Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΕΤΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Περισσότερες προσλήψεις από αποχωρήσεις το 2016 στα νοσοκομεία

* Προχωρά η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ ύψους 8,4 εκατ. ευρώ

Δημοσίευση: 09 Απρ 2017 22:36
Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κ. Νέστορας Αντωνίου

Δύο χρόνια θητείας συμπληρώνει αυτό το διάστημα η υπό τον Νέστορα Αντωνίου διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Τις προηγούμενες μέρες ο κ. Αντωνίου παρουσίασε τον απολογισμό αυτής της διετίας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ανανεώσει τη θητεία του για δύο ακόμη χρόνια.

Μαζί με τα επιτεύγματα των δύο πρώτων χρόνων, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ παρουσίασε και τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα, έτσι όπως αυτός σχεδιάζεται από κοινού με τον αναπληρωτή διοικητή Δημήτρη Δημητριάδη και την υποδιοικήτρια Παρασκευή Ζαζά.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ

Οι δομές υγείας οι οποίες βρίσκονται στην αρμοδιότητα της 5ης ΥΠΕ, εκτός της Κεντρικής Υπηρεσίας, είναι 13 Νοσοκομεία, 33 Κέντρα Υγείας, 11 Μονάδες Υγείας (ΠΕΔΥ), 321 Περιφερειακά Ιατρεία, 11 Μονάδες Ψυχικής Υγείας και επιπλέον 15 Μονάδες Ψυχικής Υγείας ως ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ. Οι δομές αυτές καλύπτουν συνολικά τις ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας 1.277.600 ανθρώπων – οι 731.000 από αυτούς στη Θεσσαλία!

Σημείο αναφοράς είναι ο υπερβολικά μικρός αριθμός υπαλλήλων που εργάζονται στην Κεντρική Υπηρεσία, υποχρεωμένοι να φέρουν σε πέρας έναν τεράστιο όγκο δουλειάς. Πρόκειται συγκεκριμένα για 29 υπαλλήλους σε οργανικές – προσωποπαγείς θέσεις και άλλους 14 που είναι αποσπασμένοι ή έχουν μετακινηθεί στην Κεντρική Υπηρεσία της ΥΠΕ. Για να γίνει αντιληπτή η έλλειψη προσωπικού, αξίζει να τονιστεί ότι στην 3η και την 4η ΥΠΕ εργάζεται ο διπλάσιος αριθμός υπαλλήλων.

Άξιο καταγραφής είναι παράλληλα το γεγονός ότι το 2016 παρατηρείται θετικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων από το προσωπικό των νοσοκομείων, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε το 2015 και το 2014.

Ειδικότερα, ενώ το 2014 αποχώρησαν από τα 13 νοσοκομεία 403 άτομα (μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, λοιπό και αντίστοιχα επικουρικό προσωπικό) και προσλήφθηκαν 253 άτομα και το 2015 αποχώρησαν 277 άτομα ενώ προσλήφθηκαν 150, την περασμένη χρονιά αποχώρησαν 217 άτομα αλλά προσλήφθηκαν 400, καλύπτοντας πολλά από τα κενά που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στον απολογισμό της 5ης ΥΠΕ που παρουσιάζει σήμερα η «Ε», ως επιτεύγματα της θητείας της (Απρίλιος 2015 – Απρίλιος 2017) καταγράφονται η δημιουργία κεντρικής αποθήκης, η αλλαγή κτιρίων των μονάδων υγείας (ΠΕΔΥ), η δημιουργία σταθμών ΕΚΑΒ σε Κέντρα Υγείας, η λειτουργία Κινητών Μονάδων και οι δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Ειδικότερα, τονίζεται η εξεύρεση και ενεργοποίηση χώρου περίπου 1200 τ.μ. ως κεντρική αποθήκη στην πόλη της Λάρισας με υγειονομικό και λοιπό υλικό (πλην των φαρμάκων) για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων υγείας και των κέντρων υγείας. Επίσης, με τη χρήση τριών φορτηγών, διανέμεται υλικό στις μονάδες υγείας, σε μηνιαία βάση.

Τα τελευταία 2 χρόνια, 11 μονάδες ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) άλλαξαν ή μετεγκαταστάθηκαν από ενοικιαζόμενα κτίρια σε δομές χωρίς οικονομική επιβάρυνση, εξασφαλίζοντας συνολικό όφελος, πάνω από 450.000 ευρώ ετησίως. Παράλληλα, συνεχής είναι η διαπραγμάτευση μισθωμάτων των περιφερειακών ιατρείων και μονάδων υγείας για μείωση του τιμήματος σε ποσοστό 20% και άνω, το οποίο θα εξασφαλίσει συνολικά πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως.

Επιπρόσθετα, δημιουργήθηκαν νέοι σταθμοί ασθενοφόρων, για την αρτιότερη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ. Συνολικά, δημιουργήθηκαν 6 σταθμοί που καλύπτουν σε 24ωρη βάση τις γύρω περιοχές ευθύνης.

Πιο συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν σταθμοί ΕΚΑΒ σε Φάρσαλα, Τύρναβο, Μουζάκι, Σοφάδες, Μακρακώμη, Ιστιαία, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να δημιουργηθούν στην Αργαλαστή, τον Αλμυρό, το Μαντούδι και τα Ψαχνά Ευβοίας.

Δύο κινητές μονάδες πραγματοποιούν ακτινολογικές, αιματολογικές εξετάσεις, σπιρομέτρηση και μέτρηση οστικής πυκνότητας σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Τέλος, στα χωρικά όρια της 5ης ΥΠΕ υπάρχουν 6 δομές φιλοξενίας προσφύγων, στις οποίες φιλοξενούνται συνολικά 3.114 άτομα. Για την κάλυψη των αναγκών του εν λόγω πληθυσμού η ΥΠΕ παρέχει ιατρικό και άλλο προσωπικό και εξασφαλίζει τη μετακίνηση προς και από τις μονάδες υγείας, όταν αυτό απαιτείται.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ

Στον σχεδιασμό της 5ης ΥΠΕ για την επόμενη διετία, περιλαμβάνονται η αναδιοργάνωση της κεντρικής υπηρεσίας, η ανάπτυξη των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), η διασύνδεση δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, η επέκταση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, η οργάνωση εργαστηρίων ΠΦΥ, η σύνδεση στο Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, η ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος διαχείρισης ποιότητας στις δομές της ΠΦΥ, η σύσταση και ενεργοποίηση Επιτροπών Παρακολούθησης και Ελέγχου των νοσοκομείων.

Σχετικά με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, προγραμματίζεται η δημιουργία 23 συνολικά, 12 στη Θεσσαλία και 11 στη Στερεά Ελλάδα, με συνολικά απασχολούμενο προσωπικό, στα 275 άτομα.

Ειδικότερα για τις επιτροπές παρακολούθησης και ελέγχου των νοσοκομείων, προβλέπεται επιτροπή παρακολούθησης και ελέγχου των αναλώσεων στα φάρμακα στα 13 νοσοκομεία ευθύνης της 5ης ΥΠΕ, καθώς και επιτροπή παρακολούθησης και ελέγχου των καταναλώσεων των ενεργειακών πόρων και αγαθών κοινής ωφελείας.

Στο περιθώριο του σχεδιασμού, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι προτεινόμενα έργα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή έργα (προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού) ύψους 8.401.170 ευρώ για τα 5 νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Από αυτά, τα 2.821.770 αφορούν σε εξοπλισμό για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και τα 1.350.000 ευρώ εξοπλισμό για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Πρόκειται δε για έργα που για να προχωρήσει η υλοποίησή τους απαιτείται μόνο η έγκριση σκοπιμότητας από το Υπουργείο Υγείας.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass