ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2019 22:00

Σύντομα υγειονομικά

- Με απόφασή του ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου αποδέχθηκε τη δωρεά παραχώρησης χρήσης υπό μορφή χρησιδανείου ενός ακινήτου ιδιοκτησίας Ο.Α.Ε.Δ. επιφανείας 88,80 τ.μ., το οποίο μαζί με το ήδη παραχωρηθέν ακίνητο (κτίριο Α’) αποτελούν το κτιριακό συγκρότημα με την επωνυμία «αίθουσα συγκέντρωσης», υφισταμένου εντός του οικισμού εργατικών κατοικιών με την επωνυμία «ΛΑΡΙΣΑ VIII», για τη στέγαση και λειτουργία (μαζί το ήδη παραχωρηθέν κτίριο Α’) Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ) Δήμου Λάρισας.

* Ένα νεφελοποιητή Salter Aire Elite Compressor (Salter Labs) δώρισε εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων στο Κ.Υ. Τυρνάβου για την κάλυψη των αναγκών του.

Επίσης η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου δώρισε ένα ημιαυτόματο εξωτερικό απινιδωτή «Primedic Heart SaveM» και ένα καρδιογράφο με μόνιτορ «Contec EGG 600G» στο Περιφερειακό Ιατρείο Αρμενίου.

* Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη αναγνωρίζεται η ιδιωτική κλινική «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER» ως κέντρο μη χειρουργικής εμφύτευσης συσκευών διόρθωσης ενδοκαρδιακών βλαβών με το σύστημα Mitra Clip, καθώς πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της σχετικής υπουργικής απόφασης, με επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος τον επεμβατικό καρδιολόγο κ. Γεώργιο Παυλίδη.

 

Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης οι επικουρικοί

Οι επικουρικοί ιατροί, το λοιπό επικουρικό προσωπικό και το σύνολο του προσωπικού που προσλαμβάνεται στις Τ.Ομ.Υ., κατά τον χρόνο απασχόλησής τους είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και δεν υπάρχει δυνατότητα άσκησης οποιουδήποτε άλλου έργου πλην αυτού για το οποίο έχουν προσληφθεί, δεδομένου ότι οι ως ειδικές διατάξεις κατισχύουν κάθε άλλης γενικής διάταξης.

Άλλωστε και στις συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ των φορέων και ενδιαφερομένων, αναφέρεται ότι αυτοί προσλαμβάνονται με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Τα παραπάνω αναφέρουν σε έγγραφό τους προς τις 1η, 2η και 3η ΥΠΕ ο υπουργός και ο αναπληρωτής Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης αντίστοιχα απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων αναφορικά με τη δυνατότητα χορήγησης άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου σε επικουρικό προσωπικό (ιατρικό και λοιπό) και στο προσωπικό των Τ.Ομ.Υ.

Μετά από τα παραπάνω, δηλώνουν κατηγορηματικά, οι φορείς που έχουν χορηγήσει άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου σε προσωπικό που ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες, θα πρέπει να προβούν άμεσα στην ανάκληση των αποφάσεων αυτών.

 

Εκτός δικτύου Ιατρείων Μνήμης η Λάρισα

Εκτός σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη Ιατρείων Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών στα Ψυχιατρικά ή Νευρολογικά Τμήματα Γενικών και Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων έμεινε η Λάρισα.

Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Γ. Γιαννόπουλος ενέκρινε την ανάπτυξη και λειτουργία 5 Ιατρείων Μνήμης, από ένα στις Περιφέρειες Αττικής (Αιγινήτειο Νοσοκομείο Ε.Κ.Π.Α.- Νευρολογικό Τμήμα), Κεντρικής Μακεδονίας (Γ.Ν. Παπαγεωργίου - ενιαίο ιατρείο Μνήμης με τη συνεργασία Νευρολογικού και Ψυχιατρικού Τμήματος), Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Γ.Ν. Καβάλας - Νευρολογικό Τμήμα), Ηπείρου (Γενικό Νοσοκομείο Άρτας- Ψυχιατρικό Τμήμα) και Κρήτης (Γ.Ν. Ρεθύμνου - Κέντρο Ψυχικής Υγείας), τα οποία θα διασυνδεθούν με τα Κέντρα Υγείας και θα ενημερώνουν –ευαισθητοποιούν τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας για την άνοια.

Με τη λειτουργία των Ιατρείων Μνήμης το Υπουργείο αποσκοπεί στη δημιουργία υποδομής για την παροχή ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας σε άτομα με άνοια μέσω υπηρεσιών διάγνωσης, παρακολούθησης και θεραπείας, καθώς και στην εξοικείωση ιατρών της πρωτοβάθμιας φροντίδας με το θέμα της άνοιας προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά και να υποβοηθηθεί η συνεργασία με τα Ιατρεία Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών.

Σύμφωνα με την απόφαση τα Ιατρεία Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών θα παρέχουν τις εξής υπηρεσίες:

* Διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση ασθενών με όλες τις μορφές άνοιας, καθώς και επικουρία στις προαναφερθείσες υπηρεσίες προκειμένου για πάσχοντες που παρακολουθούνται από ιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας ή ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

* Δικτύωση και συνεργασία με μη κερδοσκοπικές εταιρείες Alzheimer, ΚΗΦΗ, ΚΑΠΗ, γηροκομεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα κλπ.

* Συμμετοχή στη λειτουργία του Eθνικού Aρχείου Ανοιών.

* Ενημέρωση κοινού, φορέων και επαγγελματιών υγείας σχετικά με την άνοια.

* Ερωτηματολόγια αξιολόγησης των υπηρεσιών του προσωπικού του Ιατρείου Μνήμης και Νοητικών Λειτουργιών.

Το ελάχιστο προτεινόμενο προσωπικό κάθε Ιατρείου Μνήμης είναι ένας ειδικός γιατρός, νευρολόγος ή ψυχίατρος, ένας ψυχολόγος και ένας νοσηλευτής ή κοινωνικός λειτουργός.

Το κόστος της ανάπτυξης και λειτουργίας των μονάδων θα καλυφθεί από Π.Ε.Π., ανέρχεται κατά προσέγγιση σε 90.000 ευρώ ανά μονάδα για 18 μήνες και περιλαμβάνει μισθοδοσία, δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης και κόστος μετακίνησης του προσωπικού εφόσον υπάρξει ανάγκη. Μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης, οι σχετικές δαπάνες λειτουργίας θα καλύπτονται από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.

 

Ιπποκράτειος βιβλιοθήκη στη Βιόπολη

2IPPOKRATHS

Ιπποκράτειος βιβλιοθήκη αναμένεται να ονομαστεί η βιβλιοθήκη του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Βιόπολη. Ο πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής Αθ. Γιαννούκας, αποδέχθηκε σχετική πρόταση του πρώην προέδρου καθηγητή Κων. Μαλίζου και θα τη θέσει στη Γενική Συνέλευση της 13ης Φεβρουαρίου με σκοπό να ληφθεί σχετική απόφαση από το τμήμα και να ζητηθεί η έγκρισή της από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας –καθώς η βιβλιοθήκη της Βιόπολης είναι τμήμα της κεντρικής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου.

«Η πρόταση του κ. Μαλίζου, που υποβλήθηκε στην πρόσφατη εκδήλωση για τους Λαρισαίους ασθενείς του Ιπποκράτη στο Δημοτικό Ωδείο, θα υλοποιηθεί σύντομα» δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής προσθέτοντας πως στη διάρκεια της χρονιάς θα υπάρξει σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο της σύμπραξης με τον Σύλλογο Φίλων του Ιπποκράτη, τον Δήμο Λαρισαίων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την προαγωγή της Ιπποκρατικής ιδέας και της σύνδεσης του Ιπποκράτη με τη Λάρισα.

Ο κ. Γιαννούκας αποκάλυψε μάλιστα ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ξεκινά μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη δεοντολογία και την ηθική στις βιοϊατρικές επιστήμες, όπου στον πρώτο εισαγωγικό κύκλο μαθημάτων η Ιπποκρατική δεοντολογία και ηθική θα έχουν κυρίαρχο ρόλο. Ενώ από το Τμήμα Ιατρικής θα διερευνηθούν οι δυνατότητες σύνδεσης της παρακαταθήκης του Ιπποκράτη με Ιατρικές Σχολές και Οργανισμούς άλλων χωρών, όπως επιστημονικές εταιρείες από την Κίνα και άλλες χώρες, που ακόμα και στη σημερινή εναλλακτική Ιατρική μνημονεύουν τις θεραπευτικές μεθόδους του Ιπποκράτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass