Οι ΣΔΙΤ βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια περίθαλψη!

ΔΗΛΩΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΥΨΩΣΕΙ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ *ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΕΚΑΒ

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2020 22:00
Από τη συνάντηση με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Από τη συνάντηση με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Κοινωνική οπισθοδρόμηση χαρακτήρισε τις κυβερνητικές προθέσεις για την προώθηση Συμπράξεων μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον χώρο της υγείας, αλλά και τη μετατροπή της νομικής υπόστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και κάλεσε από τη Λάρισα τους υγειονομικούς φορείς, αλλά και την τοπική κοινωνία να μην επιτρέψουν μια τέτοια προοπτική, αλλά να υψώσουν ασπίδα προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

Ο πρώην υπουργός Υγείας συνοδευόμενος από τους βουλευτές Τρικάλων Σάκη Παπαδόπουλο και Λάρισας Άννα Βαγενά, τον πρώην διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου, τους υπό παραίτηση διοικητικούς συμβούλους του Νοσοκομείου Γιάννη Καρυπίδη και Σπύρο Μητρούλα, τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Π. Παπαγεωργίου, αλλά και συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισκέφθηκε χθες τη Λάρισα, περιόδευσε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο επισκεπτόμενος τη διοίκηση, κλινικές και εργαστήρια και συναντήθηκε με πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ και νοσηλευτικό προσωπικό συζητώντας σειρά προβλημάτων του Νοσοκομείου.

Στο επίκεντρο της επίσκεψης βρέθηκαν, όπως είχε προαναγγελθεί, οι προθέσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα, για επίλυση προβλημάτων του Νοσοκομείου μέσω ΣΔΙΤ αλλά και την προτροπή του στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ να προετοιμάσει τη μετατροπή του Νοσοκομείου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Ο κ. Ξανθός στη συνάντησή του με τη διοίκηση του ιδρύματος ζήτησε να πληροφορηθεί αν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις, για να υποστηρίξει στη συνέχεια τόσο σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους όσο και στις συναντήσεις του με το προσωπικό ότι στόχος των ΣΔΙΤ «δεν είναι να βελτιώσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως λέει το Υπουργείο, αλλά να δώσουν την ευκαιρία σε ασφαλιστικές εταιρείες και σε ιδιώτες να βγάλουν κέρδη από τη λειτουργία του ΕΣΥ».

«Οι ΣΔΙΤ ως "εργαλείο" δεν μπορούν να δώσουν λύσεις σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα μεταξύ των οποίων η αναβάθμιση της Επείγουσας Ιατρικής και των αυτόνομων ΤΕΠ, η ενίσχυση των ΜΕΘ, των κοινοτικών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, των δομών Αποκατάστασης, των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων και η μείωση των χρόνων αναμονής για χειρουργείο ή για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία γιατί σε αυτούς τους τομείς δεν υπάρχουν περιθώρια υψηλής κερδοφορίας, άρα δεν πρόκειται να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον» υποστήριξε ο κ. Ξανθός, ενώ χαρακτήρισε την προώθηση της πολιτικών των ΣΔΙΤ ως ιδεοληψία της κυβέρνησης της ΝΔ μετά «την επιβίωση και σταθεροποίηση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, προειδοποίησε το Υπουργείο Υγείας ότι δεν θα υπάρξει καμία κοινωνική και πολιτική συναίνεση στον σχεδιασμό αποδόμησης του δημόσιου συστήματος υγείας και κάλεσε τους υγειονομικούς φορείς και την τοπική κοινωνία να μην επιτρέψουν την οπισθοδρόμηση, αλλά να στηρίξουν τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας με επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Η περιοδεία του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού ξεκίνησε με επίσκεψη στη διοίκηση στον δεύτερο όροφο του Νοσοκομείου, όπου ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση του ιδρύματος, τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό καθώς και την προετοιμασία του για την αντιμετώπιση του κορονοϊού ως Κέντρο αναφοράς για ολόκληρη την 5η ΥΠΕ.

Ο ίδιος μίλησε με τα πλέον κολακευτικά λόγια για την εικόνα του Νοσοκομείου, υποστήριξε την ανάγκη να στηριχθεί με προσωπικό, καθώς οι υποδομές δεν αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα των νοσοκομείων και συμφώνησε με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας καθηγητή Γ. Βασιλόπουλο για την ύπαρξη σχεδίου κινήτρων, προκειμένου να έρθουν ειδικευόμενοι γιατροί στο Νοσοκομείο. Ενώ παρέλαβε ειδικό ενημερωτικό υπόμνημα από τον διοικητή Δημ. Κατσικονούρη για τα ανοιχτά θέματα.

Ακολούθως επισκέφθηκε διαδοχικά τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια, όπου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση της πιστοποίησης του ΕΟΔΥ για τη διερεύνηση κρουσμάτων κορονοϊού, του μοναδικού εργαστηρίου στην ελληνική περιφέρεια, το Τμήμα Ακτινοδιαγνωστικής, αλλά και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου συζήτησε με την καθηγήτρια Ακτινοδιαγνωστικής Μαριάννα Βλυχού και τη διευθύντρια ΕΣΥ Γεωργία Παπαδάμου θέματα των δύο τμημάτων.

Στη συνάντηση με το προσωπικό στην αίθουσα ενημερώσεων του Ακτινολογικού ο πρώην υπουργός ανέπτυξε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική στον χώρο της υγείας, με τους γενικούς συμβούλους της ΟΕΝΓΕ Δημ. Βαρνάβα και της ΠΟΕΔΗΝ Τάκη Παντέλη να κάνουν παρεμβάσεις για ειδικότερα θέματα. Στη διάρκεια της συνάντησης ο καθηγητής της Ορθοπεδικής Θεόφιλος Καραχάλιος υπεραμύνθηκε της πολιτικής των ΣΔΙΤ, ενώ συζητήθηκε σειρά θεμάτων μεταξύ των οποίων και η λειτουργία της Πανεπιστημιακής Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής και η σχέση της με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ως τμήμα του ΕΣΥ.

Όσον αφορά στις εξελίξεις γύρω από τον κορονοϊό διαπίστωσε ότι υπάρχει κλίμα ψυχραιμίας και ωριμότητας με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί η διασπορά σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται ούτε εφησυχασμός ούτε όμως και πανικός. Συμπλήρωσε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να ασκήσει αντιπολίτευση για το συγκεκριμένο θέμα, όπως έκανε η ΝΔ στο παρελθόν.

ΣΤΟ ΕΚΑΒ

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός επισκέφθηκε το ΕΚΑΒ και είχε συνάντηση με το σωματείο αλλά και τους εργαζόμενους, οι οποίοι κατέθεσαν σειρά προτάσεων για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων, για προσλήψεις προσωπικού και ιδιαίτερα 50 ατόμων για τις ανάγκες των πληρωμάτων, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, τη μείωση των ορίων ηλικίας για τα πληρώματα και την ανέγερση ιδιόκτητου κτιρίου στο Λιβαδάκι.

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass