Η δωρεά οργάνων μέγιστο στοιχείο αλτρουισμού

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»

Δημοσίευση: 01 Νοε 2018 22:04

Η δωρεά οργάνων είναι το μέγιστο στοιχείο αλτρουισμού και η μέγιστη θυσία των συγγενών εκείνου που έχει βρεθεί σε μια Εντατική Μονάδα Νοσοκομείου με εγκεφαλικό θάνατο, επισημάνθηκε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τις μεταμοσχεύσεις.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, η Τοπική Ομάδα Συντονισμού των Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, παράρτημα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, διοργάνωσε εκδήλωση προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες της Λάρισας για τη δωρεά οργάνων.

Στον εγκεφαλικό θάνατο αναφέρθηκε ο Επαμεινώνδας Ζακυνθινός, πρόεδρος της Τοπικής Συντονιστικής Ομάδας Μεταμοσχεύσεων και διευθυντής της ΚΕΘ Π.Γ.Ν. Λάρισας, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Πρέπει να γίνει κατανοητό», είπε, «ότι ο εγκεφαλικός είναι ο θάνατος του ατόμου. Μετά την επανάσταση των Μονάδων που έγινε τη δεκαετία του ’50 οριστικοποιήθηκε τι σημαίνει εγκεφαλικός θάνατος. Μέχρι τότε ξέραμε ότι σταματούσε η καρδιά άρα δεν υπήρχε ζωή. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι όταν έρχεται ο εγκεφαλικός θάνατος, που είναι συνέπεια ενός μεγάλου ατυχήματος, σταματάει η κυκλοφορία. Είναι κρίμα όλα τα όργανα, οι αντλίες μας να μην πάνε σε έναν άλλον συνάνθρωπο ο οποίος έχει μεγάλη ανάγκη. Έχει εγκέφαλο, δηλαδή είναι εν ζωή ενώ εμείς δεν είμαστε. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό γιατί το 10 με 20 % όσων βρίσκονται στον χώρο της υγείας, αλλά και οι υπόλοιποι πολίτες, δεν γνωρίζουν τι σημαίνει εγκεφαλικός θάνατος. Δεν μπορούν να διαχωρίσουν ότι δεν ζούμε από την καρδιά αλλά ζούμε από τον εγκέφαλο».

Από κάθε έναν ασθενή ο οποίος τελικά αποθνήσκει με εγκεφαλικό θάνατο μπορούν να δοθούν η καρδιά, τα νεφρά, οι κερατοειδείς, το πάγκρεας σε προχωρημένα κράτη, οι πνεύμονες όταν είναι σε καλή κατάσταση και το έντερο. «Είναι μια πλειάδα οργάνων που μπορούν να μεταμοσχευθούν», υποστήριξε ο κ. Ζακυνθινός για να προσθέσει ότι «στην Ελλάδα γίνονται μεταμοσχεύσεις νεφρού και καρδιάς, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλοί δικοί μας άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να μεταμοσχευθούν και οι οποίοι καλύπτονται και πάνε στο εξωτερικό για αντικατάσταση και των πνευμόνων. Επομένως είναι κρίμα αυτά τα όργανα να μένουν στο χώμα. Η δωρεά είναι το μέγιστο στοιχείο αλτρουισμού και η μέγιστη θυσία των συγγενών εκείνου που έχει έρθει με εγκεφαλικό θάνατο. Πολλοί ελπίζουν μετά τον εγκεφαλικό θάνατο μήπως υπάρχει μια ελπίδα, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ελπίδα. Αν χαθεί ο εγκέφαλος μετά από μερικές ημέρες ακόμα και με τη μέγιστη υποστήριξη χαλάνε και οι αντλίες του σώματος όπως είναι η καρδιά, τα νεφρά κτλ. Επομένως ό,τι γίνει πρέπει να γίνει και γρήγορα».

Στην ενημέρωση των πολιτών αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Ελευθεριάδης, επίκουρος καθηγητής Νεφρολογίας του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υποστηρίζοντας ότι «οι πολίτες δεν είναι ενημερωμένοι διότι δεν έχει γίνει καμία καμπάνια από το ελληνικό κράτος ούτε για να γίνονται μεταμοσχεύσεις, ούτε για να γίνουν υποδομές για μεταμοσχεύσεις. Ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί».

Σημασία για την Εκκλησία έχει η συναίνεση του δότη, υπογράμμισε ο Αρχιμανδρίτης π. Σέργιος Παραλίκας, εκπροσωπώντας τη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου. «Η Εκκλησία της Ελλάδος αντιμετωπίζει τις μεταμοσχεύσεις με ιδιαίτερη συμπάθεια, κατανόηση και αίσθημα σοβαρότητας. Αντιλαμβάνεται και το μέγεθος του προβλήματος και τις δυνατότητες που παρέχουν οι μεταμοσχεύσεις και το μεγάλο της χρέος απέναντι στην κοινωνία, στην ιατρική πράξη και στους δυνητικούς δότες. Θέλει να βοηθήσει και τον λήπτη, αλλά οφείλει να σεβαστεί και τον δωρητή. Η Εκκλησία δεν είναι αντίθετη. Λειτουργεί επιτρεπτικά κατά περίπτωση και εκείνο που έχει βαρύτατη σημασία είναι το γεγονός ότι πρέπει να υπάρχει η συναίνεση του δότη», σημείωσε.

Τον λόγο πήρε και ο Δημήτρης Τζίμας ο οποίος σε ηλικία 16 ετών έγινε λήπτης νεφρού. Σήμερα φοιτητής Ιατρικής μεταφέρει στο κοινό τη δική του εμπειρία και υποστηρίζει ότι η ζωή ενός δότη νεφρού δεν επηρεάζεται. «Σε κάθε ελληνική οικογένεια υπάρχει τουλάχιστον ένας εν δυνάμει δότης που από φόβο ή από άγνοια δεν μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί ότι μπορεί να προσφέρει. Εμένα ο πατέρας μου, μου έδωσε το νεφρό του, είναι 60 ετών τώρα και είναι μια χαρά».

Ομιλίες πραγματοποίησαν, επίσης, η Στραβέλα Σουλτάνα, νοσηλεύτρια ΤΕ, MSc, μέλος της Τοπικής Συντονιστικής Ομάδας Μεταμοσχεύσεων του Π.Γ.Ν. Λάρισας και η Χατζή Μαρία, νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc, PhD, μέλος της Τοπικής Συντονιστικής Ομάδας Μεταμοσχεύσεων του Π.Γ.Ν. Λάρισας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, το Γραφείο Εκπαίδευσης του Π.Γ.Ν. Λάρισας και το Μουσικό Σχολείο Λάρισας που την πλαισίωσε μουσικά υπό τη διεύθυνση του κ. Νίκου Βασιλείου.

Τον συντονισμό έκανε ο δημοσιογράφος Αντρέας Γιουρμετάκης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων Δημήτρης Δεληγιάννης και ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Θανάσης Γιαννούκας.

* Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, την αξία της δωρεάς οργάνων επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Λάρισας. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Λάρισας Κωνσταντίνος Μπυριτζάς ότι «ο δότης οργάνων σώματος είναι δότης ζωής. Οι προκαταλήψεις δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη μεγάλη ανθρωπιστική απόφαση. Ο ρεαλισμός στη ζωή έρχεται να αποβάλει κάθε δισταγμό. Η επιστήμη και η υγιής μερίδα της κοινωνίας καθώς και η Εκκλησία και η φιλοσοφία της ζωής εγγυώνται την πολυτιμότητα σε ό,τι αποφασίσεις: Στήριξε ζωές με τη ζωή σου».

 

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass