Εκτακτα μέτρα στα νοσοκομεία για τον κορονοϊό

*ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΓΝΛ * ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΠΤΕΡΥΓΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ *ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΚΡΕΒΑΤΙΩΝ ΜΕΘ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2020 20:05 | Τελευταία ενημέρωση: 07 Μαρ 2020 20:59

Εμφανής είναι πλέον η -συνεχής- προσπάθεια των διοικήσεων των δύο Νοσοκομείων, κάτω από τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, να τα οχυρώσουν, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν ή και να μηδενίσουν τις πιθανότητες ενδεχόμενης μεταφοράς του κορονοϊού, που έχει κάνει έντονη την παρουσία του στην Ελλάδα.

Χθες η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου μετά από σύσκεψη των διευθυντών κλινικών και τμημάτων αποφάσισε τη λήψη και νέων αυστηρότερων προληπτικών μέτρων απαγορεύοντας πλήρως το επισκεπτήριο στους ασθενείς, αλλά και την πρόσβαση σε όσους δεν έχουν εργασία στο Νοσοκομείο -ακόμα και στους ιατρικούς επισκέπτες και τους ντελίβερι- ενώ σε κάθε ασθενή επιτρέπεται ένας συνοδός, εφόσον κρίνεται αναγκαίο από τους θεράποντες γιατρούς και τους διευθυντές των κλινικών. Με τη λήψη των αποφάσεων δόθηκαν ειδικές οδηγίες στις εισόδους του Νοσοκομείου για τον εξονυχιστικό έλεγχο όσων εισέρχονται προκαλώντας την έκπληξη, αλλά και την απορία πολλών Λαρισαίων.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό του Νοσοκομείου προχώρησε η υλοποίηση του ειδικού σχεδίου εκκένωσης πτέρυγας για τη νοσηλεία ακόμα και των ύποπτων κρουσμάτων του ιού. Στο πλαίσιο αυτό εκκενώθηκαν στο παλιό κτίριο του Νοσοκομείου οι χώροι της Οφθαλμολογικής Κλινικής, προκειμένου να εξασφαλιστούν συνολικά 20 κρεβάτια με την αναγκαία διαμόρφωση και την προσθήκη οξυγόνου για τη νοσηλεία των ύποπτων κρουσμάτων, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Σύμφωνα μάλιστα με τον σχεδιασμό, τα ύποπτα κρούσματα θα οδηγούνται στους χώρους της Οφθαλμολογικής Κλινικής για νοσηλεία, ενώ τα ύποπτα κρούσματα με βαρύτερα συμπτώματα θα οδηγούνται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, όπου υπάρχει αυτόνομος κλιματισμός που εμποδίζει τη διασπορά του ιού. Όσο για τα πιθανά κρούσματα -όταν το ύποπτο καταστεί κρούσμα- θα μεταφέρονται στους θαλάμους αρνητικής πίεσης της Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Ανάλογα μέτρα εφαρμόζονται και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η διοίκηση του οποίου έχει προχωρήσει στη μείωση του επισκεπτηρίου κατά μία ώρα και σε αυστηρό έλεγχο στους εισερχόμενους στην κεντρική είσοδο, ενώ και στα δύο Νοσοκομεία εφαρμόζονται ήδη οι οδηγίες που δόθηκαν προ ημερών από το Υπουργείο Υγείας προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες και αφορούν στην πλήρη κατάργηση του επισκεπτηρίου στους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος). Αλλά και την απαγόρευση της παραμονής συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

Επιπρόσθετα και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ετοιμάζεται σχέδιο εκκένωσης πτέρυγας με σκοπό τη διαμόρφωση θαλάμων νοσηλείας ύποπτων κρουσμάτων, όπως αποκάλυψε προχθές ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας καθηγητής Γιώργος Βασιλόπουλος στη συνάντηση της διοίκησης του Νοσοκομείου με τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

Στο πλαίσιο του σχεδίου εξετάζονται διάφορα σενάρια για εκκένωση τμημάτων, με τη διοίκηση να φαίνεται να έχει καταλήξει στην εκκένωση συγκεκριμένης κλινικής που διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων ξεχωριστή είσοδο και δυνατότητα απομόνωσης από τους υπόλοιπους χώρους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛ

Την ανάπτυξη όλων των κρεβατιών στις ΜΕΘ εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος με δήλωσή του στην οποία τονίζει τα εξής:

"Ο ταχύς ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού επιβάλλει την πλήρη ανάπτυξη όλων των κρεβατιών ΜΕΘ της χώρας και ειδικότερα των δύο νοσοκομείων της περιοχής ευθύνης μας (Π.Γ.Ν.Λ. και Γ.Ν.Λ.).

Η ανάπτυξη αυτή θα ενισχύσει το Σύστημα Υγείας και θα προσδώσει μεγαλύτερη ασφάλεια στην ενδεχόμενη νοσηλεία βαρέων περιστατικών και από τον κορονοϊό.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και κάθε συναρμόδιο να μεριμνήσουν άμεσα και με ταχύτατες διαδικασίες να στελεχώσουν τις ΜΕΘ με το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να τις εξοπλίσουν με τον αντίστοιχο ειδικό εξοπλισμό.

Με την ευκαιρία αυτή επισημαίνουμε για μία ακόμα φορά την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας αντίστοιχης ΜΕΘ Παίδων στην περιοχή μας".

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass