«Υπάρχει έλλειψη υποδομών για υποδοχή οργάνων στα Νοσοκομεία»

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ Γ. ΜΗΛΙΟΣ * 1.500 ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2020 15:20

«Η Πολιτεία πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να ξεπεράσει η δωρεά οργάνων διάφορα ταμπού και δυσκολίες που οφείλονται στην ελλιπή πληροφόρηση, αλλά και στην έλλειψη υποδομών για την υποδοχή οργάνων στα Νοσοκομεία» δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων Ν. Λάρισας κ. Γιώργος Μήλιος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού αναφέρει μεταξύ άλλων: «Από το 2006, η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου - φέτος 12 Μαρτίου 2020 - έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Μέρα Νεφρού.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και στη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τη σπουδαιότητα της υγείας των νεφρών και τη Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ).

Οι νεφροί, δύο στον αριθμό στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι τα πλέον θαυμαστά και ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του ανθρώπου καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό.

Όταν όμως τα νεφρά για διάφορους λόγους, όπως ο χρόνια αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, η επί μακρόν αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση, η αλόγιστη χρήση φαρμάκων και ουσιών, η κληρονομικότητα, ακόμα και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, χάσουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι αιτία για 2,4 εκατ. θανάτους στον κόσμο ετησίως και είναι από τα συνηθέστερα νοσήματα που εμφανίζουν την πιο γρήγορη αύξηση σαν αίτιο θανάτου.

Η φροντίδα των νεφρών μας πρέπει να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για όλους και συνοψίζεται στις ακόλουθες οδηγίες: Να ρυθμίζετε την αρτηριακή σας πίεση. Να ελέγχετε τη γλυκόζη του αίματός σας. Να μειώσετε τη χοληστερίνη.

Να διατηρείται το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Η παχυσαρκία είναι εχθρός των νεφρών. Να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα. Να αντιμετωπίσετε την αναιμία και τις πέτρες στα νεφρά όσοι έχετε.

Να αποφεύγετε φάρμακα και ουσίες που είναι επιβλαβή για τα νεφρά.

Το νερό είναι αναγκαίο για τον οργανισμό και πρέπει να καταναλώνεται σε φυσιολογικά επίπεδα (1,5-2,5 λίτρα ημερησίως).

Στην Ελλάδα ο τεχνητός νεφρός εισήχθη το 1958 όταν ο Κων/νος Τούντας και ο Κυριάκος Κυριακού στο Κρατικό Νοσοκομείο του Πειραιά αντιμετώπισαν με επιτυχία για πρώτη φορά στη χώρα μας περίπτωση βαριάς μορφής δηλητηρίασης από βαρβιτουρικά.

Όμως το Τεχνητό Νεφρό παρότι άρχισε να εφαρμόζεται το 1960 σε λίγους ασθενείς πήρε σάρκα και οστά μετά το 1967 με την πρώτη Μονάδα που εγκαινιάστηκε στο ΑΧΕΠΑ υπό τον καθηγητή Δ. Βαλτή, ενώ η πρώτη μεταμόσχευση έγινε τον επόμενο χρόνο στο ίδιο νοσοκομείο από τον καθηγητή Κων/νο Τούντα.

Η μόνη λύση μετά την αιμοκάθαρση είναι η μεταμόσχευση νεφρού που στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Δυστυχώς είμαστε η χώρα με τα χαμηλότερα ποσοστά μεταμοσχεύσεων στην Ευρώπη με αναλογία 5 δότες οργάνων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν τους 25 έως 40 δότες ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Σκεφτείτε ότι 1.500 περίπου συνάνθρωποί μας βρίσκονται στην Εθνική Λίστα Αναμονής μοσχεύματος, μόνο νεφρού και κάποιοι από αυτούς δεν θα προλάβουν να λάβουν ποτέ αυτό το θείο δώρο ζωής.

Αυτό είναι ένα φλέγον ζήτημα που πρέπει να δει σοβαρά η Πολιτεία λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να ξεπεράσει η δωρεά οργάνων διάφορα ταμπού και δυσκολίες που οφείλονται στην ελλιπή πληροφόρηση αλλά και στην έλλειψη υποδομών για την υποδοχή οργάνων στα Νοσοκομεία.

Ως συμπέρασμα όλων των παραπάνω, είναι ανάγκη ο καθένας μας να φροντίζει όσο γίνεται καλύτερα τα νεφρά του, να συμβουλεύεται τον ειδικό γιατρό για κάθε σύμπτωμα και να γνωρίζει ότι ο Τεχνητός Νεφρός είναι ένας άλλος τρόπος ζωής, ενώ η Μεταμόσχευση δίνει ζωή, αλλάζει τα δεδομένα και χαρίζει μια άλλη ποιότητα ζωής».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass