Υποβαθμισμένη η οδοντιατρική περίθαλψη

* ΣΕΙΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΚΥΡ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2024 14:45

Διαρκώς υποβαθμισμένη χαρακτηρίζει την οδοντιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με ερώτησή του προς τους υπουργούς Υγείας και Εθνικής Οικονομίας.

Όπως επισημαίνει στην ερώτησή του με αφορμή την πιο πρόσφατη έρευνα για την οδοντιατρική περίθαλψη της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώνεται το λυπηρό φαινόμενο της διαρκούς υποβάθμισης της οδοντιατρικής περίθαλψης στη χώρα μας. Κατά την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ διαπιστώθηκε ότι το 46,8% των πολιτών χρειάστηκαν οδοντιατρική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία, όμως το 32% δεν την έλαβε κάθε φορά που τη χρειάστηκε και οι λόγοι δυστυχώς ήταν οικονομικοί για το 87,5%. Όπως αποδεικνύεται και από περαιτέρω στοιχεία που παρουσίασε σε δελτίο τύπου η ΕΟΟ, η υποβάθμιση οφείλεται στην πενιχρή δημόσια οδοντιατρική δαπάνη για την πρόληψη και θεραπεία, συγκριτικά με τον μέσο όρο που ισχύει για την ΕΕ, η οποία προκαλεί αλυσιδωτά μια σειρά σημαντικών αρνητικών συνεπειών που συνοψίζονται στα παρακάτω:
α) στην έλλειψη δημόσιων δομών οδοντιατρικής φροντίδας (ΠΦΥ) και οργάνωσης αυτών,
β) στην έλλειψη οδοντιατρικού προσωπικού στις δημόσιες δομές,
γ) τη δυνατότητα των δημοσίων δομών να καλύπτουν μόνον επείγοντα οδοντιατρικά περιστατικά
δ) την έλλειψη του κατάλληλου σύγχρονου εξοπλισμού στις δημόσιες δομές,
ε) την έλλειψη οδοντιατρικής μέριμνας για τους φιλοξενούμενους σε δημόσιες δομές (π.χ. γηροκομεία) ή τους κατάκοιτους.
Δεδομένου ότι η πρόληψη και θεραπεία των οδοντιατρικών νοσημάτων για κάθε ηλικία συνιστά μονόδρομο για ένα κράτος πρόνοιας ο κ. Βελόπουλος ζητά από την κυβέρνηση να πληροφορηθεί αν θα προκηρυχθούν θέσεις οδοντιάτρων για τις υφιστάμενες δημόσιες δομές οδοντιατρικής φροντίδας ΠΦΥ, αν θα αυξηθούν οι δημόσιες δομές και θα εξοπλιστούν οι υφιστάμενες με σύγχρονο κατάλληλο οδοντιατρικό εξοπλισμό, αν θα αυξηθεί η δημόσια δαπάνη για οδοντιατρική φροντίδα αυξάνοντας τις αποζημιώσεις και επεκτείνοντας την ασφαλιστική κάλυψη για οδοντιατρικές εργασίες στους δικαιούχους περίθαλψης. Παράλληλα θέτει ερωτήματα για τη χάραξη και υλοποίηση εθνικής στρατηγικής με έμφαση την πρόληψη, ειδικά στις μικρές και νεαρές ηλικίες καθώς και την ένταξη της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα Στοματικής Υγείας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass