Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 21 Φεβ 2023 12:04
Ανήλικοι που γίνονται δεκτοί για δάγκειο πυρετό περνούν τον χρόνο τους παίζοντας με κινητά τηλέφωνα, άλλοι κοιμούνται υπό το άγρυπνο βλέμμα των μητέρων τους και άλλοι λαμβάνουν φροντίδα από νοσοκόμες, όλα προστατευμένα από κουνουπιέρες εγκατεστημένες σε κάθε κρεβάτι, στη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας. Η πόλη της Σάντα Κρουζ συζητά αν θα γιορτάσει ή όχι το καρναβάλι και λόγω της επιδημίας του δάγκειου πυρετού που πλήττει την περιοχή. EPA/Juan Carlos Torrejon Ανήλικοι που γίνονται δεκτοί για δάγκειο πυρετό περνούν τον χρόνο τους παίζοντας με κινητά τηλέφωνα, άλλοι κοιμούνται υπό το άγρυπνο βλέμμα των μητέρων τους και άλλοι λαμβάνουν φροντίδα από νοσοκόμες, όλα προστατευμένα από κουνουπιέρες εγκατεστημένες σε κάθε κρεβάτι, στη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας. Η πόλη της Σάντα Κρουζ συζητά αν θα γιορτάσει ή όχι το καρναβάλι και λόγω της επιδημίας του δάγκειου πυρετού που πλήττει την περιοχή. EPA/Juan Carlos Torrejon

Επείγουσα ιατρική και αγωγή υγείας

Το Κέντρο Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο ΠΓΝΛ επέλεξε για την πρώτη δημόσια

παρέμβασή του ως πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ο καθηγητής Ορθοπεδικής Θεόφιλος Καραχάλιος. Στην τελευταία μακροσκελή δήλωσή του αναφέρεται στις κινήσεις της Σχολής για τη λειτουργία της Μονάδας Επεμβατικής Νευρο-Ακτινολογίας, που θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ δίνει και το στίγμα των επόμενων κινήσεών του για την ανάπτυξη νέων κλινικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Στις σημειώσεις του νέου προέδρου λοιπόν υπάρχει το παλαιό αίτημα του ΠΓΝΛ για δημιουργία νέας πτέρυγας χειρουργείων μέσω της ένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά κυρίως η Κλινική Επείγουσας Ιατρικής, με τον πρόεδρο να δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του με ένα αιχμηρό σχόλιο για τη Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ. Για ανεξήγητους λόγους, δηλώνει, δεν προωθεί για δύο χρόνια τον σχετικό φάκελο στο Υπουργείο Υγείας αν και η σχολή ίδρυσε την κλινική, διόρισε μέλος ΔΕΠ στη βαθμίδα του Επικούρου Καθηγητή, η διοίκηση του ΠΓΝΛ αποφάσισε θετικά και ο νομικός σύμβουλος της 5ης ΥΠΕ γνωμοδότησε επίσης θετικά. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη κλινική αποτελεί πεδίο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ πανεπιστημιακών και γιατρών του ΕΣΥ όπως αποδείχθηκε σε πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν.
* * *
Τη χρονική επέκταση διεξαγωγής και τον καθορισμό των διαδικασιών οργάνωσης έρευνας με θέμα: «Αξιολόγηση της οργάνωσης και της υλοποίησης στις σχολικές μονάδες, δράσεων και παρεμβάσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητικού πληθυσμού στο πλαίσιο της αγωγής υγείας που αναπτύσσονται από το Υπουργείο Υγείας για το σχολικό έτος 2022-23» αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας. Η εν λόγω έρευνα πήρε αρχική έγκριση διεξαγωγής της για το σχολικό έτος 2019-20 αλλά δεν κατέστη δυνατή η υλοποίησή της δεδομένου ότι η έναρξη υλοποίησης της έρευνας έγινε κατά τους πρώτους μήνες του 2020 (Ιανουάριος - Φεβρουάριος) και ακολούθησε η πανδημία της νόσου Covid-19 με τη λήψη των έκτακτων περιοριστικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Οι παρεμβάσεις οι οποίες έχουν επιλεγεί από την ερευνητική ομάδα να αξιολογηθούν στο πλαίσιο της έρευνας, είναι οι ακόλουθες:
* Σεξουαλική και αναπαραγωγική Υγεία (Υπουργείο Υγείας/Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού).
* Αγωγή Στοματικής Υγείας (Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία) με δύο παρεμβάσεις που αφορούν στα «Δόντια Γερά – Στοματική Υγεία για Παιδιά» και τη «Στοματική Υγεία και Διατροφή».
* Προαγωγή Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου με παρέμβαση «Βιώνω τα Συναισθήματα μου» (Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Παν/μιο Δυτικής Αττικής).
* «Τεχνολογία - Διαδίκτυο και Εφηβεία» (Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής).
* «Ενδυνάμωση Υγείας Εφήβων» (Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής) με παρεμβάσεις στις ενότητες «Εθισμός και Διαδίκτυο» και «Εκφοβισμός στον Φυσικό και Διαδικτυακό Χώρο».
Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί έως τον Ιούνιο του 2023, από Μονάδες Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Τ.ΟΜ.Υ., Κ.Ψ.Υ., κλπ). Επισημαίνεται ότι, παρέχεται η δυνατότητα σε οποιαδήποτε Μονάδα Υγείας (Νοσηλευτικό Ίδρυμα, Κέντρο Υγείας/Τ.ΟΜ.Υ, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, κλπ) υλοποιεί τις παρεμβάσεις.
* * *
Τη διαβεβαίωση προς όλους τους Έλληνες και ιδίως τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, της Κομοτηνής και της Σπάρτης, ότι θα κατασκευαστούν οι νοσοκομειακές μονάδες σε αυτές τις περιοχές με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Πλεύρης, απάντησε σε σχετική αναφορά του πρώην υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, για την ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού, εξηγώντας ότι «η διαγωνιστική διαδικασία απέβη άκαρπη επειδή οι προσφορές ήταν ανώτερες του ύψους της δωρεάς και γι’ αυτό θα γίνει άλλη διαδικασία». Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα ως προς την εκτέλεση των έργων και αυτά θα ολοκληρωθούν κανονικά. Επίσης, δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής του χρονοδιαγράμματος ούτε θέμα μη ολοκλήρωσης του έργου. Προηγουμένως ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να ενημερώσουν σχετικά με την ακύρωση του διαγωνισμού που αφορά την κατασκευή με δωρεά τριών νοσοκομειακών μονάδων σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη.

***
Η οικογένεια των εκπαιδευτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) και της Επι.Ζω. – Επιμόρφωση Ζωής (Edu. Life), χρειάζεται νέους πιστοποιημένους εκπαιδευτές στη «Βασική υποστήριξη ζωής με χρήση απινιδωτή – ΚΑΡΠΑ/ΑΕΑ» (BLS/AED). Ως εκ τούτου, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο εκπαίδευσης, στη Λάρισα, όπου οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν την ιδιότητα του πιστοποιημένου Εκπαιδευτή (Instructor) BLS/AED στην «Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Απινιδωτή». Το σεμινάριο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών θα γίνει το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, στο ΙΕΚ «Όμηρος» (οδός Πατρόκλου 14), θα έχε έχει διάρκεια 7 ώρες με έναρξη στις 09:00 και λήξη στις 16:00. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και τα απαραίτητα στοιχεία είναι τα παρακάτω: Ονοματεπώνυμο με Ελληνικούς ή Αγγλικούς χαρακτήρες (όπως αναγράφεται στην πιστοποίηση BLS/AED). Να είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό Provider Course BLS/AED του ERC. Εmail επικοινωνίας (Το email είναι υποχρεωτικό για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα Εκπαιδευτών).  O αριθμός συμμετεχόντων είναι αυστηρά περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, διευκρίνιση ή δήλωση συμμετοχής – κράτηση θέσης, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 6948-890.799 και 6981-577.846 στο info@epizo.gr και στο fb: «Επιμόρφωση Ζωής» -Επι.Ζω.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass