ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 07 Απρ 2020 18:00

Στο 6% οι άδειες εργαζομένων ΠΓΝΛ

Σε μονοψήφια ποσοστά κινούνται οι άδειες, που έχουν εγκριθεί και χορηγήθηκαν μεσούσης της υγειονομικής κρίσης στο προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία των διοικητικών υπηρεσιών μόλις τρεις γιατροί βρίσκονται σε άδεια - ένας με κανονική άδεια, με άδεια ειδικού σκοπού και αναρρωτική. Από το νοσηλευτικό προσωπικό λείπουν 30 με άδεια ειδικού σκοπού και 16 με αναρρωτική και από το λοιπό προσωπικό 36 με άδεια ειδικού σκοπού και 16 με αναρρωτική. Οι 101 εργαζόμενοι σε άδεια αντιστοιχούν στο 6% του συνόλου των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Δίνουμε άδειες όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη και σε συνεννόηση με τους δύο γιατρούς εργασίας, σημειώνει ο διοικητής Δημήτρης Κατσικονούρης, διαψεύδοντας την έντονη φημολογία για μεγάλη φυγή εργαζομένων με άδειες.

 

Online πληροφορίες για ιατρικά θέματα

Ως πηγή πληροφόρησης για μία σειρά ζητημάτων, που σχετίζονται με την υγεία, χρησιμοποιούν πλέον το Διαδίκτυο οι πολίτες, παγκοσμίως. Οι Έλληνες ακολουθούν πιστά τις διεθνείς τάσεις: το 2019 ένας στους δύο πολίτες (50%), ηλικίας 16-74 ετών, αναζήτησε πληροφορίες για θέματα υγείας στον παγκόσμιο ιστό.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό των πολιτών που αναζητούν ηλεκτρονικά ιατρικές πληροφορίες ανέρχεται σε 53%.

Το αντίστοιχο ποσοστό το 2018 ήταν 47%, όπως και το 2016. Συνολικά, το ποσοστό των πολιτών, που στρέφονται στο Internet για αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με την υγεία, αυξάνεται σταδιακά στην Ελλάδα: το 2010 το 22% των Ελλήνων χρηστών αναζήτησε online πληροφορίες για ιατρικά θέματα.

Οι ελληνικές επιδόσεις βρίσκονται πολύ κοντά στον μέσο κοινοτικό όρο, καθώς το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που το 2019 αναζήτησε online ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τραυματισμούς, ασθένειες, διατροφή, ανερχόταν σε 53%. Το 2018, το 51% των Ευρωπαίων πολιτών αναζητούσε στο Διαδίκτυο στοιχεία για ιατρικά ζητήματα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν μόλις 34%.

Σύμφωνα με την επίσημη ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, η online αναζήτηση πληροφοριών για την υγεία είναι πιο δημοφιλής στη Φινλανδία, η οποία καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών, που ψάχνουν στο Internet στοιχεία για ιατρικά θέματα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, το 2019 το 76% των χρηστών του Διαδικτύου στη Φινλανδία έκανε online αναζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με την υγεία τους.

 

Τα υψηλότερα ποσοστά

Εξίσου υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ολλανδία, με τους Ολλανδούς πολίτες να βρίσκονται στη δεύτερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, με τους χρήστες που αναζητούν online πληροφορίες σε θέματα υγείας (74%), με την Κύπρο να ακολουθεί (69%), τη Δανία να έπεται (67% ) και τη Γερμανία να βρίσκεται στην πέμπτη θέση (66%).

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται (σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2019, στη Βουλγαρία (30%), τη Ρουμανία (31%), την Ιταλία (35%), την Πολωνία (47%), τη Λετονία και τη Σλοβενία (και τα 48%). Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η Κύπρος καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στην αναζήτηση πληροφοριών για την υγεία στο Διαδίκτυο, ενώ το Λουξεμβούργο έχει τη μικρότερη αντίστοιχη αύξηση.

Η Eurostat διαπιστώνει ότι, κατά την τελευταία δεκαετία, το μερίδιο των πολιτών, που αναζητούν ηλεκτρονικές πληροφορίες για την υγεία, έχει αυξηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η υψηλότερη αύξηση σημειώθηκε στην Κύπρο (+53 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενη από την Κροατία (+37), την Τσεχία (+36) και την Ελλάδα (+35). Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο (+4 ποσοστιαίες μονάδες), τη Γαλλία (+13), την Ιταλία (+14) και τη Ρουμανία (+ 15).

 

Δωρεά εξοπλισμού στο ΓΝΛ

Tο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας την προηγούμενη Παρασκευή παρέλαβε σε λειτουργία υπό μορφή δωρεάς από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, μετά από την τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών, τα παρακάτω ιατρικά μηχανήματα:

1. Ένα video – γαστροσκόπιο, κόστους 15.500 ευρώ, του οίκου Olympus medical systems corporation, για τις ανάγκες της ΜΕΘ.

2. Δύο μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων, συνολικού κόστους 9.500 ευρώ, για τις ανάγκες του ΤΕΠ.

3. Έναν αναπνευστήρα μη επεμβατικού αερισμού, κόστους 15.000 ευρώ, για τις ανάγκες του ΤΕΠ.

 

Ξεκίνησε η δωρεάν διάθεση χλωροκίνης στα νοσοκομεία

Η φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma SA ξεκίνησε τη διάθεση του φαρμάκου Unikinon (χλωροκίνη) σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (SARS COIVID-19), μετά και την έγκριση από τον ΕΟΦ.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία όπως έχει δεσμευθεί, θα διαθέσει δωρεάν 24 εκατομμύρια δόσεις Unikinon στο ελληνικό κράτος.

Επίσης, η διοίκηση της φαρμακοβιομηχανίας, αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν και στην Κυπριακή Δημοκρατία 60.000 δόσεις του Unikinon.

Το θεραπευτικό σχήμα θα καθορισθεί, ανάλογα με τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας. Να σημειωθεί, ότι υπάρχουν ήδη διεθνή επιστημονικά δεδομένα για τη χλωροκίνη, τα οποία κάνουν λόγο για επιτυχή θεραπεία, και τα οποία προκύπτουν είτε γιατί το φάρμακο χορηγείται ήδη σε ασθενείς με COVID-19, είτε γιατί βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες.

 

Έκκληση να στηριχθούν οι μεταμοσχεύσεις

Έκκληση στους συμβατούς δότες μυελού των οστών και τους δότες αιμοπεταλίων να υποστηρίξουν, ειδικά αυτή την περίοδο, τις μεταμοσχεύσεις απευθύνει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. "Ας μην αφήσουμε την επιδημία του κορονοϊού να στερήσει τη ζωή και από ασθενείς των οποίων η μοναδική θεραπεία προέρχεται από τον συνάνθρωπο" τονίζει σε ανακοίνωσή του επισημαίνοντας την ανάγκη συνέχισης των μεταμοσχεύσεων σε ασθενείς με επείγουσες ενδείξεις.

Παρότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να μετατεθούν χρονικά οι μεταμοσχεύσεις, αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό. Ειδικότερα, η άμεση μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών μπορεί να είναι απολύτως απαραίτητη για την επιβίωση κάποιων ασθενών με κακοήθη και αιματολογικά νοσήματα. Γι΄ αυτό, η δωρεά μυελού των οστών και η δωρεά αιμοπεταλίων, που βοηθά τους ασθενείς να ανακάμψουν μετά τη μεταμόσχευση, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν απρόσκοπτα ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass