Μέτρα για την προστασία των τοξικοεξαρτημένων

Ζητά το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2020 15:28

Με αφορμή τον κορονοϊό, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως οι «πολιτικές υποβάθμισης της προστασίας, περίθαλψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των τοξικοεξαρτημένων, από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, καθιστούν τους εξαρτημένους και τους θεραπευόμενους ακόμα πιο έκθετους στις συνέπειες του κορονοϊού.

Όπως αναφέρουν θεραπευτικά προγράμματα στη χώρα μας αλλά και διεθνείς δημοσιεύσεις, η πλειοψηφία των εξαρτημένων είναι πολύ πιο ευάλωτοι στα συμπτώματα του κορονοϊού».

Το ΕΣΥΝ «με γνώμονα την προστασία των εξαρτημένων, των πρώην εξαρτημένων και των ανθρώπων που βρίσκονται στην απεξάρτηση» μεταξύ άλλων «απαιτεί: Να ξανανοίξουν και να διευρυνθούν τα κέντρα διανυκτέρευσης και να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο που θα αποτρέπει το συνωστισμό (π.χ. μονές κλίνες κτλ). Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό, αλλά και με τον απαραίτητο ιατρικό, φαρμακευτικό και τεχνικό εξοπλισμό για την προστασία του προσωπικού και των εξαρτημένων.

Πλήρης και υποχρεωτική πρόσβαση των εξαρτημένων στις Μονάδες Υγείας. Δημιουργία Κινητών Μονάδων Υγείας με εξειδικευμένο προσωπικό και προστασία του με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τον ιό (ολόσωμες στολές, υλικά αποστείρωσης, προστατευτικά τζάμια σε οχήματα κτλ).

Δημιουργία κινητών μονάδων παράδοσης, ελέγχου κι επίβλεψης της λήψης των υποκαταστάτων από τους εξαρτημένους που βρίσκονται σε προγράμματα υποκατάστασης. Στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό κι εξοπλισμό, αντίστοιχο με τις Κινητές Μονάδες Υγείας.

Άμεση οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης και υποκατάστασης για την κάλυψη των αναγκών σε μέσα προστασίας. Μέτρα προστασίας των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανοιχτά προγράμματα στεγνής θεραπείας και απεξάρτησης που έχουν διακοπεί προσωρινά λόγω του κορονοϊού. Δωρεάν παροχή από το κράτος όλων των προβλεπόμενων ειδών απολύμανσης και φύλαξης.

Δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού όπου υπάρχει ανάγκη, για να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν πιο ζωντανή επικοινωνία μεταξύ των θεραπευόμενων, των οικογενειών και των θεραπευτών με στόχο τη διαχείριση έκτακτων αναγκών και την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόληψη της υποτροπής.

Άμεσες προσλήψεις σε όλα τα θεραπευτικά προγράμματα και δημιουργία μονάδων επίσκεψης στο σπίτι με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας εργαζομένων, θεραπευόμενων και οικογενειών.

Καταγραφή όλων των δυσκολιών και των δυνατοτήτων με σκοπό την αξιοποίηση των στοιχείων για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου συνέχισης της λειτουργίας των διαφόρων μονάδων απεξάρτησης σε πιθανές μελλοντικές αντίστοιχες συνθήκες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass