Ταξίδι …υγείας για τους μετανάστες της Λάρισας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΕΣΤΙΑ» ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Η 4η ΤΟΜΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2019 22:12
Το κτίριο που στεγάζεται η 4η ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων Λάρισας Το κτίριο που στεγάζεται η 4η ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων Λάρισας

Ένα ταξίδι ασφαλώς διαφορετικό από τα άλλα, ένα ταξίδι με πολλές δυσκολίες αλλά και μεγάλες προκλήσεις ξεκινά σήμερα η 4η Τοπική Ομάδα Υγείας Αμπελοκήπων Λάρισας. Πρόκειται για ένα ταξίδι υγείας για τους μετανάστες του προγράμματος "ΕΣΤΙΑ" που ζουν σε διαμερίσματα στη Λάρισα και πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Το ταξίδι στην υγεία των μεταναστών ξεκινά με πρωτοβουλία της Τοπικής Ομάδας, σήμερα στις 4 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 12ου Γυμνασίου Λάρισας (τέρμα Ρόδου) με την πρώτη δράση για τον προσυμπτωματικό έλεγχο μιας από τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Η γενικός γιατρός Ουρανία Πινακά και η παιδίατρος Ειρήνη Σπανού θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν τις πλέον συνήθεις ασθένειες, που εμφανίζονται στις ομάδες των μεταναστών, με επίκεντρο τα καρδιακά νοσήματα, την υπέρταση, τον διαβήτη, τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανεκτίμητη αξία της πρόληψης.

Στην κατεύθυνση της πρόληψης οι δύο γιατροί θα μιλήσουν για θέματα αντισύλληψης παρότι γνωρίζουν ότι αποτελεί θέμα ταμπού για τις συντηρητικές ανατολικές κοινωνίες καθώς και για το μετατραυματικό στρες, που αντιμετωπίζουν συχνά οι πρόσφυγες.

"Θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους γιατί έχουν περάσει δύσκολα και αυτό φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο σε κοιτούν στα μάτια..." τονίζουν οι δύο γιατροί μιλώντας για το πρωτόγνωρο για τα δεδομένα μιας ΤΟΜΥ πρόγραμμα για να προσθέσουν ότι "αν εξασφαλιστεί η υγεία των μεταναστών και είναι υγιείς τότε δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος για την περιοχή μας, που τους υποδέχθηκε, αλλά και τους κατοίκους της".

Η σημερινή πρώτη συνάντηση της ομάδας της ΤΟΜΥ με τους μετανάστες παρουσία του διαμεσολαβητή και του μεταφραστή έχει διερευνητικό χαρακτήρα με τα στελέχη της ΤΟΜΥ να ενδιαφέρονται να προσδιορίσουν την ομάδα παρέμβασης καταγράφοντας πόσοι και ποιοι μετανάστες διαβιούν σε οικήματα της πόλης εκτός των καταυλισμών και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας πέραν φυσικά των έκτακτων περιστατικών, που αντιμετωπίζονται με διακομιδές στα νοσοκομεία.

 Η 4η Τοπική Ομάδα Υγείας Αμπελοκήπων ξεκίνησε να παρακολουθεί μετανάστες από τις 10 Δεκεμβρίου και οι πρώτες διαπιστώσεις αφορούν στις ασθένειες που συνθέτουν τη σημερινή θεματολογία της συνάντησης. Αν και η πρώτη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την υγεία των προσφύγων και των μεταναστών έδειξε ότι είναι κατά κανόνα υγιείς, όμως μπορούν να είναι πιο ευάλωτοι σε ορισμένες ασθένειες, κατά τη μετακίνησή τους ή στους χώρους όπου βρίσκουν προσωρινό κατάλυμα. Αιτία είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής τους και βέβαια οι συνθήκες διαβίωσης στους χώρους αυτούς.

Η έκθεση έχει συγκεντρώσει δεδομένα από 13.000 σχετικές αναφορές και έρευνες. Σημειώνεται ότι σχεδόν 91 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη – ή αλλιώς το 10% του συνολικού πληθυσμού της – είναι μετανάστες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συνήθως λιγότερα μη μεταδοτικά νοσήματα σε σύγκριση με τον πληθυσμό της χώρας υποδοχής. Αν όμως μείνουν για μεγάλο διάστημα σε συνθήκες φτώχειας, κινδυνεύουν από καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και από καρκίνο. Αυτό γιατί κατά τη μετανάστευση έχουν μεγάλες πιθανότητες να μειώσουν τη σωματική τους δραστηριότητα και να μην ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Επιπλέον, στη διάρκεια των μετακινήσεών τους, πρόσφυγες και μετανάστες γίνονται πιο ευάλωτοι σε λοιμώδη νοσήματα.

Ωστόσο, οι ερευνητές είναι κατηγορηματικοί: οι μετανάστες δεν «φέρνουν» μεταδοτικές ασθένειες στις χώρες υποδοχής.

Αυτός ο κίνδυνος είναι απειροελάχιστος, ενώ διαπιστώνεται ότι στους μεταναστευτικούς πληθυσμούς, σημαντικό ποσοστό μεταδοτικών νοσημάτων αποκτώνται μετά την εγκατάστασή τους στην Ευρώπη.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Όσον αφορά στις παιδικές ηλικίες στα 30 και πλέον παιδιά που εξετάστηκαν στην διάρκεια των 40 τελευταίων ημερών διαπιστώθηκαν τραύματα από τις εμπόλεμες περιοχές, νυχτερινή ούρηση, υστερήσεις στην ομιλία και πολλά προβλήματα στην υγιεινή του στόματος. Προβλήματα που, μετά από ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της ΤΟΜΥ, θα συνθέσουν τη θεματολογία στις συναντήσεις των επόμενων μηνών. Σύμφωνα με τις δύο γιατρούς η συνάντηση του Φεβρουαρίου θα αφορά πιθανότατα τη φροντίδα για την ανάπτυξη στον πρώτο χρόνο ζωής και η συνάντηση του Μαρτίου τη στοματική υγιεινή, με βασική κατεύθυνση το συχνό βούρτσισμα των δοντιών.

Στις προθέσεις της ΤΟΜΥ είναι να καλυφθούν όλοι οι μήνες του χρόνου με συγκεκριμένες θεματολογίες και με πρόγραμμα που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, ώστε τα αποτελέσματα των συναντήσεων σε συνδυασμό με την παρακολούθηση των μεταναστών, να αποτελέσουν το υλικό μιας εμπεριστατωμένης έρευνας για την αποτελεσματικότητα των δράσεων προληπτικής ιατρικής στη συγκεκριμένη ομάδα παρέμβασης. 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass