Μας προστατεύει η μάσκα από τον κορονοϊό;

Δημοσίευση: 09 Απρ 2020 17:15

Είναι γνωστό ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει και να πολλαπλασιαστεί μόνο στους βλεννογόνους του ανώτερου και αναπνευστικού και πεπτικού μας συστήματος.

Οπότε για να μολυνθούμε θα πρέπει να περάσει μέσα από δύο μικρές οπές, τα ρουθούνια μας ή από το στόμα μας ή και από τα μάτια μας. Αν βρεθεί σε οπουδήποτε σημείο από το υπόλοιπο μας σώμα δεν μπορεί να εισχωρήσει στον οργανισμό μας.

Οπότε θεωρητικά αν μπορούσαμε να σφραγίσουμε τα ρουθούνια μας και κλείναμε το στόμα μας και τα μάτια μας, με όσους κορονοϊούς και να ερχόμασταν σε επαφή δεν υπήρχε περίπτωση να μολυνθούμε. Δεν γίνεται όμως αυτό γιατί πρέπει να αναπνέουμε, να τρώμε και να βλέπουμε.

Οπότε με αυτά τα δεδομένα τι κάνουμε;

Για να φτάσει σε εμάς ο κορονοϊός, κάποιος άλλος άνθρωπος πρέπει να τον μεταφέρει. Ο ίδιος ο ιός ευτυχώς δεν έχει ικανότητα να μετακινείται μόνος του ούτε μπορεί να κάνει ‘’άλματα σαν ακρίδα’’. Αυτή η μεταφορά γίνεται κατά κύριο λόγο με σταγονίδια και μολυσμένο αέρα που φεύγουν από το στόμα και τη μύτη ανθρώπων που έχουν μολυνθεί ή από αντικείμενα στα οποία βρέθηκε ο ιός από τις εκκρίσεις (σάλια, βλέννες κ.λ.π) μολυσμένων ανθρώπων.

Οπότε αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε κοντινή απόσταση με όλους τους συνανθρώπους μας (ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ) γιατί μπορεί κάποιοι από αυτούς να είναι άρρωστοι από κορονοϊό και κάποιοι μπορεί να τον ‘’κουβαλάν’’ χωρίς να το ξέρουν (φορείς).

Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα εφικτό στην καθημερινότητα, οπότε το επόμενο βήμα που οφείλουμε να κάνουμε είναι να προστατέψουμε τις δύο οπές των ρουθουνιών, το στόμα και τα ματιά να μην φτάσει σε αυτά ο ιός.

Σαν λύση προτείνεται η μάσκα και τα γυαλιά που στον ένα ή στον άλλο βαθμό θα αποτελέσουν ένα εμπόδιο για την είσοδο του ιού στον οργανισμό μας. Τώρα ανάλογα με το πόσο καλή είναι η μάσκα και πόσο καλά εφαρμόζεται στο πρόσωπό μας παρέχει και αντίστοιχη προστασία δημιουργώντας ένα φραγμό στα σταγονίδια και τους ιούς που θα έχει εκπνεύσει ένας φορέας του ιού και θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για λίγο. Ακόμα και ένα κασκόλ που κλίνει το στόμα και τη μύτη μας κάποιου μικρού βαθμού προστασία προσφέρει.

Με αυτά που αναφέρονται παραπάνω νομίζω η απάντηση στο ερώτημα αν μας προστατεύει η μάσκα απαντάται εύκολα.

Έτσι:

Σε ανοικτούς χώρους που η απόσταση από τους γύρω μας αποκλείεται να είναι λιγότερη από 2-3 μέτρα δεν χρειάζεται μάσκα.

Αν οι πιθανότητες να βρεθούμε σε κοντινή απόσταση με συνανθρώπους μας είναι μεγάλες (επίσκεψη σε σούπερ-μάρκετ) η μάσκα θα είναι χρήσιμη και θα μας προστατέψει από πιθανή μεταφορά του ιού από κάποιο συνάνθρωπό μας στη μύτη μας.

Και βέβαια ούτε συζήτηση για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνονται όταν πλησιάζουμε άτομο που είναι γνωστό ότι έχει τον κορονοϊό.

Αν προστατευτούμε από την εισπνοή του ιού (μάσκα) και δεν τον μεταφέρουμε με τα χέρια μας ή με την τροφή μας στο στόμα μας (καλό και συχνό πλύσιμο χεριών μας), είμαστε αρκετά ασφαλείς.

Ο ιός έχει συγκεκριμένους τρόπους μετάδοσης και τους ξέρουμε. Προσοχή χρειάζεται και όχι πανικός.

Η χρήση της μάσκας δεν μας σώνει 100% από τον ιό, ωστόσο είναι ένα επιπλέον όπλο (εύκολο στη χρήση του) ενάντια στην εξάπλωσή του.

Από τον Χαράλαμπο Σκουλάκη, καθηγητή ΩΡΛ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass