Η ΚΟΒ υγείας του ΚΚΕ για τα νοσοκομεία

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2014 22:04 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:30

 

 

Με αφορμή τις εξελίξεις στη δημόσια υγεία, η Κομματική Οργάνωση (ΚΟΒ) Υγείας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί   στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης μας , δε χρειάζεται πολλά λόγια για να περιγραφεί: Τα  δύο νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση,  (τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και γιατρούς, απλήρωτοι γιατροί για πάνω από ένα χρόνο τις  εφημερίες , κλινικές και τμήματα που  δεν λειτουργούν η υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού,   εργαζόμενοι και γιατροί σε αυτά να έχουν γίνει «λάστιχο» Άνθρωποι μένουν χωρίς την απαραίτητη θεραπεία γιατί δεν έχουν να πληρώσουν, ασθενείς που κινδυνεύει η ζωή τους . Κατάσταση δραματική κι επικίνδυνη  όπως καθημερινά καταγγείλουν γιατροί και εργαζόμενοι, καθώς  λόγω της δραστικής περικοπής στη χρηματοδότησή, τα νοσοκομεία μπορούν πλέον, να καλύψουν μόνο το 40% των αναγκών κι έτσι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας  Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρυφτεί κι αποδεικνύει στην πράξη τι εννοούσε η  κυβέρνηση  και οι εδώ διοικούντες με το δήθεν «νοικοκύρεμα».

Μάλιστα   η διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, στην οποία ανήκει και το ΠΠΝΛ, είναι από εκείνες που θεωρούνται ότι εφαρμόζουν με επιτυχία την πολιτική «νοικοκυρέματος».,  καθώς ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, πολλές φορές μέσω των τοπικών ΜΜΕ, υπερηφανεύεται για το «κατόρθωμά» της να εξασφαλίσει, με «καλή διαχείριση», ένα «πλεόνασμα» στα οικονομικά των νοσοκομείων της δύναμής της, το οποίο υπολογίζεται κοντά στα 10.000.000 ευρώ. Τα πλεονάσματα λοιπόν ισοδυναμούν με αιματηρές θυσίες

 Λίγους μήνες μετά όλα αυτά κατέρρευσαν  γιατί τα νοσοκομεία ασφυκτιούν οι εργαζόμενοι και γιατροί είναι σε απόγνωση  από τις ελλείψεις υλικών, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού και τις απλήρωτες για ένα και δυο χρόνια  εφημερίες. Στην απόφαση των γιατρών του ΠΠΝΛ  για κινητοποίηση και αγωνιστική διεκδίκηση των απλήρωτων δεδουλευμένων για μήνες η διοίκηση απάντησε με αυταρχισμό και ποινικοποίηση των αγώνων και εισαγγελικές παρεμβάσεις εφαρμόζοντας στην πράξη το δόγμα του «νόμου και της τάξης».

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φέρνει ακέραια την ευθύνη γιατί υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ, μέσα από την υποχρηματοδότηση, την συγχώνευση και το κλείσιμο δομών υγείας, την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας έχει μετατρέψει το δικαίωμα στην υγεία ένα πανάκριβο αγαθό για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Στηρίζει έτσι την κερδοφορία μονοπωλιακών ομίλων. Ένοχη κι υπόλογη είναι η ίδια  και όχι  οι γιατροί που διεκδικούν τα δεδουλευμένα των απλήρωτων εφημεριών και οι εργαζόμενοι τα δικαιώματα τους.

Εργαλείο για την πλήρη  προσαρμογή των εργαζομένων στην υγεία στην ιδιωτικονομική λειτουργία των νοσοκομείων είναι και η αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το χρονικό διάστημα. Εργαζόμενοι και νοσοκομεία δεν θα βαθμολογούνται για την πληρότητα στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών υγείας αλλά για το πόσους πελάτες-ασθενείς κι αντίστοιχα έσοδα προσκόμισαν στο ταμείο του  νοσοκομείου . Με τα ίδια κριτήρια το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, όπως σε κάθε επιχείρηση, αντιμετωπίζονται ως κόστος και γι΄αυτό η αξιολόγηση θα αποτελέσει την αφορμή για να προχωρήσουν οι σχεδιασμένες απολύσεις και στην υγεία κάνοντας ακόμη ποιο ζοφερή την κατάσταση.

Όλες οι αλλαγές που προωθούνται δια πυρός και σιδήρου   είναι μέρος των γενικότερων αντιλαϊκών ανατροπών στην υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, στις κοινωνικές υπηρεσίες που προωθούνται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και κατευθύνονται από συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν συναποφασίσει οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών μαζί και της χώρας μας . Στόχος των αλλαγών αυτών είναι το άνοιγμα διάπλατα της πόρτας στους επιχειρηματικούς ομίλους  η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Στα πλαίσια αυτής της κατεύθυνσης, η πολιτική της συγκυβέρνησης  Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ:

Αντιμετωπίζει την Υγεία σαν κόστος που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς, γι' αυτό περικόπτει τις κρατικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μεταφέρει ολοένα και περισσότερο την ευθύνη της χρηματοδότησης των υπηρεσιών και των υποδομών Υγείας στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, γιατί αντιμετωπίζει την Υγεία σαν ατομική ευθύνη. Αντιμετωπίζει την Υγεία σαν εμπόρευμα, πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους ως πελάτες, δυναμώνοντας την τάση να συνδέονται τα προβλήματα Υγείας με την οικονομική κατάσταση των λαϊκών οικογενειών. Επεκτείνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και οικοδομεί ένα σύστημα, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα.

Γι' αυτό και καμία άλλη μορφή  διαχείρισης ή ποιο «light» παραλλαγής της πολιτικής ΕΕ δεν μπορεί να απαντήσει στα μεγάλα και οξυμμένα λαϊκά προβλήματα, όπως αυτή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν αμφισβητεί, αλλά είναι υπέρμαχος της ΕΕ, της ανάπτυξης με μοχλό τους επιχειρηματικούς ομίλους και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, στην Πρόνοια και στο Φάρμακο.

Οι εργαζόμενοι, οι γιατροί, οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι ένα δρόμο έχουν: να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός ισχυρού κινήματος  για να αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης ,Ε.Ε. βιομηχάνων. Οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στον τομέα Υγείας αποτελούν τη βάση  στην οργάνωση κοινής πάλης της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων .

Για να έχει, όμως, επιτυχία αυτός ο αγώνας, θα πρέπει να στοχεύσει στην καρδιά του προβλήματος. Να αναδεικνύει τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι για την ενίσχυση των οποίων η κυβέρνηση εξοικονομεί χρήματα με τις περικοπές στην υγεία, πολύ δε περισσότερο εκείνοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται κιόλας σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα και για τους οποίους ανοίγονται καινούργια, νέα κερδοφόρα πεδία, είτε πουλώντας υπηρεσίες στο «δημόσιο σύστημα», είτε απευθείας στους ασθενείς. Σε όφελός τους εφαρμόζεται η στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, για την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του τομέα Υγείας. Αυτή η στρατηγική μετατρέπει τα κρατικά νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, επιβάλλοντας εντατικοποίηση στους εργαζομένους , πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς για τις υπηρεσίες που παρέχουν

Αυτή η πολιτική και οι φορείς της θα ανατραπούν από τη δύναμη των εργαζομένων από τη λαϊκή συμμαχία και από κανένα Σωτήρα!! Δεν μπορούν να συνυπάρξουν κέρδη και δικαιώματα. Κέρδη και υγεία!

ΤΩΡΑ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δώσουν απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΕΕ βιομηχάνων. Χτίζοντας την ενότητά , τη συμμαχία μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή της. Όλοι στον αγώνα, να ανοίξει ο δρόμος για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε υγεία – πρόνοια , για  αποκλειστικά δημοσιά δωρεάν υγειά για όλο το λαό.

          Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, χωρίς καμία οριζόντια περικοπή.

          Να σταματήσει  τώρα η ποινικοποίηση των αγώνων και οι εισαγγελικές παρεμβάσεις

          Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο Γ.Ν Λάρισας και στο Π.Π Νοσοκομείο με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό.

          Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

          Να χρηματοδοτηθούν γενναία τα δημόσια Νοσοκομεία τα Κέντρα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. να καταργηθούν όλα τα χαράτσια.Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μη κλείσει, να μην συγχωνευτεί. Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στον ΕΟΠΥΥ του Νομού Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σταθερό 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο. Μία εφημερία την εβδομάδα για τους γιατρούς, διασφάλιση δικαιώματος ρεπό μετά από την εφημερία» καταλήγει το ΚΚΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass