Γιατροί της Καρδιοχειρουργικής υπερασπίζονται το έργο τους

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΟΡΥΒΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Ν. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑ

Δημοσίευση: 27 Φεβ 2020 16:03

Μέσω επιστολής τους προς τον Σύλλογο ιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, την οποία κοινοποιούν στην εφημερίδα, τέσσερις γιατροί της Καρδιοχειρουργικής παρεμβαίνουν στο ζήτημα που ανέκυψε με τον προδιαγραφόμενο κίνδυνο να κλείσει η Κλινική με τη συνταξιοδότηση του διευθυντή της, καθηγητή Ν. Τσιλιμίγκα το προσεχές φθινόπωρο.

Οι γιατροί υπερασπίζονται το έργο τους από τότε που ανέλαβαν υπηρεσία, προ εικοσαετίας, και αποδίδουν τον θόρυβο που προέκυψε και τη συνακόλουθη ανησυχία σε «ενδοπανεπιστημιακές αντιθέσεις και καθηγητικές αντιπαλότητες».

Στην τοποθέτησή του ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου υποστηρίζει τα μέλη του και παράλληλα εξυμνεί τον Ν. Τσιλιμίγκα.

Η επιστολή των τεσσάρων αναφέρει: «Οι πρώτοι γιατροί ΕΣΥ της Κλινικής τοποθετήθηκαν στο ΠΓΝΛ τον Νοέμβριο του 1999 μετά από επιλογή συμβουλίων κρίσης. Με την ολοκλήρωση των προσλήψεων, η κλινική μας ξεκίνησε τα χειρουργεία διενεργώντας αρχικά επείγοντα και εν συνεχεία τακτικά χειρουργεία θωρακοχειρουργικής, ποικίλης βαρύτητας. Από 1/3/2000 και μέχρι το τέλος του 2003 (ενώ είχαν αποχωρήσει από το 2001 ο μοναδικός ενεργός πανεπιστημιακός και ένας επιμελητής Α’ από την κλινική μας, και είχε προσληφθεί ένας θωρακοχειρουργός επιμελητής Β’ του ΕΣΥ) διενεργήθηκαν, βάσει των τηρουμένων πεπραγμένων της κλινικής, 563 χειρουργεία από όλη την γκάμα της ειδικότητάς μας, πάντα σε συνάρτηση με τον χειρουργικό χρόνο που διατίθετο στην κλινική μας. Αρκετά από αυτά μάλιστα διενεργήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο καλύπταμε για επεμβάσεις θωρακοχειρουργικής μετά από απόφαση του τότε συντονιστικού οργάνου των δύο νοσοκομείων.

Παράλληλα, καλύπταμε όλη την περιφέρεια ευθύνης της 5ης ΔΥΠΕ, δεχόμενοι ασθενείς από όλα τα νοσοκομεία αυτής, καλύπταμε όλες τις ανάγκες των εφημεριών, αντιμετωπίζαμε επιπλοκές και ασθενείς που δεν υποβάλλονταν σε χειρουργεία, αλλά έχρηζαν συντηρητικής αντιμετώπισης. Τα επόμενα χρόνια διενεργήθηκαν 243 επεμβάσεις το 2004, 213 το 2005 και 50 το 2006 μέχρι την εγκατάσταση του Καθηγητή Ν. Τσιλιμίγκα την άνοιξη, οπότε άρχισε η πλήρης ανάπτυξη της κλινικής μας και με χειρουργεία καρδιάς υπό εξωσωματική κυκλοφορία, με ανάπτυξη δικής μας πτέρυγας Καρδιοθωρακοχειρουργικής και λειτουργία της μονάδας ΑΚΑ (ανάνηψη καρδιοχειρουργικών ασθενών), μονάδα εντατικής ειδικά για τους ασθενείς μας, η οποία μας βοήθησε στην ανεξάρτητη λειτουργία μας και σε σημαντική αύξηση των χειρουργείων μας, περισσότερα από 250 ανά έτος, και πάντα σε συνάρτηση με τον χειρουργικό χρόνο που διατίθετο στην κλινική μας.

Όλο αυτό τον καιρό οι γιατροί του ΕΣΥ με την πρόσληψη και άλλων συναδέλφων στήριξαν την κλινική συνεργαζόμενοι με τον Καθηγητή κο Τσιλιμίγκα στα χειρουργεία, κάνοντας το κλινικό έργο παρακολούθησης των ασθενών, λειτουργώντας σε 24ωρη βάση τη μονάδα εντατικής της ΑΚΑ και αντιμετωπίζοντας επείγοντα περιστατικά θωρακοχειρουργικής σε καθημερινή εφημερία.

Περαιτέρω στο δεύτερο – άκρως προσβλητικό – σχόλιο του υπαρκτού ή ανύπαρκτου «Γνωστού Λαρισαίου» κ. Α.Τ. , ότι οι γιατροί της κλινικής δεν γνώριζαν τα ιστορικά των ασθενών θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην κλινική μας με άσπρες μπλούζες συνήθως κυκλοφορούν οι εκπαιδευόμενοι φοιτητές ιατρικής, ενώ εμείς οι εργαζόμενοι επιμελητές και διευθυντές είμαστε με τις ειδικές φόρμες χειρουργείου. Ο παραπάνω «ασθενής», λοιπόν, αν υπάρχει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι «αδιάφοροι, ανύπαρκτοι» γιατροί της κλινικής είναι αυτοί που τον προετοίμασαν ιατρικώς προεγχειρητικά, ήταν παρόντες βοηθοί στο χειρουργείο του, τον παρακολούθησαν μετεγχειρητικά στη μονάδα μαζί με τους έμπειρους νοσηλευτές μας, και πιθανώς ξενύχτησαν από πάνω του αν είχε μετεγχειρητικά προβλήματα. Μας εντυπωσιάζει το γεγονός, για μία ακόμη φορά, ότι ο κύριος αυτός πέρασε από όλη τη διαδικασία αυτή και δεν αντιλήφθηκε το έργο τόσων ανθρώπων, δεν μπόρεσε καν να ξεχωρίσει τους φοιτητές από τους ειδικευμένους γιατρούς. Ευχόμαστε να είναι πάντα καλά γιατί αυτός είναι ο στόχος μας και ευτυχώς υπάρχουν περισσότεροι από χίλιοι άλλοι ασθενείς που κατάλαβαν.

Αγαπητοί συνάδελφοι του συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ, μας συγχωρείτε για την έκταση της αναφοράς μας, αλλά επειδή οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε από παλιά τα πεπραγμένα μας, θεωρούμε άδικο να μας συκοφαντούν και να απαξιώνουν το έργο μας επειδή υπάρχουν ενδοπανεπιστημιακές αντιθέσεις και καθηγητικές αντιπαλότητες.

Οι μόνιμοι γιατροί επιμελητές της κλινικής: Αθαν. Χέβας, Γεωρ. Καλαφάτη, Νικ. Δεσιμόνας, Βασ. Λιούρας».

O ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, σε τοποθέτησή του αναφέρει τα ακόλουθα: «Υποστηρίζουμε πλήρως και ένθερμα τους συναδέλφους. Θέλουμε να επισημάνουμε στους πολίτες τα εξής: Το έργο του νοσοκομείου παράγεται από 150 ιατρούς του ΕΣΥ και 60 πανεπιστημιακούς. Οι καθηγητές, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν εφημερεύουν. Υπάρχουν κλινικές, που οι ιατροί του ΕΣΥ είναι πολύ περισσότεροι από τους πανεπιστημιακούς.

Μας θλίβει και μας βρίσκει αντίθετους η προσπάθεια συκοφάντησης και απαξίωσης του κου Τσιλιμίγκα, στο όνομα των όποιων μικροσυμφερόντων, ενός ανθρώπου που πρόσφερε πολλά στον απλό, φτωχό Θεσσαλό πολίτη».

(Σημ. «Ε»: Απολύτως κατανοητή η στάση των συγκεκριμένων γιατρών. Τόσο πιεσμένοι μεταξύ σφύρας και άκμονος, 14 χρόνια τώρα… Φυσικά και δικαιούνται να πουν ό,τι θέλουν και γραπτώς, να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Ακατανόητο ωστόσο γιατί τους υποβιβάζουν, καθώς οι τρεις εξ αυτών δεν είναι επιμελητές όπως υπογράφουν, αλλά διευθυντές ΕΣΥ. Επτά είναι οι γιατροί της κλινικής, συν ένας ο επίκουρος καθηγητής.

Όσο για τον κ. Α. Τ. πρόκειται για Λαρισαίο που μίλησε στην εφημερίδα με το ονοματεπώνυμό του, τον κ. Τσιλιμίγκα υπερασπίστηκε με πάθος, θίχτηκαν ωστόσο οι συνεργάτες του.

Απολύτως φυσιολογική και η στάση του Συλλόγου Γιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού.

Από τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα της εφημερίδας και τις επώνυμες τοποθετήσεις που φιλοξένησε, δεν εθίγη το έργο και η προσφορά του καθηγητή Ν. Τσιλιμίγκα, ίσως γι’ αυτό και ο ίδιος δεν απάντησε. Ωστόσο, οι γιατροί που διαμαρτύρονται κι ο σύλλογός τους, απέφυγαν να το πουν, όμως οφείλουν να εξηγήσουν στους απλούς πολίτες: θα λειτουργεί η Καρδιοχειρουργική μετά την 1η Σεπτεμβρίου, όταν και θα έχει συνταξιοδοτηθεί ο καθηγητής; Και ποιος φταίει για τον διαγραφόμενο κίνδυνο; Οι ίδιοι; Εκείνος; Η Ιατρική Σχολή; Η εκάστοτε διοίκηση του νοσοκομείου; Ή μήπως εν τέλει οι δημοσιογράφοι και ο απλός κόσμος;)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass