Ψωρίαση: Υπάρχουν τελικά λύσεις για πλήρη δερματική κάθαρση;

Δημοσίευση: 25 Νοε 2019 10:29 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Νοε 2019 23:46

Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, μη μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλεί υπέρμετρο πολλαπλασιασμό των δερματικών κυττάρων στην ανώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας,

διαταράσσοντας εσωτερικά και εξωτερικά την ισορροπία του δέρματος.

Το 80% των ασθενών πάσχει από «ψωρίαση κατά πλάκας», τη συχνότερη δηλαδή μορφή της νόσου. Η ψωρίαση κατά πλάκας χαρακτηρίζεται από σαφώς περιγεγραμμένες ερυθρές πλάκες που καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια.  Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, όμως  τα γόνατα, οι αγκώνες, το τριχωτό της κεφαλής και ο κορμός είναι τα σημεία που «προτιμά» συνηθέστερα αυτή η μορφή ψωρίασης, προκαλώντας έντονο κνησμό (φαγούρα) στον ασθενή.

Καθώς το δέρμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας με καθοριστική σημασία για τη συνολικότερη υγεία μας, αποτελεί πολύτιμο «συνεργάτη» του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η όμορφη εμφάνισή του λειτουργεί ενισχυτικά για την ψυχολογία μας. Ενδεικτικό του ρόλου του δέρματος στην ψυχική υγεία μας είναι το γεγονός ότι, οι πάσχοντες από ψωρίαση αναφέρουν ότι βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, κατάθλιψη, άγχος και αυτοκτονικό ιδεασμό. 

Η ψωρίαση παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις ενώ στην περίπτωση της μέτριας έως σοβαρής ψωρίασης εξελίσσεται σε μία πιο σύνθετη παθολογική κατάσταση, με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άλλων σοβαρών νόσων, όπως καρδιακά και μεταβολικά νοσήματα (συνδυασμός διαβήτη, υπέρτασης και παχυσαρκίας). Εκτιμάται ότι οι μισοί ασθενείς με ψωρίαση (52%) έχουν ήπιας μορφής νόσο (<2% της επιφάνειας του σώματος με ψωριασικές βλάβες), 36% μέτρια νόσο (3-10% της επιφάνειας του σώματος με βλάβες) και 12% έχουν σοβαρή νόσο (>10% της επιφάνειας του σώματος).

Χάρη στη πρόοδο της Επιστήμης η αποτελεσματική και ασφαλής αντιμετώπιση της ψωρίασης κατά πλάκας είναι πλέον εφικτή με τη χρήση των λεγόμενων "βιολογικών θεραπειών". Πρόκειται για καινοτόμα φάρμακα, κατάλληλα για την μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση, που μπλοκάρουν αποτελεσματικά την φλεγμονώδη διαδικασία της νόσου με αποτέλεσμα την ταχεία επούλωση των ψωριασικών βλαβών και την απαλλαγή του ασθενή από τα επώδυνα συμπτώματα, όπως ο κνησμός, η φλεγμονή και η απολέπιση του δέρματος.

Πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες αναδεικνύουν πλέον τη δυνατότητα των νεότερων βιολογικών θεραπειών αναφορικά με την επίτευξη υψηλής αποτελεσματικότητας προσφέροντας σε ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών πραγματικά καθαρό δέρμα όπως αυτό αξιολογείται βάσει του διεθνούς δείκτη δερματικής κάθαρσης PASI 100.  Φαίνεται πως οι καινοτόμοι μηχανισμοί δράσης των πρόσφατων βιολογικών θεραπειών εξασφαλίζουν σύντομα και για μεγάλο χρονικό διάστημα πλήρη κάθαρση του δέρματος. Αυτό με τη σειρά του έχει άμεση επίδραση στην ποιότητα ζωής των ασθενών, με υψηλό ποσοστό αυτών να μην βιώνει πια καμιά επίδραση της ψωρίασης στην καθημερινότητά του.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, οι βιολογικές θεραπείες, αν και έχουν τεθεί μόλις τα τελευταία χρόνια στη διάθεση των Δερματολόγων, τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από ιατρούς και ασθενείς καθώς είναι  γενικά ασφαλείς και είναι αποτελεσματικές ακόμα και σε ασθενείς που έχουν αποτύχει σε κάποια προηγούμενη θεραπεία για την ψωρίαση. Τέλος, το γεγονός ότι οι βιολογικές θεραπείες δεν χρειάζεται να λαμβάνονται καθημερινά, τις κάνει ιδιαίτερα φιλικές στον ασθενή και έτσι αυξάνεται καθοριστικά η συμμόρφωση στο θεραπευτικό σχήμα, συντελώντας έτσι στην κατάκτηση του τελικού στόχου, δηλαδή του καθαρού δέρματος.

Οι βιολογικές θεραπείες είναι διαθέσιμες και στην Ελλάδα παρέχοντας την ευκαιρία στους πάσχοντες από μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας να αποκτήσουν άμεσα καθαρό και υγιές δέρμα. Αν λοιπόν πάσχετε από μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση συζητήστε με τον Δερματολόγο σας για το αν έχετε το κατάλληλο προφίλ ασθενούς ώστε να υποβληθείτε σε ένα ολιστικό μοντέλο θεραπείας με βιολογικούς παράγοντες κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο σας για δέρμα καθαρό και υγιές.

Κατσαΐτης Περικλής, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος, Επιστημονικά υπεύθυνος ιδίου τμήματος πολυϊατρείων Animus

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass