Κέντρο αναφοράς για τα τεστ ΠΑΠ στη Θεσσαλία

ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΠΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΕΙΤΑΙ

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2019 22:02
Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο στο υπόγειο των κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο στο υπόγειο των κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου

Με την αυτονόμηση του κυτταρολογικού εργαστηρίου από το παθολογοανατομικό, υπό τις οδηγίες του οποίου λειτουργεί μέχρι σήμερα, η διοίκηση των δύο νοσοκομείων επιχειρεί να στηρίξει και να αναβαθμίσει τον εργαστηριακό τομέα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο βελτιώνοντας την παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Η απόφαση για τη λειτουργία ανεξάρτητου κυτταρολογικού εργαστηρίου ελήφθη μετά τις συνεχείς διαβουλεύσεις του διοικητή με τις δύο κυτταρολόγους για τη βελτίωση των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας, δεδομένης τόσο της επιθυμίας για αύξηση της παραγωγικότητας όσο και της ικανότητας των δύο γιατρών να ανταποκριθούν στη ζήτηση ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας.

Το εργαστήριο, στο υπόγειο του κτιριακού συγκροτήματος, έχει στο ενεργητικό του 8.000 και πλέον εξετάσεις ετησίως, που αφορούν σε κυτταρολογικές εξετάσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αλλά και σε εξετάσεις για τεστ ΠΑΠ των Κέντρων Υγείας της περιφέρειας. Οι κυτταρολογικές εξετάσεις του ιδρύματος υποστηρίζουν τις ανάγκες έγκαιρης διάγνωσης των καρκίνων του πνεύμονα, του μαστού, του θυρεοειδούς και των καρκινωμάτων των επιφανειακών οργάνων.

Στις προθέσεις της διοίκησης σε συνεργασία και με την 5η ΥΠΕ είναι η αναβάθμιση του εργαστηρίου προκειμένου να εξελιχθεί σε κέντρο αναφοράς για μαζικό προληπτικό έλεγχο στις γυναίκες για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Να αποτελέσει δηλαδή ένα κέντρο που θα παρακολουθεί στενά μέσω των Κέντρων Υγείας και των κινητών μονάδων της ΥΠΕ τις γυναίκες της Θεσσαλίας με τεστ ΠΑΠ σε συνδυασμό με νέες μεθόδους και τεχνικές, όπως ο μοριακός έλεγχος - πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη της ιατρικής, που εξασφαλίζει καλύτερη διάγνωση και κατ΄ επέκταση καλύτερη προληπτική παρακολούθηση των ασθενών.

«Θέλουμε να ακολουθήσουμε τις υπάρχουσες οδηγίες για να προσφέρουμε όχι μόνο ποσοτική αλλά κυρίως ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών μας…» σημειώνει κυτταρολόγος του εργαστηρίου για να προσθέσει ότι η ποιοτική αναβάθμιση προϋποθέτει την εξασφάλιση σήματος ποιότητας ISO, εξωτερικό και εσωτερικό ποιοτικό έλεγχο κ.ά. για τη διαμόρφωση μιας υπηρεσίας που θα παρέχει ολοκληρωμένα εργαστηριακά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος για την αυτόνομη λειτουργία του κυτταρολογικού εργαστηρίου κάθε άλλο παρά απαγορευτικό κρίνεται, καθώς ο αναγκαίος πρόσθετος εξοπλισμός θεωρείται χαμηλού προϋπολογισμού ενώ για την κάλυψη των αναγκών πρέπει να ενισχυθεί προοπτικά με έναν κυτταρολόγο.

«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο πλαίσιο της διεύρυνσης των επιστημονικών δραστηριοτήτων του χρειάζεται ενισχυμένο εργαστηριακό τομέα. Γι΄ αυτό αποφάσισε την αναβάθμιση του κυτταρολογικού εργαστηρίου τόσο σε διοικητικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τους σχεδιασμούς για τη νέα μορφή της λειτουργίας του εργαστηρίου.

Σε πρώτη φάση πάντως αναζητούνται τρόποι για τη συμμετοχή σε κάποια προγράμματα για την πιστοποίηση και εξασφάλιση του σήματος ποιότητας κατά ISO καθώς και την ένταξη του μοριακού ελέγχου στη διαδικασία των ελέγχων για την έκδοση των αποτελεσμάτων.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass