ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝ. ΞΑΝΘΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Σε λειτουργία από σήμερα η Μονάδα Υγείας στον Αγ. Γεώργιο

* Ξεκινά με έναν μόνο παθολόγο γιατρό, ενώ για την πλήρη λειτουργία της θα πρέπει να στελεχωθεί από επτά ιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικό λειτουργό και διοικητικούς υπαλλήλους

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2018 22:18

Η λειτουργία της πρώτης Τοπικής Μονάδας Υγείας στη Λάρισα ξεκινά σήμερα Πέμπτη. Η πρώτη ΤΟΜΥ θα λειτουργήσει στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου, και συγκεκριμένα σε χώρο πολιτιστικού κέντρου όπου αρχικά θα εργάζεται ένας παθολόγος με την υποστήριξη της υπόλοιπης επιστημονικής ομάδας.

«Ξεκινά η λειτουργία της πρώτης ΤΟΜΥ στη Λάρισα, στο πολιτιστικό κέντρο του Αγίου Γεωργίου, αρχικά με έναν παθολόγο και με πλήρη την υπόλοιπη επιστημονική ομάδα», δηλώνει στην «Ε» ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Νέστορας Αντωνίου προσθέτοντας ότι «στο έργο θα συνδράμει, παρέχοντας βοήθεια το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, το πρώην δηλαδή ΠΕΔΥ».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΤΟΜΥ είναι οι ομάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας και βασική τους αποστολή θα είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ΠΦΥ στον πληθυσμό ευθύνης τους. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας θα διασφαλίζουν την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες και τη συνέχεια της φροντίδας σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού. Θα παρέχουν ασφαλή, αποτελεσματική, ολιστική και ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας. Βασική τους μέριμνα θα είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας στον υγιή πληθυσμό, η ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με έμφαση στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και η παροχή υπηρεσιών που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως οι εμβολιασμοί, η κατ’ οίκον φροντίδα και άλλες.

Στόχος του Υπουργείου είναι μέσω των ομάδων υγείας να υπάρξει ολιστική φροντίδα του πληθυσμού, με γνώσεις που αφορούν στη δημόσια υγεία, το βιοψυχοκοινωνικό πλαίσιο, τον οικογενειακό προγραμματισμό. «Η αποτελεσματική πρωτοβάθμια δεν βασίζεται αποκλειστικά στην ιατρική επιστήμη και γι’ αυτό πρέπει να παρέχεται από καλά συντονισμένες ομάδες επαγγελματιών υγείας. Αυτές είναι που θα πρέπει να επιτύχουν μια στενή σχέση με την κοινότητα», έχει επισημανθεί από την ηγεσία του Υπουργείου.

Στην πλήρη λειτουργία τους οι ΤΟΜΥ θα πρέπει να είναι στελεχωμένες από διεπιστημονική ομάδα έως 12 μέλη που θα αποτελείται από: Τέσσερις γενικούς γιατρούς ή παθολόγους, έναν παιδίατρο, δύο νοσηλευτές, δύο επισκέπτες υγείας, έναν κοινωνικό λειτουργό, δύο διοικητικούς υπαλλήλους. Στη Λάρισα η πρώτη ΤΟΜΥ που ξεκινά τη λειτουργία της σήμερα Πέμπτη θα είναι στελεχωμένη με έναν παθολόγο. Τα εγκαίνια της Μονάδας αναμένεται να πραγματοποιήσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου, χωρίς ακόμα να έχει οριστικοποιηθεί από το γραφείο του υπουργού.

Για τον επόμενο μήνα προγραμματίζεται η νέα προκήρυξη για το ιατρικό προσωπικό, «στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να βγει η νέα προκήρυξη για τους γιατρούς, και η αίσθηση που έχουμε είναι ότι η ανταπόκριση θα είναι καλύτερη από την πρώτη φορά», σημείωσε ο κ. Αντωνίου. Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ θα συμβληθεί με παθολόγους / γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους που θα καλύψουν ως οικογενειακοί γιατροί τον πληθυσμό σε περιοχές που δεν θα λειτουργήσουν ή δεν επαρκούν οι ΤΟΜΥ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για περίπου 3.000 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς δημοσιεύεται τις επόμενες ημέρες.

Οι χώροι που θα αναπτυχθούν οι ΤΟΜΥ παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Λαρισαίων μετά από σχετική έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για το πολιτιστικό κέντρο του Αγίου Γεωργίου και για τον 1ο όροφο στο ΚΑΠΗ στην οδό Μύρων. «Η φιλοσοφία και ο σχεδιασμός προβλέπει οι άλλες δύο να είναι σε δύο διαφορετικές συνοικίες, όπως θα μπορούσε να είναι το Αβέρωφ και η Νεάπολη», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης για να προσθέσει ότι «φαίνεται ότι χρειάζεται και άλλη μία στο κέντρο. Εξετάζουμε πώς μπορεί να γίνει αυτό, ίσως με την καλύτερη λειτουργία του δημοτικού ιατρείου στον Άγιο Κωνσταντίνο».

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ

Με την ευκαιρία της οργάνωσης του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το Υπουργείο Υγείας ευελπιστεί να θέσει σε λειτουργία τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας για όλους τους πολίτες, χρήστες των υπηρεσιών υγείας.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος θα περιέχει δημογραφικά και επιδημιολογικά στοιχεία, το ιστορικό υγείας, τη φαρμακευτική αγωγή, τις εξετάσεις, τα εμβόλια. Η έναρξη αναμένεται να γίνει από τον γιατρό των Τοπικών Μονάδων Υγείας ή από τον ιδιώτη γιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Εκτός από τον οικογενειακό γιατρό και τον ίδιο τον πολίτη, πρόσβαση στον φάκελο θα έχουν όλοι οι γιατροί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που λαμβάνουν κατά την πιστοποίησή τους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού φακέλου έχει αναλάβει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε., ενώ στόχος είναι η εφαρμογή να είναι ενεργή στα μέσα Φεβρουαρίου. Πλήρως λειτουργική αναμένεται έως το τέλος Μαρτίου.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass