ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

«Φτωχοποιείται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»

* Ένας παιδίατρος αναλογεί σε 1.500 παιδιά, ένας παθολόγος για 2.250 ενήλικες, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΙΣΛ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2018 22:21

Για φτωχοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, απαξίωση της ιατρικής λειτουργίας και διαφυγή επιστημόνων στο εξωτερικό κάνει λόγο ο ιατρικός κόσμος της πόλης, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς.

Ενημέρωση για τις νέες συμβάσεις που αφορούν στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού και συγκεκριμένα παθολόγους, γενικής ιατρικής και παιδιάτρους έγινε χθες το βράδυ από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και Α΄ αντιπρόεδρο Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Ντίνο Γιαννακόπουλο και από τον γενικό γραμματέα του ΙΣΛ Μιχάλη Μέρα.

«Πρόκειται για την εφαρμογή του Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για τα αποτελέσματα των μνημονίων καθώς ήταν προαπαιτούμενο ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού», σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΛ για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι «συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ θα είναι παθολόγοι ή γενικής ιατρικής και παιδίατροι». Παράλληλα, οι προϋποθέσεις του ωραρίου λειτουργίας των οικογενειακών ιατρών για τους ασφαλισμένους, δεν αφήνουν περιθώρια ελεύθερου χρόνου για ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν ιδιωτικά, «ο κάθε συμβεβλημένος παθολόγος ή γενικής ιατρικής θα μπορεί να έχει εγγραμμένους 2.250 ενήλικες και ο κάθε παιδίατρος 1.500 παιδιά. Πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό, για 24 ώρες εργασίας την εβδομάδα και με πάγια αντιμισθία. Δηλαδή, κατά μέσο όρο τα καθαρά έσοδα που θα έχει ο γιατρός θα είναι 800 – 1000 ευρώ τον μήνα, χωρίς από αυτό το ποσό να αφαιρεθούν τα λειτουργικά έξοδα». Υπολογίζεται ότι οι επισκέψεις που θα δέχεται ένας γιατρός κάθε μήνα θα είναι περίπου 400, δηλαδή 0,72 ευρώ θα «κοστολογείται» ο κάθε ασφαλισμένος.

Σε ό,τι αφορά στους ασφαλισμένους ο κ. Γιαννακόπουλος διευκρίνισε ότι «οι πολίτες δεν θα μπορούν να επισκέπτονται γιατρό άλλης ειδικότητας χωρίς το ηλεκτρονικό σημείωμα του οικογενειακού γιατρού. Αυτό θα φέρει ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους, ενώ με την πρόσφατη μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων φτωχοποιείται ακόμα περισσότερο η ΠΦΥ». Ο ιατρικός κόσμος υποστηρίζει ότι απαξιώνεται η ιατρική λειτουργία τονίζοντας ότι «με τις νέες συμβάσεις θα είναι πλήρως απαξιωμένοι οι γιατροί, θα παλεύουν για τη βιωσιμότητα των ιατρείων ή θα αναζητούν εργασία στο εξωτερικό». Σε ό,τι αφορά στις άλλες ειδικότητες ο πρόεδρος του ΙΣΛ υποστήριξε ότι «όταν θα γίνουν συμβάσεις και για τις άλλες ειδικότητες τότε θα γίνει προαγορά επισκέψεων».

Από τον νέο σχεδιασμό έχουν μείνει περιοχές ακάλυπτες. Συγκεκριμένα για την πόλη της Λάρισας προβλέπονται 50 παθολόγοι και γενικής ιατρικής και 14 παιδίατροι, ενώ σε όλο τον υπόλοιπο νομό δεν προβλέπει καμιά σύμβαση με παθολόγο ή γενικής ιατρικής και προτρέπει τους πολίτες να εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας. Για αυτό τον λόγο οι γιατροί μέσω και του Πανελλήνιου Συλλόγου τους έχουν ζητήσει την κάλυψη της περίθαλψης του συνόλου του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. «Υποβαθμίζονται πλήρως οι υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΣΛ.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass