ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ

Στα χαρακώματα για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2017 22:33

Εκρηκτικές διαστάσεις αναμένεται να πάρουν οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών σε ολόκληρη τη χώρα, αν υλοποιηθούν από την κυβέρνηση οι απαιτήσεις των δανειστών σχετικά με την πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ)και την πλήρη απελευθέρωση των τιμών τους.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν η χθεσινή συνάντηση της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ενδεικτική του κλίματος που κυριαρχεί μεταξύ των φαρμακοποιών είναι η δήλωση προς την «Ε» του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Γιάννη Μακρυγιάννη, ότι «αν η κυβέρνηση αποδεχτεί όσα ζητούν οι θεσμοί, θα προκαλέσει φωτιά στον κλάδο»!

Πάντως, θεωρείται καταρχήν θετικό το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο της προχθεσινής συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές απόφαση για τη διάθεση του συνόλου των ΜΗΣΥΦΑ σε σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017, έχει νομοθετηθεί η δυνατότητα πώλησης και εκτός φαρμακείων, σε σούπερ μάρκετ και αλλού, των επονομαζόμενων Γενικής Διάθεσης Φαρμάκων (ΓΕΔΙΦΑ), μιας υποκατηγορίας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, στην οποία περιλαμβάνονται μόνο 216 σκευάσματα από τα συνολικά 1582 ΜΗΣΥΦΑ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ένας πολύ μικρός αριθμός από αυτά τα 216 φάρμακα διατίθεται αυτή τη στιγμή σε σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων, καθώς ο σχετικός νόμος επιβάλλει τη δημιουργία νέων συσκευασιών με την απαραίτητη σήμανση, γεγονός που αποτρέπει για την ώρα τις φαρμακευτικές εταιρίες, λόγω του κόστους που συνεπάγεται γι’ αυτές.

Επισημαίνεται ότι σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας μικρός αριθμός μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων πωλείται και σε σημεία εκτός των φαρμακείων, σε καμία όμως δεν επεκτείνεται αυτό το φαινόμενο στο σύνολο των ΜΗΣΥΦΑ.

Αυτό που ανησυχεί τους φαρμακοποιούς είναι η απαίτηση των δανειστών να απελευθερωθεί πλήρως η τιμή του συνόλου των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων – με επιχείρημα τους κανόνες του ανταγωνισμού σε μια ελεύθερη αγορά.

Εδώ και χρόνια ο κλάδος αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς η έγκυρη εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η πλήρης απελευθέρωση των τιμών θα αποφέρει μεγάλες αυξήσεις σε φάρμακα ευρείας και καθημερινής χρήσης.

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ετοιμοπόλεμοι και αποφασισμένοι να τεθούν ανοικτά κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι αν απελευθερωθεί η τιμή των ΜΗΣΥΦΑ, αρχικά θα παρατηρηθούν ελλείψεις λόγω της απόσυρσης των σκευασμάτων και στη συνέχεια θα εμφανιστούν με άλλες συσκευασίες και υψηλότερες τιμές, πριν αυτές υποχωρήσουν, χωρίς όμως ποτέ να επανέλθουν στα σημερινά τους επίπεδα.

Στη χθεσινή συνάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αναμενόταν να τεθούν ακόμα τα εκκρεμή ζητήματα του ωραρίου των φαρμακείων και του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος.

Μενέλαος Κατσαμπέλας 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass