ΤΑ ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΠΗΝΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Υπολειτουργεί ο μαγνητικός τομογράφος στο Πανεπιστημιακό

* «Αμεσος ο κίνδυνος οριστικής βλάβης», επισημαίνει ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας

Δημοσίευση: 29 Απρ 2017 22:30

Στον ιδιωτικό τομέα οδηγούνται τις τελευταίες εβδομάδες ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε εξειδικευμένες τομογραφίες, τις οποίες αδυνατεί να εκτελέσει πλέον ο μαγνητικός τομογράφος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ο λόγος αυτής της αρρυθμίας είναι ότι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα 3 από τα 7 συνολικά πηνία του τομογράφου, παρά το γεγονός ότι αυτός εξακολουθεί να λειτουργεί, έστω και όχι στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.
Την ίδια στιγμή, εκτός λειτουργίας έχει τεθεί και ένα από τα ακτινολογικά μηχανήματα του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να μην γίνεται μεγάλος αριθμός ακτινογραφιών, κάτι που θα εξακολουθήσει να συμβαίνει αν δεν αντικατασταθεί η λυχνία του μηχανήματος.
«ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΜΕΣΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΒΗΣ»
Ο μαγνητικός τομογράφος του ΠΓΝΛ λειτουργεί εδώ και 9 χρόνια, υλοποιώντας καθημερινά μεγάλο αριθμό τομογραφιών, πολλές από αυτές εξειδικευμένου επιπέδου, οι οποίες μπορούν να γίνουν μόνον εκεί, με προσωπικό απόλυτα εκπαιδευμένο και έμπειρο σε ανάλογες ανάγκες των ασθενών.
Οπως μάλιστα επισημαίνει ο διευθυντής του εργαστηρίου Ακτινοδιαγνωστικής, καθηγητής Διαγνωστικής Ακτινολογίας, Ιωάννης Φεζουλίδης, ο οποίος είναι και ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, απαιτείται άμεσο σέρβις του μαγνητικού τομογράφου και αντικατάσταση των πηνίων του που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, καθώς είναι πολύ πιθανό να κλείσει εξ ολοκλήρου το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι συνεχίζεται η χρήση του με πολύ μεγάλο αριθμό τομογραφιών.
Ο ίδιος απευθύνει έκκληση προς τους διοικούντες το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, τους οποίους επανειλημμένως έχει ενημερώσει για την κατάσταση, να πράξουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διορθωθεί το πρόβλημα.
Είναι πάντως προφανές ότι το πρόβλημα είναι οικονομικής φύσεως, καθώς αναζητούνται χρήματα αφενός για την αξιολόγηση του κόστους διόρθωσης του μαγνητικού τομογράφου και αφετέρου για την αντικατάσταση των πηνίων που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Μπορεί να γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση μιας οικονομικής λύσης, αλλά το πρόβλημα παραμένει και ίσως να είναι αναγκαία μια προσπάθεια για την ανεύρεση χορηγών.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο σύγχρονος μαγνητικός τομογράφος που εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, μπορεί να καλύψει αριθμό τομογραφιών που παραπέμπονται από το ΠΓΝΛ, όχι όμως το σύνολο των εξειδικευμένων τομογραφιών που γίνονται εκεί από το έμπειρο προσωπικό του, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραπέμπονται στον ιδιωτικό τομέα.
Εν τω μεταξύ, για την αντικατάσταση της λυχνίας που έχει καεί θέτοντας εκτός λειτουργίας το ακτινολογικό μηχάνημα του ΠΓΝΛ, απαιτούνται περίπου 10.000 ευρώ, ποσό που επίσης αναζητείται από την διοίκηση.
Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass