ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 23ου ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η καρδιά της Ιατρικής «χτυπά» στη Λάρισα

*Κεντρικός ομιλητής ο συγγραφέας και εγκληματολόγος κ. Ευγένιος Τριβιζάς

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2017 22:55

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» της Ιατρικής Σχολής πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του 23ου Επιστημονικού Συνεδρίου Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας και 11ου Διεθνές Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών Ελλάδας, με κεντρικό ομιλητή τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων και εγκληματολόγο κ. Ευγένιο Τριβιζά. Τους περισσότερους από χίλιους φοιτητές, από τις επτά Ιατρικές Σχολές της χώρας, που συμμετέχουν στο συνέδριο καλωσόρισε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Γιώργος Ζακυνθινός, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Εταιρίας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας Στέφανος Καραμαρούδης, καθώς και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής Ηλίας Δημέας και Μαρία Καραγιάννη.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε συγχαρητήρια σε διοργανωτές και συμμετέχοντες για τη σπουδαία διοργάνωση που έχει μεγάλη επιστημονική αξία, ενώ πρότεινε να ανοίξει μια συζήτηση προκειμένου οι μέλλοντες γιατροί, να δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη, στο ομώνυμο μνημείο στη Λάρισα.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος ως μέλος και ο ίδιος της ιατρικής κοινότητας μίλησε για τις ιδιαίτερες ποιότητες που συνιστούν τον έναν καλό γιατρό, ενώ κάλεσε τους συμμετέχοντες εκτός από τις επιστημονικές ομιλίες να «παρακολουθήσουν» και τη ζωή στη Λάρισα, για όσες μέρες διαμείνουν εδώ.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, κ. Ιωάννης Στεφανίδης καλωσόρισε με τη σειρά του τους φοιτητές, ενώ αμέσως μετά την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε και επίσημα ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, κ. Χαράλαμπος Μπιλίνης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας αναφέρθηκε στον μεγάλο γιατρό της αρχαιότητας και στο σημαντικό μνημείο που υπάρχει για εκείνον στη Λάρισα, ενώ καλούσε τους φοιτητές της Ιατρικής αλλά και του νέους γιατρούς να γίνουν πρεσβευτές της Ιπποκρατικής Ιδέας που αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται στην πόλη, να μελετήσουν, να ερευνήσουν το έργο του Ιπποκράτη, να το επικαιροποιήσουν και να προσφέρουν τις πολύτιμες επιστημονικές τους γνώσεις.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης συνεχάρη τους φοιτητές για την άψογη διοργάνωση και μίλησε για το σημαντικό έργο του κ. Τριβιζά.

Τέλος, στο βήμα ανέβηκε ο Ευγένιος Τριβιζάς, επίσημος καλεσμένος της διοργάνωσης.

Η ομιλία του με τίτλο «Η σφαγή των νηπίων» ξεκίνησε με μια αναφορά στο βιβλίο του Κάρολου Ντίκενς «Δύσκολα χρόνια», το οποίο ο κορυφαίος συγγραφέας έγραψε την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης και το αφιέρωσε στον Τόμας Καρλάιλ, τον φιλόσοφο που είχε αποκαλέσει την επιστήμη των Οικονομικών «ζοφερή επιστήμη». Το αριστούργημα του Ντίκενς είναι ένα δριμύ κατηγορώ εναντίον ενός τρόπου ανατροφής των παιδιών και ενός εκπαιδευτικού συστήματος στο οποίο η φαντασία εξοβελίζεται και τη θέση της παίρνει η συσσώρευση γνώσεων, η ψυχρή λογική και η χρησιμοθηρία. Μετά με ένα άλμα στον χρόνο ο Ευγένιος Τριβιζάς μετέφερε το κοινό από το βικτωριανό Λονδίνο του 1850 στην Αμερική του Μακάρθυ της δεκαετίας του 1950 και τη λυσσαλέα εκστρατεία του. Ο ομιλητής εντόπισε τα κοινά ανάμεσα στον Λεονάρντο ντα Βίντσι, τον Γουτεμβέργιο, τον Αυστριακό φυσικό Έρβιν Σρέντινγκερ και τον μαθηματικό Άλαν Τούρινγκ και ανέλυσε για ποιον λόγο η φαντασία, η ικανότητα δηλαδή να φανταζόμαστε το ανύπαρκτο, να σχηματίζουμε στον νου μας εικόνες ή ιδέες πέρα από την εμπειρική πραγματικότητα, έχει άμεση σχέση με την επιστημονική σκέψη, την τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ευημερία και ιδιαίτερα γιατί σε περιόδους οικονομικών κρίσεων είναι όσο ποτέ πολύτιμη.

Το Συνέδριο, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται 129 στρογγυλές τράπεζες και 49 σεμινάρια, πρόκειται να ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή 14 Μαΐου.

Π.Φ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass