ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ιατρική εκπαίδευση και έρευνα

*Και συνάντηση των προέδρων ιατρικών Σχολών της χώρας *Γ. Στεφανίδης: «Απαιτείται επιτακτικά η προσαρμογή της ιατρικής εκπαίδευσης στην ιλιγγιώδη ανάπτυξη των επιστημών

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2014 14:34 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:52

Το Τμήμα Ιατρικής λειτουργεί στη Λάρισα εδώ και 20 περίπου χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών εκπαίδευσε 830 γιατρούς και πολλοί απόφοιτοί του συνέχισαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ο αριθμός των σημερινών φοιτητών ανέρχεται σε 697. Έναν επιγραμματικό απολογισμό κάνει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Γιάννης Στεφανίδης, με αφορμή την διοργάνωση εκδηλώσεων στη Λάρισα για τη σύγχρονη εκπαίδευση και έρευνα στην Ιατρική.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 11 Οκτωβρίου σύσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Σχολών της χώρας με σκοπό να συζητηθούν τα προβλήματα της ιατρικής εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας στη χώρα. Επίσης θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση συλλόγων μελών ΔΕΠ ΣΕΥ, υπό την αιγίδα της ΠΟΣΔΕΠ, με ανοιχτή συζήτηση για την ιατρική εκπαίδευση.

«Οι βιοϊατρικές επιστήμες παρουσιάζουν σήμερα μια πραγματικά ιλιγγιώδη ανάπτυξη, η οποία οδηγεί σε παραγωγή υπέρογκης ποσότητας νέων γνώσεων», σημειώνει ο κ. Στεφανίδης. «Το γεγονός αυτό αντανακλά άμεσα και σε σημαντικές αλλαγές στην άσκηση της Ιατρικής. Οι ταχύτατες αυτές μεταβολές επιβάλλουν επιτακτικά σε μια σύγχρονη Ιατρική Σχολή την προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του περιεχομένου των προπτυχιακών σπουδών.

Εις επίρρωσιν των επιταγών αυτών και με πρωτοβουλία της Επιτροπής Σπουδών της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής διοργανώνει από 9 έως 11 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο ‘‘Ιπποκράτης’’ (Νέο Κτήριο Ιατρικής, Βιόπολις, Λάρισα), συνάντηση εργασίας με θέμα «Ιατρική Εκπαίδευση και Έρευνα στον 21ο αιώνα». Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τα μέλη ΔΕΠ, ερευνητές, φοιτητές, μαθητές λυκείου, και για κάθε ενδιαφερόμενο υγειονομικό, γιατρό ή εκπαιδευτικό.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση με θέμα «Ιατρική Εκπαίδευση στη χώρα μας: από τη Διάγνωση στη Θεραπεία», θα γίνει παρουσίαση της Ιατρικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Ενώ η «Ιστορία της Ιατρικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα» θα αποτελέσει το θέμα της ομιλίας του ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών  Θ. Μουντοκαλάκη, κατά την τελετή έναρξης (Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας θα παρουσιαστεί το κλινικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο των Τομέων του Τμήματος Ιατρικής της Λάρισας.

Η απαρτιωμένη διδασκαλία της ιατρικής: Problem Based Learning, η χρήση νέων τεχνολογιών στην Ιατρική Εκπαίδευση: e-learning, η συμμετοχή των φοιτητών στην έρευνα στο πλαίσιο της προπτυχιακής εκπαίδευσης, καθώς και ζητήματα Ιατρικής Ευθύνης θα αποτελέσουν θέματα ομιλιών και συζητήσεων.

Θέματα όπως η Πιστοποίηση Προγραμμάτων Σπουδών Ιατρικών Τμημάτων, οι Τεχνολογίες Επαυξημένης Πραγματικότητας στην Ιατρική Εκπαίδευση, η Ιατρική βασισμένη σε ενδείξεις: Evidence Based Medicine θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης «Η Ποιότητα στην Ιατρική Εκπαίδευση & Νέες Τεχνολογίες».

Η Συγκριτική Απεικόνιση των Προγραμμάτων Σπουδών όλων των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδος και των Ιατρικών Σχολών του εξωτερικού, τόσο για τα προκλινικά όσο και για τα κλινικά μαθήματα, και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα εναρμόνισης Ιατρικών Σπουδών θα θέσουν σημαντικούς και ενδιαφέροντες προβληματισμούς.

Η εμπειρία από την «αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκπαίδευση συμπεριλαμβάνεται στη συνεδρίαση για τα κρίσιμα σημεία στην Αναμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών των Ιατρικών Σχολών. Η συνεδρίαση αυτή θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Ν. Ντόμπρου, ομότιμου καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ, με θέμα «Εργαστήριο κλινικών δεξιοτήτων και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) στην ιατρική εκπαίδευση».

Παρά τις δυσμενείς και αντίξοες συνθήκες, περικοπές μισθών, πάγωμα προσλήψεων, μείωση του τακτικού προϋπολογισμού, τα μέλη ΔΕΠ καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου σπουδών στους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα.

Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η μεγαλύτερη επένδυση είναι η επένδυση στην παιδεία και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενος της διαρροής των καλών επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drainage). Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να εργαστεί για αυτό το θέμα», καταλήγει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής.   

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass