ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ

Εισιτήριο… νοσηλείας!

* Από σήμερα τα 25 ευρώ για κρεβάτι – ή ράντζο- σε Νοσοκομείο

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2014 1:38 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 12:18
Ακριβότερη για τους ασφαλισμένους θα είναι από σήμερα η δημόσια υγεία, μετά και την απόφαση για καταβολή επιπλέον ποσού 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε νοσοκομείο ενώ σε 10 ημέρες, θα ισχύσει και η απόφαση για την καταβολή του ενός ευρώ επιπλέον για κάθε συνταγή.
Πρόκειται για δύο ακόμη αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο εφαρμογής μνημονιακών αποφάσεων, με τις οποίες το κόστος τόσο της ιατρικής όσο και της φαρμακευτικής περίθαλψης μετακυλίεται στους ίδιους τους ασφαλισμένους, που θα πληρώσουν από την τσέπη τους, τη «χρεωκοπία» του ΕΟΠΥΥ.
Οι δυο νέες εισφορές καταβάλλονται υπέρ του ασφαλιστικού φορέα (ΕΟΠΥΥ) με το πρόσχημα του εξορθολογισμού των δαπανών αλλά επί της ουσίας καθιστούν ακόμη ακριβότερη τη δημόσια υγεία στη χώρα μας, σε μια εποχή όπου οι πολίτες είτε είναι άνεργοι – είτε μετρούν σοβαρές απώλειες στους μισθούς τους, με αποτέλεσμα να αφήνουν σε δεύτερη μοίρα το σκέλος της πρόληψης.
Υπενθυμίζεται πως το 25ευρο που θα πληρώνει εφεξής ο κάθε πολίτης, στον οποίο οι γιατροί συνέστησαν ως αναγκαία την εισαγωγή του σε νοσοκομείο, καταβάλλεται άσχετα από τα νοσήλια με τα οποία επιβαρύνεται ο ασφαλιστικός φορέας όπως επίσης, καταβάλλεται άσχετα με τα 5 ευρώ για το λεγόμενο εξέταστρο, των ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία.
Από την εφαρμογή του νέου μέτρου, το υπ. Υγείας προσδοκά στη συγκέντρωση χρηματικού ποσού (σ.σ. μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας το 2013 νοσηλεύθηκαν 54.325 ασθενείς) που θα «καλύψει» την αναμενόμενη, νέα, μείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων για το 2014.
Η διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη απεστάλη την 31η Δεκεμβρίου 2013 στις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες και χθες, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Λάζ. Μακρής την κοινοποίησε σε όλα τα νοσοκομεία, τα οποία από σήμερα πρέπει να εφαρμόσουν το νέο μέτρο.
ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο «κατόπιν της έκδοσης του Ν. 4093/2012, παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των οριζόμενων στις διατάξεις της περίπτωσης 12 της υποπαραγράφου IB.2 της παραγράφου IB του πρώτου άρθρου ως εξής:
Από 1.1.2014, όλοι οι ασθενείς προς εισαγωγή για νοσηλεία σε νοσοκομείο του ΕΣΥ οφείλουν να καταβάλουν το ποσό των είκοσι πέντε (25) ευρώ. Η εν λόγω καταβολή είναι εφάπαξ, δεν βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και είναι ανεξάρτητη της εφάπαξ προβλεπόμενης καταβολής για το εξέταστρο.
Της ανωτέρω καταβολής εξαιρούνται ρητώς και μόνο οι κάτωθι κατηγορίες ασθενών: Οι κάτοχοι βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας ή πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (απαραίτητη η προσκόμιση του βιβλιαρίου ή του πιστοποιητικού το οποίο θα πρέπει να είναι σε ισχύ).
Οι χρόνιοι πάσχοντες από την κύρια πάθησή τους και για όλες τις δευτερεύουσες παθήσεις που απορρέουν από αυτήν. Τα Α.Με.Α που έχουν πιστοποιημένο από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ποσοστό αναπηρίας 80%. Για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως κρατούμενοι φυλακών, στρατιωτικό προσωπικό, είναι σε εφαρμογή οι ειδικές ισχύουσες διατάξεις» καταλήγει η εγκύκλιος.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Προσωρινή αναβολή, έλαβε αιφνιδιαστικά χθες, η απόφαση για την καταβολή του επιπλέον ευρώ για κάθε συνταγή. Όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Γιάννης Μακρυγιάννης «από το υπουργείο Υγείας διαπίστωσαν ότι οι υποδομές, μέσω ηλεκτρονικής φόρμας, δεν ήταν έτοιμες για την εφαρμογή του μέτρου και μας ειδοποίησαν ότι θα αναβάλλεται για 10 ημέρες».
Από την αναμενόμενη εγκύκλιο Γεωργιάδη, θα αποσαφηνιστεί αν του μέτρου εξαιρούνται και οι χρόνια πάσχοντες καθώς λαμβάνουν φάρμακα ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά σε κάθε περίπτωση, η αγορά φαρμάκων κοστίζει ήδη ακριβότερα για τους ασφαλισμένους αν ληφθούν υπόψη και άλλες αποφάσεις όπως για παράδειγμα η κάλυψη της διαφοράς σε ασφαλιστική και λιανική τιμή.
Το υπουργείο Υγείας έλαβε το μέτρο στο όνομα του περιορισμού της υπερκατανάλωσης φαρμάκων αλλά στην πραγματικότητα, ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται οικονομικά ακόμη περισσότερο αφού η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί και άλλο το 2014.
Σημειώνεται πως η εφαρμογή του μέτρου έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών καθώς, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, το πρόσθετο ευρώ για κάθε συνταγή παρότι θα συγκεντρώνεται υπέρ ΕΟΠΥΥ, θα λογίζεται στο δηλωθέν εισόδημα των φαρμακοποιών με βάση το οποίο και φορολογούνται οι φαρμακοποιοί.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass