"Καθαροί" οι οικισμοί των Ρομά στη Θεσσαλία

ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ, ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ - Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΧΑΜΕΝΕΣ * ΣΤΗΝ "ΑΡΩΓΗ" Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ

Δημοσίευση: 17 Απρ 2020 19:02
Από την επίσκεψη της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ στην «ΑΡΩΓΗ» Από την επίσκεψη της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ στην «ΑΡΩΓΗ»

Αισιόδοξα μηνύματα για περιορισμένη δράση του κορονοϊού στους οικισμούς των Ρομά σε ολόκληρη τη Θεσσαλία έστειλαν τα αποτελέσματα της προχθεσινής ταυτόχρονης εκτεταμένης έρευνας.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των 416 δειγμάτων με τη μοριακή μέθοδο, "καθαρό" είναι το σύνολο των οικισμών των Ρομά, ενώ περιορισμένη χαρακτηρίζεται η διασπορά της νόσου Covid-19 στη συνοικία της Νέας Σμύρνης όπου συνεχίζεται η ανίχνευση θετικών κρουσμάτων.

Ένα νέο κρούσμα της νόσου Covid-19 ανιχνεύτηκε από τα 50 δείγματα που ελήφθησαν προχθές, για να αρχίσει άμεσα η ιχνηλάτησή του. Δείγματα που ελήφθησαν από 10 «επαφές» του βγήκαν όλα αρνητικά. Το νέο κρούσμα προστέθηκε στον κατάλογο των νοσούντων από τη νόσο, οι 34 από τους οποίους βρίσκονται σε απομόνωση στο παλιό Κέντρο Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» και οι 5 σε θαλάμους αρνητικής πίεσης στη Μονάδα Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, από όπου αναμένεται τις επόμενες ημέρες να πάρουν εξιτήριο και να μεταφερθούν στην «ΑΡΩΓΗ».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις λοιμωξιολόγων, η απομόνωση των νοσούντων σε περιοχή εκτός καραντίνας σε συνδυασμό με την ανίχνευση περιορισμένου αριθμού νέων κρουσμάτων, που προκύπτουν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, διαμορφώνουν εικόνα επιτυχούς αντιμετώπισης του προβλήματος στη συνοικία της Νέας Σμύρνης.  

Η πρωτόγνωρη επιχείρηση της δειγματοληψίας έγινε προχθές υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό του εμπειρογνώμονα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστου Χατζηχριστοδούλου και η εργαστηριακή πιστοποίηση της ορθής δειγματοληψίας των κλινικών δειγμάτων έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι ελήφθη επαρκές γενετικό υλικό.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν και συνεργάστηκαν η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο ΕΟΔΥ, η 5η ΥΠΕ, οι Διευθύνσεις Υγείας Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Κέντρο Αναφοράς - Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμοι.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων ανίχνευσης κορονοϊού στους 12 οικισμούς Ρομά της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου ασφαλείας που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε χθες το απόγευμα στην καθιερωμένη ενημέρωση ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.

Από τους 416 ελέγχους ανίχνευσης και ταυτοποίησης του ιού με τη μοριακή μέθοδο RT- PCR, όπως χαρακτηριστικά είπε, προέκυψαν:

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας

* Νέα Σμύρνη σε 50 ελέγχους ένα θετικό κρούσμα

* Τύρναβος σε 77 ελέγχους όλα αρνητικά

* Φάρσαλα σε 49 ελέγχους όλα αρνητικά

Στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων

* Κηπάκι, Πύργος, Καλαμάκι σε 47 ελέγχους όλα αρνητικά

Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας

* Μαυρίκα σε 49 ελέγχους όλα αρνητικά

* Σοφάδες (παλιός οικισμός Νέα Ζωή) σε 119 ελέγχους όλα αρνητικά

Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας

* Αλιβέρι, Αγία Παρασκευή, Νεάπολη Βόλου σε 25 ελέγχους όλα αρνητικά.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην κλινική Κατσίγρα η ανάλυση των 800 περίπου δειγμάτων αίματος, που ελήφθησαν στο πλαίσιο επιδημιολογικής έρευνας με διαφορετική μέθοδο για τον έλεγχο αντισωμάτων.

Τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης έρευνας με τα 800 δείγματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αργά χθες το απόγευμα δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από το αποτέλεσμα της έρευνας. "Πρόκειται για πρωτόγνωρο εγχείρημα στην Ελλάδα, η έκταση της έρευνας ταυτόχρονα στους 12 οικισμούς της Περιφέρειας και με τις δύο μεθόδους. Ήταν η μεγαλύτερη δειγματοληψία που έγινε στην Ελλάδα με οργανωμένο τρόπο από την αρχή της υγειονομικής κρίσης και το επιχειρησιακό σχέδιο με το πρωτόκολλο ασφαλείας του κ. Χαρδαλιά προχωρά με καλούς ρυθμούς" σημείωσε ο κ. Αγοραστός, για να συνεχίσει: "Ευχαριστώ όλους όσοι ενεπλάκησαν με την επιχείρηση της δειγματοληψίας αλλά και τους φορείς, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, του αντιπεριφερειάρχες και τους συνεργάτες μου για το Κέντρο Υποδοχής, που ήταν άλλο ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα που πέτυχε, γιατί όλοι κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες με επίκεντρο τον άνθρωπο...".

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική αναθεώρησης των αποφάσεων με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων και τη χαλάρωση των μέτρων ιδιαίτερα στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, μεγάλο τμήμα της οποίας βρίσκεται ως γνωστό σε καραντίνα, ο κ. Αγοραστός εμφανίστηκε κατηγορηματικός: "Οι θυσίες των ανθρώπων δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Τα πρωτόκολλα ασφαλείας δεν σπάνε!"

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΣΤΗΝ «ΑΡΩΓΗ»

Στο μεταξύ ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Φώτης Σερέτης συνοδευόμενος από τον υποδιοικητή κ. Ηλία Τσιαούση, επισκέφτηκε το πρώην Κέντρο Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ» όπου φιλοξενούνται 34 Ρομά θετικοί στην Covid-19 και συναντήθηκαν με τον συντονιστή του Κέντρου και πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, κ. Βασίλειο Πινακά καθώς και με το Ιατρικό, Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του Κέντρου.

Η 5η Υγειονομική Περιφέρεια, σε άριστη συνεργασία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, τον καθηγητή κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου και τους εμπλεκόμενους φορείς, συνδράμει με επαγγελματίες υγείας καθώς και με μέτρα ατομικής προστασίας στην εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου. Επίσης, έχει εφοδιάσει με επιπλέον μέτρα ατομικής προστασίας τα Κέντρα Υγείας Φαρσάλων, Τυρνάβου και Σοφάδων, ενώ παράλληλα υποστηρίζει το έργο του ΕΟΔΥ στη λήψη δειγμάτων από τους καταυλισμούς Ρομά των ανωτέρω περιοχών.

Ο κ. Σερέτης, εξήρε το σημαντικό έργο το οποίο προσφέρουν οι ανωτέρω φορείς και δήλωσε αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass