Ικανοποιητική η περίθαλψη, «στοίχημα» η βελτίωση

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟ 4ο ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Κ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2022 21:25

Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η ανάπτυξη των ογκολογικών υπηρεσιών στη Θεσσαλία στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, ωστόσο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης με αποδέκτη τον ογκολογικό ασθενή της περιφέρειας, διαπιστώθηκε χθες στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του 4ου Ογκολογικού Συνεδρίου Κεντρικής Ελλάδας, που διεξάγεται σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Ιμπέριαλ».


Ενδεικτική υπήρξε άλλωστε η αναφορά της προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας Γιάννας Καραβάνα «όσο και να νιώθω ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη για την ουσιαστική βελτίωση, σε επιστημονικό κυρίως επίπεδο, της ογκολογικής περίθαλψης που βλέπω να συμβαίνει στην περιφέρειά μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν μπορώ να νιώθω ικανοποιημένη από τα υπάρχοντα προβλήματα που δεν μπορούν να χαροποιήσουν ή να αφήσουν κανέναν μας να εφησυχάζει…».
Με την αγωνιστικότητα που τη διακρίνει έστειλε ένα σαφές μήνυμα «ο δρόμος των διεκδικήσεων για μια ολοκληρωμένη, καλύτερη, πληρέστερη, έγκαιρη και αποτελεσματικότερη συνολικά, ογκολογική περίθαλψη στον τόπο μας, είναι σίγουρα ανοιχτός, μπροστά μας και μπροστά σας, και είναι σίγουρα ένας δρόμος μακρύς και εξαιρετικά δύσκολος και απαιτητικός» για να ζητήσει συλλογική προσπάθεια και αποτελεσματική συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους με την αντιμετώπιση του καρκίνου -γιατρούς των νοσοκομείων, πανεπιστημιακούς και ΕΣΥτες, νοσηλευτές, τεχνολόγους, και φαρμακοποιούς των νοσοκομείων, τους οποίους κάλεσε «να μην εγκαταλείπετε απογοητευμένοι ή ηττημένοι από τις όποιες δυσκολίες συναντάτε το ύψιστο έργο που επιλέξατε…».
Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενότητα των ογκολογικών υπηρεσιών, οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων παρουσίασαν τις ογκολογικές κλινικές και τη συνδρομή της στην αντιμετώπιση του καρκίνου στη Θεσσαλία. Ο αναπληρωτής διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Γιώργος Αποστολίνας υποστήριξε ότι η Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική αξιοποιεί σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης, θεραπείας και παρακολούθησης των νεοπλασιών με τη συνεισφορά στο έργο της κλινικής των εξειδικευμένων εργαστηρίων του ΠΓΝΛ και τη χρήση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, για να συμπληρώσει ότι στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και προαγωγής της έρευνας στον τομέα της υγείας η κλινική εφαρμόζει και αναπτύσσει ερευνητικά προγράμματα που περιλαμβάνουν κλινική έρευνα-κλινική αντιμετώπιση, κλινικές δοκιμές, ενώ και η εργαστηριακή και η μεταφραστική έρευνα για τον καρκίνο, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης όλων των Ιατρών στην Παθολογική-Ογκολογία.
Παράλληλα αποκάλυψε ότι η διοίκηση, εξαιτίας των εξελίξεων στον χώρο της υγείας, συμπεριέλαβε στο master plan που κατατέθηκε φέτος ένα σχέδιο κατ’ οίκον παροχής φροντίδας υγείας με την πρόταση για δημιουργία διεπιστημονικής ομάδας για τον σκοπό αυτόν. Από την πλευρά του ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου επισήμανε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι το Νοσοκομείο χαρακτηρίστηκε ως Covid Νοσοκομείο, το Ογκολογικό Τμήμα λειτούργησε απρόσκοπτα με ασφάλεια για τους ασθενείς χωρίς να υπάρξει ούτε μία ημέρα αναστολής της λειτουργίας του παραθέτοντας στοιχεία που αποδεικνύουν τον μεγάλο κύκλο εργασιών τόσο του Ογκολογικού σταθμού ημερήσιας νοσηλείας όσο και του Ογκολογικού Τμήματος.
Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο κ. Βλαχάκης αναφέρθηκε στο κληροδότημα Βαΐτση και στην επικείμενη αξιοποίηση των πόρων του για την ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος προϋπολογιζόμενης δαπάνης 2.180.000 ευρώ, όπου μεταξύ άλλων θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει Ογκολογική Μονάδα ημερήσιας νοσηλείας για την κάλυψη των ογκολογικών ασθενών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις ογκολογικές υπηρεσίες στην περιφέρεια αναφέρθηκαν σε παρεμβάσεις τους τόσο ο αν. καθηγητής Ε. Σαλούστρος, ως εκπρόσωπος των λειτουργών υγείας, όσο και ο υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ Σταύρος Παπαγεωργίου ως εκπρόσωπος της Πολιτείας, για να ακολουθήσει η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου.
Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα με ομιλίες και διαλέξεις για ειδικά θέματα που αφορούν τον καρκίνο του πνεύμονα, τα κακοήθη νεοπλάσματα του θώρακα, τον πρώιμο, αλλά και τον μεταστατικό, καρκίνο του μαστού, καθώς και το μελάνωμα.
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass