Δειγματοληψίες ιχνηλάτησης ή επιδημιολογικές;

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ι.Σ.Λ. ΝΤ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΕΠ ΓΝΛ ΔΗΜ. ΜΠΑΜΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ *ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΙΝΚΥΛ: «Η ΛΗΨΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΕΓΙΝΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ»

Δημοσίευση: 14 Απρ 2020 19:14
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου (δεξιά) ήταν επικεφαλής των δειγματοληψιών μεταξύ των Ρομά στη συνοικία της Ν. Σμύρνης. Δίπλα του ο διευθυντής σχεδιασμού και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κ. Φοίβος Θεοδωρίδης Ο καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου (δεξιά) ήταν επικεφαλής των δειγματοληψιών μεταξύ των Ρομά στη συνοικία της Ν. Σμύρνης. Δίπλα του ο διευθυντής σχεδιασμού και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κ. Φοίβος Θεοδωρίδης

Σε σκληρή δημόσια αντιπαράθεση για την αξιοπιστία της δειγματοληψίας, βάση της οποίας διερευνήθηκε η διασπορά της νόσου COVID-19 στην περιοχή της Νέας Σμύρνης που βρίσκεται σε καραντίνα, εξελίσσονται οι εκατέρωθεν δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνου Γιαννακόπουλου και του διευθυντή ΤΕΠ ΓΝ Λάρισας Δημήτρη Μπαμπαλή.

Μια αντιπαράθεση που πέραν των συνδικαλιστικών χαρακτηριστικών της περιέχει άγνωστα στοιχεία για τη λήψη των δειγμάτων, που αφορούν τόσο στην ιχνηλάτηση όσο και στην επιδημιολογική έρευνα στην αποκλεισμένη περιοχή.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ντίνος Γιαννακόπουλος με νέα δήλωσή του επιβεβαιώνει όσα υποστήριξε στη δήλωση που έκανε προχθές στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και επισημαίνει ότι κάτοικος της Νέας Σμύρνης υποδείκνυε στο συνεργείο των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων τα άτομα που θα κάνουν το τεστ, μεταξύ των οποίων και αρκετά μικρά παιδιά για να προσθέσει ότι δεν επρόκειτο για στατιστική μελέτη, για να ενεργήσουν κατά τον τρόπο αυτό, αλλά για ανίχνευση κρουσμάτων προς απομόνωσή τους (ιχνηλασιμότητα).

Στη δήλωση του κ. Γιαννακόπουλου απάντησε τις πρώτες πρωινές ώρες ο διευθυντής ΤΕΠ ΓΝ Λάρισας Δημήτρης Μπαμπαλής διευκρινίζοντας πως o Ρομά διαμεσολαβητής εξηγούσε στη διάλεκτό τους στους κατοίκους της συνοικίας την αναγκαιότητα λήψης δείγματος και αυτός και μόνο ήταν ο ρόλος του, ενώ διαψεύδει ότι η δειγματοληψία είχε τον χαρακτήρα ιχνηλάτησης, αλλά «ήταν επιδημιολογική δειγματοληψία γιατί ελήφθησαν δείγματα από τον γενικό πληθυσμό της περιοχής μαζικά και όχι βάσει ιστορικού επαφής με γνωστό κρούσμα». Κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου για διασπορά ψευδών ειδήσεων θεωρώντας ότι «υπάρχει πεδίο για ενέργειες από τις εισαγγελικές αρχές». Στην αντιπαράθεση παρενέβη και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΙΝΚΥΛ, η οποία σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι η διαδικασία λήψης των δειγμάτων για ανίχνευση προσβολής από τον ιό SARS-Cov-2, έγινε σύμφωνα με τους καθορισμένους επιστημονικούς κανόνες και υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή κ. Χατζηχριστοδουλου και η ανασκευή των δηλώσεων του προέδρου του ΙΣΛ στην Κυριακάτικη Ελευθερία είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να έχει γίνει.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛ

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου διαπιστώνει «σωρεία παρερμηνειών και προσωπικές στρατηγικές, με αφορμή τα όσα δημόσια μετέφερα προχθές και τα οποία επαναλαμβάνω ότι ισχύουν» και μεταξύ άλλων εξηγεί:

«O υπεύθυνοι γιατροί των ιδιωτικών εργαστηρίων κατήγγειλαν σε εμένα ως Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου ότι η λήψη μέρους των δειγμάτων (46), δεν έγινε με την παρουσία κάποιου φορέα, αστυνομίας ή από έναν κατάλογο ονομάτων των κατοίκων που έπρεπε να αναζητηθούν στη συνοικία της Ν. Σμύρνης. Αντίθετα, έγινε από έναν και μοναδικό κάτοικο της συνοικίας, ο οποίος υποδείκνυε στο συνεργείο λήψης τα άτομα που θα κάνουν το τεστ, μεταξύ των οποίων και αρκετά μικρά παιδιά. Επιπρόσθετα επισήμαναν σε μένα πως δεν επρόκειτο για στατιστική μελέτη, για να ενεργήσουν κατά τον τρόπο αυτό, αλλά για ανίχνευση κρουσμάτων προς απομόνωσή τους (ιχνηλασιμότητα)...

...Σε ό,τι αφορά όμως στη λήψη μέρους των δειγμάτων που έγινε από συγκεκριμένες οικογένειες, σε μικρής ηλικίας άτομα και όχι όπως το πρωτόκολλο επιτάσσει σε όλη την έκταση του οικισμού και διάσπαρτα σε όλες τις ηλικίες, είναι μια πραγματικότητα, η οποία ισχύει και επιβεβαιώνεται πλήρως...

...Οι συμπολίτες μας της Νέας Σμύρνης χρειάζονται τη βοήθειά μας και όλη η πόλη την αλήθεια, προσοχή μεγάλη και υπεύθυνη στάση. Τα τεστ πρέπει να γίνονται διαρκώς. Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας θα υπηρετεί μόνο την ιατρική, την αλήθεια, την πόλη και τους πολίτες. Κανέναν άλλο»

Ο ΔΗΜ. ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ

* Από την πλευρά του ο κ. Μπαμπαλής στην απάντησή του διευκρινίζει ότι « o Ρομά διαμεσολαβητής εξηγούσε στη διάλεκτό τους στους κατοίκους της συνοικίας την αναγκαιότητα λήψης δείγματος και αυτός και μόνο ήταν ο ρόλος του. Αυτό εξασφάλισε και την καθολική λήψη δειγμάτων χωρίς αρνήσεις» για να αποκαλύψει ότι δεν συμμετείχε κανένας ιδιώτης γιατρός στη δειγματοληψία.

«Η αλήθεια είναι ότι όλες οι δειγματοληψίες που αναφέρεστε, έγιναν από γιατρούς του Νοσοκομείου μας και τα δείγματα μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια χωρίς κανένας ιδιώτης γιατρός να έχει συμμετοχή στη δειγματοληψία. Η αλήθεια επίσης είναι ότι οι δειγματοληψίες ήταν καθολικές και σαρωτικές όχι μόνο από την περιοχή της Ν. Σμύρνης αλλά και από την περιοχή του ΑΤΑ όπως ηθελημένα αποκρύπτετε. Αποκρύπτετε επίσης ότι το πρώτο κρούσμα και όλες οι επαφές του προέρχονται από την περιοχή του ΑΤΑ. Ποιοι σας κατήγγειλαν την παραβίαση του πρωτοκόλλου και σε ποια φάση της διαδικασίας συμμετείχαν;

Η εν λόγω δειγματοληψία ήταν αλήθεια δειγματοληψία ιχνηλάτησης ή επιδημιολογική; Η αλήθεια είναι ότι ήταν επιδημιολογική δειγματοληψία γιατί ελήφθησαν δείγματα από τον γενικό πληθυσμό της περιοχής μαζικά και όχι βάσει ιστορικού επαφής με γνωστό κρούσμα» συνεχίζει για να καταλήξει: «Μετά από αυτή την εξέλιξη θεωρώ πως υπάρχει πεδίο για ενέργειες από τις εισαγγελικές αρχές γιατί σφετεριζόμενος έναν θεσμικό ρόλο διασπείρετε ψευδείς ειδήσεις και σπέρνετε τον πανικό σε μια δοκιμαζόμενη και σε ακραίες συνθήκες κοινωνία».

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΕΙΝΚΥΛ

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΙΝΚΥΛ με ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η διαδικασία λήψης των δειγμάτων για ανίχνευση προσβολής από τον ιό SARS-Cov-2, που έλαβε χώρα στην περιοχή της Νέας Σμύρνης της Λάρισας έγινε σύμφωνα με τους καθορισμένους επιστημονικούς κανόνες και υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή κ. Χατζηχριστοδούλου.

Οι γιατροί οι οποίοι συμμετείχαν είναι γιατροί πρώτης γραμμής, οι οποίοι εργάζονται με αυτοθυσία στα επείγοντα και στις κλινικές και αντιμετωπίζουν ασθενείς με covid-19. Οι γιατροί αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο που σκόπιμα δεν τους αναφέρουμε, επειδή ποτέ δεν επεδίωξαν τα εύσημα για την προσφορά τους. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει το έργο αγωνιστών γιατρών της πρώτης γραμμής.

Οι πρώτες δηλώσεις του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας (ΙΣΛ) δίκαια προκάλεσαν την αγανάκτηση των μελών της ΕΙΝΚΥΛ και οδήγησαν στην άμεση παρέμβαση του Προέδρου της ΕΙΝΚΥΛ στο Πρόεδρο του ΙΣΛ για την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας. Η ανασκευή των δηλώσεων του Προέδρου του ΙΣΛ στην εφημερίδα «Ελευθερία» είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να έχει γίνει».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης σημειώνεται ότι η καραντίνα που έχει τεθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και συνεπώς «Δεν θα πρέπει αυτό το απαραίτητο μέτρο να αποτελέσει αφορμή για εκδηλώσεις ρατσισμού σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass