πρέπει να είναι αποκλειστικής απασχόλησης για να μην φτιάχνουμε εστίες που δημιουργούν πελατειακές σχέσεις».

-Προανήγγειλε μεταφορά προσωπικού («σκατζάρισμα» ήταν η λέξη που χρησιμοποίησε) από μια περιοχή στην άλλη (για να καλυφθούν οι ανάγκες) «τώρα άμεσα τον Απρίλιο που ξεκινά η τουριστική περίοδος».

-Προανήγγειλε «άλλη λογική» για τις προμήθειες σε αντίθετη με τη γραφειοκρατική που υπάρχει σήμερα.

-Υποστήριξε ότι «πρέπει η κρατική μηχανή στους προϋπολογισμούς να αναλάβει το κόστος των ανασφάλιστων. Υπάρχουν πάρα πολλοί ανασφάλιστοι. Δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο κόστος στα νοσοκομεία αλλά αν θέλουμε να έχουμε το αγαθό της υγείας ως δημόσιο αγαθό πρέπει να το δούμε σε μια κεντρική επιχορήγηση», είπε.

Ο νέος διοικητής της 5ης ΥΠΕ κατέστησε σαφές ότι αφ’ ενός θα εργαστεί με βάση το τρίπτυχο «ταπεινοφροσύνη, σύνεση και αποφασιστικότητα» κι αφ’ ετέρου αντιλαμβάνεται τη θέση του στην Υγειονομική Περιφέρεια με δύο ιδιότητες: «Πρώτα του εργαζόμενου, άρα γνωρίζοντας τις εργασιακές σχέσεις πάνω στις οποίες πρέπει να δομείται κάθε εργασιακός χώρος και παράλληλα να έχουμε την αίσθηση του πολίτη», σημείωσε.

Ο κ. Νέστορας Αντωνίου έκανε ειδική αναφορά στους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν άνθρωποι που τους χρωστούν ρεπό 35 ημέρες ή και δύο μήνες». Αναφορά έκανε και στο ΓΝΛ όπου και ο ίδιος εργάζεται τονίζοντας ότι «από το 2011 και δώθε λείπουν 300 άνθρωποι σ’ όλες τις βαθμίδες. Αυτό δεν είναι καθόλου λειτουργικό. Το προσωπικό στο ΕΣΥ είναι ταλαιπωρημένο, κουρασμένο, αλλά με δυνατότητες που αν τις προσέξουμε μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα.

Στόχος μας είναι να δουλέψουμε για τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου», ήταν η φράση με την οποία ο κ. Ν. Αντωνίου έδωσε το στίγμα του ως νέος διοικητής της 5ης ΥΠΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ

Το Υπουργείο Υγείας επισκέπτεται αύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και όπως προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξάνθος, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο θα προβλέπει την ενίσχυση με προσωπικό μονάδων όπως οι ΜΕΘ και οι ΜΕΘ νεογνών, υποστελεχωμένων νοσοκομείων, νοσηλευτικών μονάδων σε νησιά και δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο κ. Αν. Ξάνθος μίλησε ακόμη για αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού για το δημόσιο σύστημα υγείας, αναπροσαρμογή η οποία, όπως ξεκαθάρισε, «θα εξαρτηθεί από το περιθώριο δημοσιονομικής ελευθερίας που θα αποκτήσει η χώρα» (σ.σ. μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς).

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναφέρθηκε με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο και στους διοικητές νοσοκομείων που δεν έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους στην κυβέρνηση και μάλιστα επισήμανε ότι αρκετοί απ’ αυτούς «έχουν συμπεριφερθεί με μεγάλη ανευθυνότητα. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο τη συνέχιση αυτής της θητείας», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής προέτρεψε τους νέους διοικητές των ΥΠΕ «να κάνουν ρήξεις με συμπεριφορές και φαινόμενα που μας πληγώνουν όλους».

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

 «Οι πέντε προτεινόμενοι για διοικητές των ΥΠΕ είναι είτε πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είτε υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλα λέγατε, άλλο τρόπο επιλογής οραματιζόσασταν και υποσχόσασταν», επισήμανε στην παρέμβασή του ο Λαρισαίος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Κέλλας.

Απευθυνόμενος στους νέους διοικητές, στους οποίους είπε ότι θα σταθεί στο πλευρό τους, ο κ. Χρ. Κέλλας τόνισε: «Είτε είσαστε σε διάφορα κινήματα «δεν πληρώνω», είτε σε επιτροπή διεκδίκησης δικαιωμάτων ασθενούς, ή σε συλλόγους εργαζομένων. Από τη νέα σας θέση καλείστε να βρεθείτε απέναντι σ’ αυτούς ή τουλάχιστον να συμβιβάσετε αυτά που πριν διεκδικούσατε μ’ αυτά που σήμερα πρεσβεύετε».

Ο κ. Χρ. Κέλλας ζήτησε από τον κ. Ν. Αντωνίου να δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταργήσει το ΓΝΛ υπενθυμίζοντας τον τρίχρονο αγώνα των φορέων και πολιτών της Λάρισας προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παράλληλα, κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για «επικοινωνιακό μπαράζ» και επισήμανε: «Έχετε εξαγγείλει την κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία και την κατάργηση του ευρώ ανά συνταγή. Πέρασαν δύο μήνες από τότε που εκλεγήκατε, δεν το είδαμε αν και χρειάζεται μια απλή υπουργική απόφαση».

Ο Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

Στην τοποθέτησή του ο Λαρισαίος βουλευτής του «Ποταμιού» κ. Κώστας Μπαργιώτας τόνισε: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Εκτός από τις δραματικές, οριζόντιες και παράλογες περικοπές πόρων και την ελάττωση του προσωπικού το ΕΣΥ χρονίως έπασχε από κακοδιοίκηση. Οι κομματικές επιλογές σε όλη την κλίμακα της διοικητικής πυραμίδας στέρησαν το ΕΣΥ από σύγχρονες εξειδικευμένες διοικήσεις. Παραδοσιακά, κομματικοί φίλοι και αποτυχόντες πολιτευτές αναλάμβαναν τις τύχες των νοσοκομείων πολλές φορές χωρίς την παραμικρή διοικητική εμπειρία.

Η νέα κυβέρνηση έσπευσε να σεβαστεί τη μακροχρόνια παράδοση του κομματισμού και της πελατοκρατίας. Αξιοποιώντας την υφιστάμενη διάτρητη νομοθεσία, έσπευσε να ανακοινώσει την αντικατάσταση των διοικήσεων των ΥΠΕ. Η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με αυτή των προηγούμενων χρόνων. Αδιαφανής, αναξιοκρατική και αυστηρότατα κομματική. Δεν γνωρίζουμε ούτε τους συνυποψήφιους -αν υπήρξαν- και τα προσόντα τους, ούτε τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή.

Το «Ποτάμι πιστεύει πως η ανάληψη θέσεων ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό πρέπει να γίνεται με προκήρυξη βάσει προσόντων και ανοικτές διαφανείς διαδικασίες επιλογής. Πιστεύει πως ο κρατικός μηχανισμός έχει ανάγκη από εξειδικευμένα στελέχη με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενό τους και όχι κομματικά ένσημα και προϋπηρεσία».

Ο Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ

«Εμείς ξεχωρίζουμε το προσωπικό, ατομικό βιογραφικό και εστιάζουμε στην πολιτική που θα ακολουθήσουν οι νέοι διοικητές των ΥΠΕ και η οποία δεν είναι ανεξάρτητη στη Θεσσαλία ή την Αττική από την κεντρική πολιτική κατεύθυνση που εκπορεύεται από την κυβέρνηση», ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ κ. Γιώργος Λαμπρούλης.

Ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το 2015 ως κυβέρνηση τον προϋπολογισμό που καταψήφισε ως αντιπολίτευση και εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να διαθέσει ούτε ένα ευρώ στον τομέα της υγείας και πολύ περισσότερο για προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή θέση εργασίας κι όχι εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων «γιατί αυτό ζούμε τα τελευταία χρόνια, αυτό θα συνεχιστεί πολλαπλάσια το επόμενο διάστημα», όπως εξήγησε.

Απευθυνόμενος στους νέους διοικητές ο κ. Γ. Λαμπρούλης ρώτησε: «Πού είδατε εσείς το δημόσιο σύστημα υγείας; Πού είδατε εσείς την υγεία κοινωνικό αγαθό σ’ αυτό το σύστημα που ζούμε και το οποίο καλείστε να διαχειριστείτε εσείς; Φάρμακο και υγεία ως κοινωνικό αγαθό για το ΚΚΕ σημαίνει ότι είναι απρόσκοπτη η πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες υγείας δωρεάν, χωρίς να είναι κριτήριο η τσέπη του καθενός. Αλλά αυτό είναι το κριτήριο σ’ αυτό το σύστημα που ζούμε και λέγεται καπιταλισμός και εσείς θέλετε να το διαχειριστείτε».

Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις και λειτουργούν εμπορευματοποιημένα μια σειρά από τομείς μέσα στα νοσοκομεία. Αυτό θα καταργηθεί;», αναρωτήθηκε και προέτρεψε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας: Πρέπει να καταργηθούν αυτοί οι νόμοι».

ΜΑΚ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass