Επανέρχεται η μεταφορά της Παιδοχειρουργικής στο ΠΓΝΛ

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2019 22:00

Με σταθερή και ξεκάθαρη στόχευση την αύξηση της νεογνικής χειρουργικής δραστηριότητας, αλλά με διαφορετικές συνθήκες, η διοίκηση των δύο νοσοκομείων επαναφέρει στο τραπέζι την προοπτική μεταφοράς της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Γενικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, παρά την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, όπως διατυπώθηκε πέρυσι το καλοκαίρι.

Η προοπτική της μεταφοράς σε μια προσπάθεια αναβάθμισης και διεύρυνσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τις ανάγκες των παιδιών και νεογνών της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας γενικότερα επανήλθε στο περιθώριο πρόσφατης σύσκεψης στην 5η ΥΠΕ, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο διοικητής της ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου, ο διοικητής των δύο νοσοκομείων και ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Παν. Νάνος και Δημ. Λιόλιος καθώς και ο πρόεδρος της Ιατρικής καθηγητής Αθ. Γιαννούκας.

 Η δημιουργία νέας Παιδοχειρουργικής Κλινικής τριτοβάθμιου επιπέδου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκει τη συρρίκνωση του Γ.Ν.Λ. Λάρισας, υποστήριξε εκ νέου ο διοικητής των δύο Νοσοκομείων Παν. Νάνος, αφού προηγουμένως δήλωσε έτοιμος να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού δεδομένου ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ακόμα και η μελέτη χωροθέτησης της Κλινικής. "Η νεογνική χειρουργική δραστηριότητα είναι κατάκτηση για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τη Θεσσαλία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να την απεμπολήσουμε" συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας την παροχή υπηρεσιών προς τα νεογνά την τελευταία διετία.

Την αναθέρμανση της υπόθεσης επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Αθ. Γιαννούκας επισημαίνοντας ότι η Ιατρική και ο ίδιος δεν θα είχαν αντίρρηση για τη μεταφορά και εγκατάσταση της Παιδοχειρουργικής Κλινικής (κλινική του ΕΣΥ) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έστω και αν η Σχολή επιθυμεί μια αμιγώς Πανεπιστημιακή κλινική, τη διεύθυνση της οποίας θα έχει μέλος ΔΕΠ, όπως άλλωστε διατυπώθηκε και επίσημα πέρυσι το καλοκαίρι.

Στην πραγματικότητα η διοίκηση των νοσοκομείων ουδέποτε εγκατέλειψε αυτόν τον σχεδιασμό, ακόμα και μετά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας το καλοκαίρι του 2018. Αντίθετα, διατήρησε τη μεταφορά της Παιδοχειρουργικής υψηλά στην ατζέντα της και αφού προετοιμάστηκε για τη μεταφορά και την εγκατάσταση επανέφερε και τυπικά το θέμα στο τραπέζι.

Στην επιχειρηματολογία του πρόσθεσε και την αποχώρηση του γνωστού παιδοχειρουργού Ανδρέα Μάρκου από τη διεύθυνση της Κλινικής στις 31 Δεκεμβρίου 2018 με αποτέλεσμα σοβαρά περιστατικά νεογνών, που αντιμετώπιζε μέχρι σήμερα στη Λάρισα, να φεύγουν πλέον για τη Θεσσαλονίκη.

Η μεταφορά της Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο υπό τη διεύθυνση της κας Ελένη Καρβούνη από μόνη της δεν είναι ικανή να ανακόψει τη φυγή των σοβαρών περιστατικών σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Μπορεί όμως, εάν εξασφαλιστεί η συνεργασία με τον πρώην διευθυντή κ. Ανδρέα Μάρκου, ο οποίος αν και αποχώρησε από το Γενικό Νοσοκομείο αποσαφήνισε πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την ενεργό δράση.

Η μοναδική δυνατότητα για να παραμείνει ο κ. Μάρκου για δύο ακόμη χρόνια και να προσφέρει τις υπηρεσίες του είναι μέσω του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου καθώς μπορεί να προσφέρει ευέλικτες μορφές συνεργασίας είτε ως ειδικός συνεργάτης είτε ως μεταπτυχιακός υπότροφος, φέρεται να υποστηρίζει ο κ. Νάνος αποκαλύπτοντας τις σκέψεις του για τη συνέχιση της λειτουργίας της Κλινικής χωρίς να διευκρινίζει αν υπάρχει συμφωνία με τον πρώην διευθυντή για τη συνεργασία των δύο πλευρών.

 Στην ίδια σύσκεψη στην 5η ΥΠΕ κατατέθηκαν σκέψεις της διοίκησης για τη μεταφορά δραστηριοτήτων της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού στο Γενικό Νοσοκομείο προκειμένου να αποσυμφορηθεί. Σύμφωνα με αυτές, στο Γενικό Νοσοκομείο μπορούν να αντιμετωπίζονται τα ελαφρά νευροχειρουργικά περιστατικά που θα προσκομίζονται στις εφημερίες και των δύο νοσοκομείων ενώ στους χώρους της Παιδοχειρουργικής Κλινικής μετά τη μεταφορά της θα διαμορφωθούν δωμάτια με κρεβάτια και εξοπλισμό για τη νοσηλεία των ασθενών της Νευροχειρουργικής.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η διοίκηση αρνείται τη σύνδεση των δύο θεμάτων και τη λογική της "συναλλαγής", δηλαδή τη μεταφορά δραστηριοτήτων της Νευροχειρουργικής στο Γενικό Νοσοκομείο ως αντάλλαγμα για τη μεταφορά της Παιδοχειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παρά το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη λύση φαίνεται να κάμπτονται οι αντιρρήσεις των υγειονομικών φορέων του Γενικού Νοσοκομείου για την πιθανή "απώλεια" της Παιδοχειρουργικής Κλινικής.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass