ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 20ΧΡΟΝΑ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΓΝΛ

Διαρκής μάχη για τη ζωή στη ΜΕΘ του νοσοκομείου

* Νοσηλεύτηκαν περισσότεροι από 4.000 ασθενείς – Πανελλήνια πρωτιά στις επιτυχημένες θρομβολύσεις για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών – ισχαιμικών επεισοδίων

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2017 22:29
Ο κ. Απόστολος Κομνός Ο κ. Απόστολος Κομνός

Είκοσι χρόνια χαρίζει ζωή η αναγνωρισμένη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Ήταν 20 Ιουνίου 1997 όταν άρχισε επίσημα η λειτουργία της και χθες πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΓΝΛ ειδική επετειακή εκδήλωση.

Για την καθοριστική ενίσχυση της ΜΕΘ με τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας μίλησε ο διευθυντής της ΜΕΘ Απόστολος Κομνός, παρουσιάζοντας την ιστορική διαδρομή της Μονάδας «μέσα από έναν ανηφορικό δρόμο σε έναν απαιτητικό τομέα όπως είναι αυτός της ιατρικής επιστήμης» για να προσθέσει ότι «η μονάδα ξεκίνησε το 1997 μετά από μεγάλους αγώνες. Στην αρχή δεν υπήρχε κτίριο μετά δεν υπήρχαν γιατροί, όλα αυτά τα παραμερίσαμε, ξεκινήσαμε και αμέσως βάλαμε στόχο για δημιουργία δεύτερης μονάδας της ΜΑΦ», ανέφερε ο κ. Κομνός για να προσθέσει ότι η καθοριστική αυτή καμπή για την εντατική νοσηλεία και την εξειδικευμένη φροντίδα συμπίπτει με σωρεία σημαντικών εργαστηριακών και κλινικών μελετών των στελεχών της Μονάδας με διεθνή απήχηση και καταγραφή.

«Νοσηλεύτηκαν περισσότεροι από 4.000 ασθενείς αυτά τα είκοσι χρόνια. Παρήγαμε επιστημονικό έργο με δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, έχουμε συμμετάσχει σε κλινικές μελέτες οι οποίες βοηθούν σε νέα φάρμακα και νέος στόχος είναι η ίδρυση μιας μονάδας εγκεφαλικών επεισοδίων», σημείωσε ενώ πρόσθεσε για τον εντυπωσιακά αυξανόμενο αριθμό επιτυχημένων θρομβολύσεων για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών – ισχαιμικών επεισοδίων, αριθμός που αναδεικνύει για τη ΜΕΘ πανελλήνια πρωτιά «η εμπειρία μας στη θρομβόλυση είναι από το 2005 και ήδη είμαστε το πρώτο νοσοκομείο στη χώρα σε αριθμό θρομβολύσεων σε ασθενείς και ελπίζουμε να πετύχουμε τον νέο μας στόχο με τη βοήθεια της πόλης, όπως μας έχει στηρίξει μέχρι τώρα».

H Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας, φροντίζει να παρέχει εντατικής θεραπείας ιατρικές γνώσεις και υπηρεσίες μέσα από αποδεδειγμένο πρόγραμμα διαδικασίας. Σκοπός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της είναι να βελτιώσουν θεαματικά την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών της ΜΕΘ.

Πρόκειται για μια ομάδα που παρέχει επικυρωμένη εντατικολογική φροντίδα όπου μαζί με ένα πρόγραμμα βελτίωσης της διαδικασίας αυτής ευελπιστούν να παρέχουν τα υψηλότερα πρότυπα στη φροντίδα του ασθενούς και της αποτελεσματικότητας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Την ομάδα της Εντατικής όπως τόνισε ο κ. Κομνός απαρτίζουν οι: Γιώργος Παράφορος, Δημήτρης Μπαμπαλής, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Τηλέμαχος Ζαφειρίδης, Παναγιώτης Παπαμιχάλης, Βασιλική Ζησοπούλου, Σπύρος Καραγιάννης, Αλεξάνδρα Παπά (νευρολόγος από το Π.Π.Γ.Ν.Λ).

Στην εξειδικευόμενη ομάδα ανήκουν οι Νίκος Νταφούλης, Βασίλης Μούρκας, Κώστας Μπούλιαρης, Γιάννης Στάικος και στη νοσηλευτική ομάδα οι Αρίστη Σισκάκη, Μπάτσικα Ανδρομάχη, Χατζηγεωργιάδου Γεσθημανή.

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου διαθέτει οκτώ κλίνες, όπως και η ΜΑΦ και είναι στελεχωμένη με νοσηλευτικό προσωπικό 37 ατόμων, επτά ιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ και εννέα ειδικούς ιατρούς. Παράλληλα, διαθέτει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και έχει επιδείξει πλούσιο επιστημονικό έργο με εργασίες, συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. «Η επόμενη διημερίδα που θα πραγματοποιήσουμε θα αφορά στο management», σχολίασε ο διευθυντής της Μονάδας.

Επόμενος στόχος είναι η δημιουργία Μονάδας Εγκεφαλικών Επεισοδίων. «Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο μας, είναι το πρώτο πανελληνίως σε θρομβολύσεις εγκεφαλικών επεισοδίων. Η θρομβόλυση είναι μια εξειδικευμένη και αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος για την άμεση αντιμετώπιση των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων», σημείωσε ο κ. Κομνός για να προσθέσει σχετικά με την ποιότητα που προσφέρει η μονάδα «παλιά αναγκαζόμασταν και κάναμε επιλογή λόγω έλλειψης. Τώρα νοσηλεύονται όλοι, ενώ ο δείκτης θνητότητας είναι σε χαμηλά επίπεδα. Οδηγός μας οι ανάγκες της κοινωνίας».

Έγινε επίσης αναφορά και για τον Σύλλογο Φίλων ΜΕΘ του ΓΝΛ που ιδρύθηκε το 2012. Σκοπός του Συλλόγου Φίλων Μ.Ε.Θ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, είναι η υποστήριξη της Μονάδος Εντατικής Θεραπείας και των στελεχών της, που επιδιώκεται με κάθε πρόσφορο και νόμιμο τρόπο και κυρίως με τη δραστηριοποίηση και την εθελοντική εργασία των μελών του.

Ο επιμελητής Β΄ ΜΕΘ του ΓΝΛ Παναγιώτης Παπαμιχάλης παρουσίασε στοιχεία για τα ισχαιμικά αγγειακά επεισόδια και μίλησε για τα αποτελέσματα της θρομβόλυσης, υποστηρίζοντας ότι «η επιτυχία της θρομβόλυσης είναι ένας αγώνας δρόμου σε μια αλυσίδα επιβίωσης». Να σημειωθεί ότι σε 12,5 χρόνια πραγματοποιήθηκαν 149 θρομβολύσεις, «η μεγαλύτερη επιβράβευσή μας είναι η έκβαση των ασθενών», σημείωσε ο Παν. Παπαμιχαήλ.

Τη ΜΕΘ του ΓΝΛ στον χάρτη των εντατικών της χώρας, τις διαφορές από τις άλλες Μονάδες και παραδείγματα σε θεραπείες που πρωτοπορεί η ΜΕΘ του ΓΝΛ σε σχέση με άλλα νοσοκομεία παρουσίασε ο παθολόγος – εντατικολόγος Τηλέμαχος Ζαφειρίδης. Υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Η ΜΕΘ του ΓΝΛ διαθέτει διαφορετικό τρόπο σκέψης, με δέσμευση της διεύθυνσης να ακολουθεί τις καινοτόμες της ιατρικής, με συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού, με συνεχή βελτίωση παρεχομένων υπηρεσιών στον άρρωστο».

Για τον καθημερινό αγώνα των ιατρών της Μονάδας μίλησε κατά τον χαιρετισμό του ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρήστος Κέλλας «τεράστιος ο αγώνας που δίνετε καθημερινά, χάρη σε εσάς λειτουργούν ακόμα τα νοσοκομεία μας και εξυπηρετούνται οι ασθενείς μας», ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Αναγνωστόπουλος κατά τον χαιρετισμό του μετέφερε τις ευχές του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Το δικό τους βίωμα μοιράστηκαν με το κοινό ασθενείς και συνοδοί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος ΙΣΛ Ντίνος Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της ΜΕΘ Γιώργος Φακής, ο καθηγητής νευρολογίας Γιώργος Χατζηγεωργίου, ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Κώστας Καραμπάτσας, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γιώργος Μιχαλόπουλος.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass