Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2021 21:10

Νέες οδηγίες σε εμβολιασμένους για επαφή με κρούσμα

Νέες οδηγίες για τους πλήρως εμβολιασμένους που θα έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 ή θεωρούν ότι νοσούν, εξέδωσε το CDC. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τι αλλάζει στις οδηγίες του CDC.


Οι οδηγίες ως τώρα συνιστούσαν την παρακολούθηση συμπτωμάτων και επί συμπτωμάτων τη διενέργεια τεστ. Πλέον, όλοι συστήνονται να υποβληθούν σε τεστ, 3 με 5 μέρες μετά την έκθεση, και όχι την πρώτη ή τη δεύτερη μέρα. Αυτό πιθανά συσχετίζεται με την επέλαση του στελέχους Δέλτα έναντι στο οποίο δεν παρέχουν πλήρη προστασία τα υπάρχοντα εμβόλια.
Η σύσταση είναι μετά την έκθεση σε πιθανό κρούσμα η συνεχής χρήση της μάσκας για 14 μέρες ή μέχρι ένα αρνητικό τεστ. Αν το τεστ είναι θετικό τότε αυτομάτως το άτομο τίθεται σε καραντίνα για τουλάχιστον δέκα ημέρες ή αν εμφανίσει συμπτώματα, τότε πέραν των 10 ημερών πρέπει κανείς να μην έχει συμπτώματα τουλάχιστον για 24 ώρες, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.
* * *
Η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer Βόλου στo πλαίσιο της προσπάθειάς της για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και πρόληψη του κοινού σε θέματα της νόσου Αλτσχάιμερ πραγματοποιεί δωρεάν έλεγχο μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών από εξειδικευμένους ψυχολόγους του κέντρου.
Ο έλεγχος μνήμης (τεστ μνήμης) είναι μια ανιχνευτική διαδικασία που αφορά την εξέταση των ανώτερων γνωστικών λειτουργιών (μνήμη, κρίση, προσοχή, συγκέντρωση, λόγο και μάθηση). Μέσα από ερωτήσεις ελέγχεται, αν υπάρχουν οργανικές δυσκολίες στη μνήμη, που ίσως οφείλονται στη νευροεκφυλιστική νόσο Alzheimer ή σε άλλον τύπο άνοιας, αλλά και ο βαθμός της σοβαρότητάς τους.
Η εξέταση απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες άνω των 60 ετών και για το τρέχον χρονικό διάστημα πραγματοποιείται διαδικτυακά, κατόπιν συνεννόησης. Για τη διαδικασία και τις πληροφορίες που συλλέγονται, τηρείται το απόρρητο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε από ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9:00-13:00 στα τηλέφωνα 2421-031.227.
* * *
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στέκεται δίπλα στους πυρόπληκτους και στηρίζει όλους όσοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Το Δ.Σ. της ΕΟΟ αποφάσισε να προσφέρει το ποσό των 3.000 ευρώ για την ενίσχυση των συμπολιτών μας που έχασαν μέσα σε λίγες μέρες τα πάντα. Το ποσό θα κατατεθεί σε λογαριασμό τραπέζης που άνοιξε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για τη στήριξη των πυρόπληκτων και των οικόσιτων ζώων που έμειναν χωρίς στέγη. «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πληγέντες των πυρκαγιών που περνούν δύσκολες ώρες και θα είμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας που βίωσαν την πρωτοφανή αυτήν καταστροφή» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης και πρόσθεσε ότι «είναι ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε τους πυρόπληκτους, ενώ η Πολιτεία οφείλει να θεσπίσει ένα πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος και να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα για τη θωράκιση της χώρας από την κλιματική αλλαγή».
* * *
Παράβολο υπέρ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για την κάλυψη του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους γιατρούς ως εξής:
α) για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος, παράβολο ποσού 80 ευρώ,
β) για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας, παράβολο ποσού 30 ευρώ, το οποίο καταβάλλεται για κάθε συμμετοχή του υποψηφίου,
γ) για την αναγνώριση τίτλου ειδικότητας που έχει αποκτηθεί σε κράτος-μέλος της Ε.Ε., παράβολο 30 ευρώ.
* * *
Συνεχίζονται οι προσφορές και δωρεές φορέων και συλλόγων στα δύο νοσοκομεία της πόλης. Τελευταία η προσφορά δύο πτυσσόμενων καρεκλών από την επιχείρηση EXALCO στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να καλύψει τις ανάγκες του Τμήματος Αιμοδοσίας.
* * *
Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Θρόμβωση και Αντιθρομβωτική Αγωγή», το οποίο οδηγεί στην απονομή αντίστοιχου Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Το Π.Μ.Σ. έχει ως αποστολή να καλλιεργεί και να προάγει με την ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα, την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση ερευνητών και επαγγελματιών υγείας στον προληπτικό έλεγχο, τη διάγνωση και θεραπεία της θρόμβωσης, αλλά και στην ενδελεχή γνώση των διάφορων αντιθρομβωτικών φαρμάκων, στη χρήση τους και στην αντιμετώπιση των επιπλοκών τους.
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί ως Μεταπτυχιακοί Φοιτητές (Μ.Φ.) πτυχιούχοι Τμημάτων Ιατρικής των Σχολών Επιστημών Υγείας των ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι λοιπών συναφών με το αντικείμενο του Προγράμματος τμημάτων πανεπιστημίων και ΑΤΕΙ. Η χρονική διάρκεια σπουδών για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε 3 εξάμηνα, με έναρξη τον Φεβρουάριο του 2022.
Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου 2021.
Ανακοίνωση αποτελεσμάτων: 9 Νοεμβρίου 2021.

Από τον Δημήτρη Κατσανάκη

(katsanakis@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass