Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2021 20:16
Οι οδηγοί ταξί εμφανίζουν ένα μήνυμα στα αυτοκίνητά τους που δηλώνει ότι εμβολιάστηκαν για την Covid-19, μπροστά από τον Bang Sue Grand Station στην Μπανγκόκ. Το μήνυμα θα εμφανιστεί σε περίπου 3.000 καμπίνες του Ομίλου SmartTaxi, αφού οι οδηγοί τους έλαβαν ένα εμβόλιο για να επιταχύνουν το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της πανδημίας Covid-19 για τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη για τους πελάτες. Θα το δούμε άραγε και στην Ευρώπη; Φωτ.EPA / NARONG SANGNAK Οι οδηγοί ταξί εμφανίζουν ένα μήνυμα στα αυτοκίνητά τους που δηλώνει ότι εμβολιάστηκαν για την Covid-19, μπροστά από τον Bang Sue Grand Station στην Μπανγκόκ. Το μήνυμα θα εμφανιστεί σε περίπου 3.000 καμπίνες του Ομίλου SmartTaxi, αφού οι οδηγοί τους έλαβαν ένα εμβόλιο για να επιταχύνουν το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της πανδημίας Covid-19 για τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη για τους πελάτες. Θα το δούμε άραγε και στην Ευρώπη; Φωτ.EPA / NARONG SANGNAK

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

Πανδημία και εμβολιασμοί
στον κοινοβουλευτικό έλεγχο
Η πανδημία και οι εμβολιασμοί συνεχίζουν να συγκινούν τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για την υποβολή ερωτήσεων και αναφορών στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.


Οι χαρακτηριστικότερες της τελευταίας εβδομάδας:
* Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου μιλά για τραγικές παραλείψεις και αστοχίες της Κυβέρνησης με τα tests στους κρατούμενους και διερευνά αν υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο για περιπτώσεις που εντοπιστούν θετικά κρούσματα σε χώρους κράτησης και τι αυτό υπαγορεύει.
* Η μη ενσωμάτωση των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας, συνιστά εγκληματική αδράνεια του Υπουργείου Υγείας, υποστηρίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης και ζητά να πληροφορηθεί τις προθέσεις του υπουργού Υγείας για την προμήθεια των μονοκλωνικών αντισωμάτων.
* Ομάδα βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξηγήσεις από την ηγεσία του Υπουργείου, γιατί δεν έχουν ενταχθεί οι αποκλειστικές -οι νοσοκόμες- στον δωρεάν υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο για Covid-19.
* Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς και Γιώργος Αρβανιτίδης ρωτούν τον υπουργό Υγείας ποιος είναι ο σχεδιασμός για την εύρεση άμεσης λύσης, ώστε τα απόβλητα των self tests να μη θέτουν σε ενδεχόμενο κίνδυνο την υγεία των πολιτών, αλλά και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Μεταπτυχιακό για δεοντολογία
στις Βιοϊατρικές επιστήμες
Tην έναρξη υποβολής αιτήσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο: «Δεοντολογία και Ηθική στις Βιοϊατρικές Επιστήμες» ανακοίνωσαν το Τμήμα Ιατρικής σε συνεργασία με το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Το Δ.Π.Μ.Σ. έχει ως αντικείμενο την οριοθέτηση και αποκατάσταση σημαντικών εννοιών και αρχών της Ηθικής και της Δεοντολογίας που διέπει όλο το φάσμα των Επιστημών Υγείας συμπεριλαμβανομένων και όλων των Βιο-επιστημών γενικότερα. Η εξοικείωση των φοιτητών με τις ηθικές, νομικές αρχές και ζητήματα που συνδέονται με την άσκηση της Ιατρικής και των Επιστημών Υγείας, καθώς και των Βιο-επιστημών θα συμβάλλουν στη θωράκισή τους κατά την άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων τους με στόχο τη μελλοντική αποφυγή σφαλμάτων, ικανών να απειλήσουν την επαγγελματική τους υπόσταση και αξιοπρέπεια. Η κατανόηση ότι ζούμε σε μια κοινωνία με συγκρουόμενες πεποιθήσεις, όπου η κριτική διερεύνηση και η ηθική τεκμηρίωση αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για τη λήψη αποφάσεων, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής πράξης και της σύγχρονης έρευνας στην Ιατρική και στις Βιο-επιστήμες.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα: www.med.uth.gr/pmsBioethics ή να απευθυνθούν στη Γραμματεία: Τηλ.: 2410-685.539, 2410-685.603, e-mail: msc.deontologia@gmail.com. Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων: 23 Ιουλίου 2021.

Γραμμή υποστήριξης
χρόνιων ασθενών ΜΑΖΙ – 11132
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας παρουσίασε το σποτ επικοινωνίας των υπηρεσιών της Γραμμής Υποστήριξης Χρόνιων Ασθενών ΜΑΖΙ - 111 32.
Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, οι χρόνιοι ασθενείς και οι πολίτες λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης σχετικά με τα δικαιώματά τους.
Πρόκειται για καινοτόμο έργο που λειτουργεί παράλληλα ως γέφυρα επικοινωνίας του πολίτη με το κράτος και το υγειονομικό σύστημα, καθώς η Ένωση μετασχηματίζει τα μηνύματα που λαμβάνει σε παρεμβάσεις πολιτικής και προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, η επιστημονική βάση πάνω στην οποία λειτουργεί η Γραμμή ΜΑΖΙ - 111 32 προάγει την εγγραμματοσύνη υγείας, την έννοια της αυτοδιαχείρισης της υγείας και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και στον δημόσιο διάλογο για ζητήματα ατομικής και δημόσιας υγείας.
Η Τηλεφωνική Γραμμή ξεκίνησε να λειτουργεί για την ανακούφιση των έκτακτων αναγκών της πανδημίας. Ωστόσο, οι υπηρεσίες της γρήγορα επεκτάθηκαν σε θέματα που αφορούν την υγεία γενικότερα. Ως αποτέλεσμα, τους τελευταίους 15 μήνες έχουν παρασχεθεί υπηρεσίες σε πάνω από 12.000 ωφελούμενους.
Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για ζητήματα σχετικά με την πανδημία, το υγειονομικό σύστημα, τα δικαιώματά τους, αλλά και τις πρωτοβουλίες της Ένωσης, μπορούν επίσης να επισκέπτονται και τις ιστοσελίδες www.greekpatient.gr και mazi.greekpatient.gr.

Ενδομητρίωση: Ισως
και από εργασία τη νύχτα…
Μία νέα μελέτη από ερευνήτριες του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνδέει την εργασία σε νυχτερινή βάρδια με την ακανόνιστη περίοδο στις γυναίκες και την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ενδομητρίωσης.
Η έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Εύα Κασσή και τις δρες Αγγελική Καραπαναγιώτη και Νάργιες Νασίρι-Ανσάρι, η οποία παρουσιάστηκε στο 23ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας (e-ECE 2021), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δουλειά τα βράδια οδηγεί σε μεταβολές στην έκφραση ορισμένων γονιδίων, με αποτέλεσμα τις ορμονικές διαταραχές και την αυξημένη πιθανότητα ενδομητρίωσης.
Η ενδομητρίωση είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από την έκτοπη ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού εκτός μήτρας, όπως στις ωοθήκες ή στις σάλπιγγες. Εμφανίζεται περίπου στο 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας παγκοσμίως, με συμπτώματα που μπορεί να ποικίλουν από σχεδόν ανεπαίσθητα μέχρι πολύ σοβαρά. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις η ενδομητρίωση μπορεί να είναι επώδυνη και να προκαλέσει στειρότητα, αποβολή και έκτοπη κύηση. Η νέα έρευνα διερεύνησε τη γονιδιακή έκφραση σε 27 ασθενείς με επιβεβαιωμένη ενδομητρίωση των ωοθηκών. Η κ. Κασσή ανέφερε ότι η νέα μελέτη επιβεβαίωσε τις κλινικές ενδείξεις πως οι διαταραχές στο «βιολογικό ρολόι» (κιρκάδιο ρυθμό) λόγω της νυχτερινής βάρδιας μπορεί να σχετιστεί με την ενδομητρίωση λόγω των μεταβολών που επέρχονται στην έκφραση των γονιδίων (Clock, CRY1 και PER-2) στο ενδομήτριο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass