Αναζητείται Κλινική Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό

ΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗ Ο ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ *ΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΔΡΥΘΕΙΣΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Δημοσίευση: 01 Μαρ 2020 21:37

Ήταν Σεπτέμβρης 2017 όταν ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σε μια επίσκεψή του στη Λάρισα εγκαινίασε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο την Κλινική Επείγουσας Ιατρικής, που περιελάμβανε δύο τμήματα: το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και το Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας με 20 κλίνες, μετά την ολοκλήρωση εργολαβίας με εργασίες διαμόρφωσης των χώρων που κόστισαν 45.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκαν από ίδιους πόρους του Νοσοκομείου.

Δυόμισι χρόνια αργότερα, η Κλινική Επείγουσας Ιατρικής συνεχίζει να μην λειτουργεί με βάση τους σχεδιασμούς ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και ας διαθέτει από τον Νοέμβρη 2018 επίκουρο καθηγητή Επείγουσας Ιατρικής, ο οποίος αντί να οργανώνει την κλινική της ειδικότητάς του προσφέρει τις υπηρεσίες του σε άλλη κλινική του Νοσοκομείου!

Ο νεαρός επίκουρος καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής κ. Ιωάννης Πανταζόπουλος με την εκλογή του ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα με όραμα την οργάνωση και λειτουργία της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, βάση του οποίου θα ήταν το Τμήμα που λειτουργούσε μέχρι τότε. Δεν μπορούσε τότε να φανταστεί ότι θα έπεφτε "θύμα" μιας αντιπαράθεσης για τον χαρακτήρα της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής και της ατολμίας των διοικήσεων του ιδρύματος να πάρουν οριστικές αποφάσεις για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Το δίλημμα για τη διοίκηση είναι ξεκάθαρο: Θα εξελιχθεί το Τμήμα ή η Κλινική σε  Πανεπιστημιακή Κλινική με διευθυντή τον επίκουρο καθηγητή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ιατρικής Σχολής, όπως επισημαίνει σε διαδοχικές του παραστάσεις στη διοίκηση ο πρόεδρος της Σχολής καθηγητής Αθ. Γιαννούκας ή θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των γιατρών του ΕΣΥ, που διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία ότι τα Επείγοντα ήταν και θα παραμείνει Τμήμα του ΕΣΥ.  

Αν και ο κ. Πανταζόπουλος, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, αδυνατεί να κατανοήσει όσα συμβαίνουν γύρω από το θέμα της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στο εκπαιδευτικό έργο ασκώντας την Ιατρική στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική (μέχρι να διευθετηθεί το θέμα της Κλινικής του) και με εφημερίες στα Επείγοντα, αλλά μόνο για τα πνευμονολογικά περιστατικά!

Στον εκπαιδευτικό τομέα, μόλις ολοκλήρωσε το μάθημα της Επείγουσας Νοσηλευτικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας έχοντας αποσπάσει πολύ καλή βαθμολογία στην αξιολόγηση των φοιτητών, ενώ παράλληλα έχει και την ευθύνη του κατ΄ επιλογή μαθήματος της Επείγουσας Ιατρικής για τους φοιτητές του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  

Υψηλά στις προτεραιότητές του είναι η έρευνα, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του είναι η από κοινού διοργάνωση από τον τομέα Χειρουργικής και την Κλινική Επείγουσας Ιατρικής ενός συνεδρίου υψηλών αξιώσεων με τίτλο «Emergency Trauma Congress 2020». Το συνέδριο θα διεξαχθεί 14-16 Μαΐου 2020 στο μεγάλο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Βιόπολη της Λάρισας και η κεντρική ιδέα του συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή όλους τους ανθρώπους που εμπλέκονται στη διαχείριση του πολυτραυματία, με ένα και μοναδικό στόχο, την ανάπτυξη των βέλτιστων πρακτικών προς όφελος των ασθενών και της κοινότητας.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟ ΠΓΝΛ

Σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα ο κ. Πανταζόπουλος δηλώνει υπέρμαχος της συνεργασίας θεωρώντας ότι πρόκειται για το μέλλος της Ιατρικής. Αλλά και ένθερμος υποστηρικτής της αναγνώρισης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ως Κέντρο Εκπαίδευσης Επείγουσας Ιατρικής, όπως το "ΑΤΤΙΚΟ" στην Αθήνα και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, για να παρέχει την εξειδίκευση στους ενδιαφερόμενους γιατρούς.  

Ο ίδιος δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι από την εκλογή του μέχρι σήμερα ουδείς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο επικοινώνησε μαζί του για να του ζητήσει μια άποψη γύρω από την οργάνωση των Επειγόντων. Αντίθετα έχει συχνή επικοινωνία με τον διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου κ. Δημ. Μπαμπαλή για ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία γύρω από τις πρακτικές που επιλέγονται για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

"Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει εξαίρετο προσωπικό, κυρίως νέα παιδιά με όρεξη και μεράκι για προσφορά, γεγονός που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να οργανώσουμε ακόμα και την καλύτερη ομάδα επειγόντων σε όλη την Ελλάδα..." δηλώνει ο επίκουρος καθηγητής, που άρχισε ήδη να καταστρώνει τα σχέδιά του μόλις δοθεί το "πράσινο φως" από τη διοίκηση. Πρώτο βήμα σε αυτό τον σχεδιασμό είναι η προώθηση κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος με όλα τα αντίστοιχα Τμήματα των νομαρχιακών νοσοκομείων της Θεσσαλίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση όλων των αναφερθέντων σχεδιασμών είναι η έμπρακτη αποσαφήνιση των προθέσεων της διοίκησης με απόφαση για την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Κλινικής, δεδομένης της ύπαρξης δημοσιευμένης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης απόφασης για την ίδρυσή της.

Όσο για τον πρόεδρο του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή Αθ. Γιαννούκα, η εγκατάσταση της Κλινικής ήταν το πρώτο αίτημα που διατύπωσε στη νέα διοίκηση του Νοσοκομείου κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας χωρίς να έχει δοθεί ακόμα οποιαδήποτε απάντηση.

Σημειώνεται ότι ο κ. Γιαννούκας σε κάθε ευκαιρία αναδεικνύει την αξία που θα προσθέσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο η Κλινική Επείγουσας Ιατρικής, η πρώτη κλινική του είδους που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα –στην ίδια κατεύθυνση λειτουργούν τα Επείγοντα Περιστατικά στο Ηράκλειο αλλά ως Τμήμα και όχι ως Κλινική- δηλώνοντας ότι με την έναρξη της λειτουργίας της θα δοθεί και η δυνατότητα μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης όσων γιατρών το επιθυμούν στην επείγουσα ιατρική.

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass