ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2015 8:16

 

ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ του Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Dukeτης Β. Καρολίνας των ΗΠΑ,J. R. URBANIAK, σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Αποσπάσματα από τον έπαινο προς τον τιμώμενο, τον οποίο απηύθυνε ο Καθηγητή Ιατρικής Κ.Ν. Μαλίζος, που διετέλεσε και «μαθητής» του τιμώμενου καθηγητή J.R. Urbaniakπρο 25ετίας, κατά την τελετή αναγόρευσης στις 4 Ιουνίου 2015.

Η απόφαση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να ξεχωρίσει τον Διεθνώς καταξιωμένο επιστήμονα καθηγητή J. R. Urbaniak και να του απονείμει τον ιδιαίτερα τιμητικό τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αποδεδειγμένη αξία του έργου του και στη διεθνή αναγνώριση της συνεισφοράς του, στην άμεση και έμμεση ωφέλεια που έχει αποδοθεί στην κοινωνία ευρύτερα μέσω του έργου αυτού, αλλά και σε όσα με τις πράξεις του επωφελήθηκε η Δική μας Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο. Ο καθηγητής J. R. URBANIAK, είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής, στην αποκατάσταση τραυματισμών και παθήσεων του σκελετού, στην προφύλαξη των ιστών από την τραυματική ισχαιμία και στην αντιμετώπιση της οστεονέκρωσης.

Για να αντιληφθούμε την αξία του έργου αυτού και το μέγεθος της προσωπικής του συνεισφοράς, χρειάζεται να μεταφερθούμε 45 χρόνια πριν, όταν τα μέσα θεραπείας και αντιμετώπισης ακρωτηριασμών ήταν περιορισμένα και, παρά τις εμπειρίες που είχαν συσσωρευτεί στην Χειρουργική από τον Πόλεμο, τα τραύματα αυτά οδηγούσαν σε μόνιμη ισόβια αναπηρία και την απώλεια ποιότητας και δημιουργικής ζωής.

Ο J. R. Urbaniak, στις αρχές της 10ετίας του ’70, αξιοποίησε την δυνατότητα, με την χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου να ανοίξει νέους ορίζοντες στη χειρουργική, για την ανατομική παρασκευή και τη συρραφή και αποκατάσταση μικροσκοπικών στοιχείων, όπως τα πολύ μικρά αγγεία τα πολύ λεπτά νεύρα σε κάθε περιοχή του σώματος, κάτι που μέχρι τότε περιοριζόταν στην οφθαλμολογία και στην ωτορινολαρυγγολογία.

Το 1973 πραγματοποίησε την επιτυχημένη ανασυγκόλληση του ακρωτηριασμένου αντίχειρα ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος μάλιστα, καθώς είχε ακρωτηριαστεί στη διάρκεια σκι σε μια λίμνη και είχε πέσει στο νερό. Ήταν η 2η στις ΗΠΑ, και αποτέλεσε γεγονός με διεθνή δημοσιότητα, πέραν της Αμερικής, στην Αγγλία και στην Σοβιετική Ένωση.

Εξελίχθηκε στη βαθμίδα του καθηγητή το 1977, και η αναγνώρισή του έργου του επισφραγίστηκε με την επιλογή του ως διευθυντή ολόκληρης της Πανεπιστημιακής κλινικής στην Ιατρική σχολή του Duke το 1985, η οποία είχε ήδη διεθνή αναγνώριση, από τη σημαντική συνεισφορά των προκάτοχων του. Στη διεύθυνση της κλινικής παρέμεινε μέχρι το 2002, ενώ εξακολούθησε να διευθύνει τη μονάδα Χειρουργικής Χεριού μέχρι το 2005. Παράλληλα, ανέπτυξε και ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό πρόγραμμα βασικής έρευνας με περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση.

Τα βραβεία και οι διεθνείς διακρίσεις ακολουθούν επί σειρά ετών κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση του.Σε όλη τη διάρκεια της μακράς σταδιοδρομίας του ο Dr. Urbaniak τιμήθηκε από τους συναδέλφους μας με την εκλογή του ως Προέδρου πολλών επιστημονικών εταιρειών. Είναι πολύ μεγάλη η λίστα των διακρίσεων που έχει λάβει.

Το 2002, χρονιά που αφυπηρέτησε, ο σύνδεσμος αποφοίτων του Πανεπιστημίου τον τίμησε ως διακεκριμένο ακαδημαϊκό δάσκαλο, DistinguishedFacultyAward. Επίσης, η Αμερικανική Ένωση Ορθοπαιδικών, για τη μεγάλη συνεισφορά του στην Ορθοπαιδική Χειρουργική, και το 2010με την διακριση ¨William G. Anlyan” για τα επιτεύγματα ζωής στην Ιατρική και Ορθοπαιδικη.

Είναι διάχυτη πεποίθηση στην Ορθοπαιδική χειρουργική, και ιδιαίτερα στην τραυματολογία του Μυοσκελετικού συστήματος, ότι από όλες τις εξειδικεύσεις εκείνη είναι που θέτει τις προκλήσεις προς τον χειρουργό θεράποντα να εξαντλήσει το απόσταγμα της γνώσης και της εμπειρίας του για την ίαση του ασθενή, με αλλεπάλληλες επεμβάσεις, μακρά νοσηλεία και περίπλοκες τεχνικές, είναι η επανόρθωση των παραμορφωμένων ασθενών από βαρείς τραυματισμούς και ακρωτηριασμούς. Αυτοί είναι που απαιτούν και την απαραίτητη ψυχολογική στήριξη στη συνήθως μακροχρόνια, επίπονη και αβέβαιη διαδρομή για την αποθεραπεία. Η λειτουργία στο Duke ενός κέντρου τραύματος από τα κορυφαία στον κόσμο, με μεγάλη προσέλευση τραυματιών και ασθενών από κάθε κοινωνικό στρώμα, λόγω των κοινωνικών και δημογραφικών ιδιαιτεροτήτων της περιοχής, είναι συνδεδεμένη με την εν γένει ανάπτυξη του. Είναι χαρακτηριστικό του κύρους και της επιρροής του καθηγητή J. R. Urbaniak ότι το κέντρο “χειρουργικής Ημέρας”, στο οποίο γίνονται επεμβάσεις σε ασθενείς που χρήζουν νοσηλεία μιας ημέρας, φέρει το όνομά του.

Επί 40 χρόνια ο ίδιος προώθησε συστηματική έρευνα με πρωτοποριακές μελέτες, οι οποίες αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο για τις συνέπειες της ισχαιμίας στους ιστούς και για τις πρακτικές προφύλαξης και περιορισμού των μόνιμων βλαβών από την ισχαιμία. Οι έρευνες του αυτές υποστηρίχτηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών (ΝΙΗ) για περισσότερα από 20 χρόνια με χορηγίες που απέσπασε μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες. Τα συμπεράσματα και οι θεραπευτικές πρακτικές από τις θεμελιώδους σημασίας κλινικές μελέτες του εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτέλεσαν τη βάση της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση των ακρωτηριασμών και των επανασυγκολλήσεων των άκρων σε ολόκληρο τον κόσμο. Το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο αριθμεί σε περισσότερες από 240 μελέτες, 13 βιβλία με συν-συγγραφείς και 70 κεφάλαια σε άλλα βιβλία και πολυθεματικές εκδόσεις. Τα 2 πιοπρόσφαταείναι "The History of the American Orthopaedic Association" in 2006 and "Hand Surgery Worldwide: International Reconstruction of a 'Beautiful and Ready Instrument of the Mind'" in 2010.

Στο πρόγραμμά του εκπαιδεύτηκε μεγάλος αριθμός ειδικών και από την Ελλάδα. Όλοι οι Έλληνες γιατροί οι οποίοι δούλεψαν κοντά του έχουν να πουν τα καλύτερα για την εκπαιδευτική εμπειρία από το πρόγραμμα του καθηγητή Urbaniak. H παροιμιώδης υπομονή και η ηπιότητα του είναι υποβλητική προς όλους, ακόμα και στις πιο αναπάντεχες δυσκολίες, λόγω των διαφορετικών αντιλήψεων και συνηθειών, μπροστά σε άλλοτε μικρά και άλλοτε κρίσιμα προβλήματα που φέρνει η διοίκηση μιας πολυπληθούς ακαδημαϊκής μονάδας.

Η δική μας Ιατρική Σχόλη τον τίμησε για το έργο και την συνεισφορά του στην επιστήμη και την κοινωνία. Συγχρόνως, όμως, αμοιβαία επωφελείται από το γεγονός ότι τον τίτλο του Επιτίμου Διδάκτορα τη Σχολής μας θα τον φέρει μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα, ένας Άνθρωπος και Επιστήμονας υψηλής ακαδημαϊκής εμβέλειας και ήθους, συνεπής φίλος της Ελλάδας για 40 και πλέον χρόνια, δάσκαλος δασκάλων… και εμπνευστής και δικών μας οραμάτων.

Ο James R. Urbaniak με τη βαρύτητα και την μεγάλη εμβέλεια του λόγου του έχει μέχρι σήμερα λειτουργήσει όχι μόνο ως συνεπής φίλος αλλά ως και “πρεσβευτής” της ζωής, της φιλοξενίας και του επιπέδου ανάπτυξης της Ιατρικής επιστήμης και της ορθοπαιδικής της Ελλάδας…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

«ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ»

Συνεχίζουμε την παρουσίαση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΠΜΣ «Γενετική του Ανθρώπου».

Αντικείμενο – Στόχοι

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γενετική του Ανθρώπου» έχει ως αντικείμενο την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στο συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο της Γενετικής του Ανθρώπου, αλλά και την απόκτηση τεχνογνωσίας για τη διάγνωση γενετικών νοσημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση επιστημόνων ικανών να στελεχώσουν Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς με συναφή αντικείμενα.

Βασικοί Στόχοι του ΠΜΣ είναι η κατάρτιση των μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα σχετικά με τη Γενετική του Ανθρώπου, έτσι ώστε να αποκτήσουν:

- ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο στη Γενετική του Ανθρώπου (Μοριακή Γενετική, Κυτταρογενετική, Μοριακή Κυτταρογενετική, Βιοχημική Γενετική, Γενετική του καρκίνου, Φαρμακογενετική, γενετική βάση μονογονιδιακών και πολυπαραγοντικών νοσημάτων)

- γνώσεις των σύγχρονων τεχνολογιών για την μελέτη και διάγνωση των γενετικών νοσημάτων

- ικανότητα αξιολόγησης της συνεχούς ενημέρωσης από τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της συναφούς έρευνας

- απαραίτητες γνώσεις για τη στελέχωση Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων, Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας

- το απαιτούμενο επιστημονικό υπόβαθρο για να συνεχίσουν περαιτέρω τις σπουδές τους ως υποψήφιοι διδάκτορες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκπαιδευτική Οργάνωση

Η διάρκεια σπουδών του ΠΜΣ είναι 1 έτος και η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Για την απόκτηση του ΜΔΕ απαιτούνται εξήντα (60) μονάδες ECTS.

Ενδεικτικά μαθήματα και Εργαστήρια του Προγράμματος Σπουδών είναι: Μοριακή Γενετική, Γενετική βάση των Μονογονιδιακών Νοσημάτων, Μεθοδολογία Ερευνας, Γενετική του Καρκίνου, Βιοπληροφορική, Γενετική βάση Πολυπαραγοντικών, Εργαστήρια Μοριακής Γενετικής, Κυτταρογενετικής και Μοριακής Κυτταρογενετικής και Εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας.

Επιλογή φοιτητών

Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί, κατόπιν αξιολόγησης από την Επιτροπή Επιλογής, πτυχιούχοι της ημεδαπής ή ανεγνωρισμένων ΑΕΙ της αλλοδαπής απόφοιτοι Σχολών Ιατρικής, Τμημάτων Βιολογίας ή συναφών Πανεπιστημιακών Σχολών Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνικών Σχολών καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

Πληροφορίες για το ΠΜΣ, καθώς επίσης η Προκήρυξη, η Αίτηση και το Βιογραφικό Σημείωμα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Ιατρικού Τμήματος www.med.uth.gr και του ΠΜΣ http://www.med.uth.gr/pmsgenetiki. Στοιχεία επικοινωνίας: 2410-685593 και e-mail: pms-genetiki@med.uth.gr.

Υποβολή αιτήσεων για το 2015-2016 από 18.5.2015 – 10.7.2015.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Α. Βλάχου ( 2410-685591, avlachou@uth.gr) ή να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του Τμήματος (www.med.uth.gr), το (@meduth)&το (facebook.com/meduth).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass