ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡEΙΑΣ ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ:

Ζωτικής σημασίας η «κίτρινη κάρτα» του ΕΟΦ

* Αυξάνονται τα κρούσματα ουρικής αρθρίτιδας * Λαζ. Σακκάς: Προσβάλλονται όλα τα όργανα από ρευματικά νοσήματα

Δημοσίευση: 03 Απρ 2017 23:00

«Τα ρευματικά νοσήματα προσβάλλουν όλα τα όργανα του ανθρώπου, και γι’ αυτό τον λόγο απαιτείται πολύ καλή εξέταση των ασθενών από τους γιατρούς τους, αλλά και καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων γιατρών προς όφελος του ασθενή που αντιμετωπίζει τα προβλήματα», τονίστηκε χθες κατά την ενημερωτική ημερίδα ευαισθητοποίησης του κοινού, των νοσούντων και των επαγγελματιών υγείας για τα ρευματικά νοσήματα, που πραγματοποιήθηκε στο «Ιμπέριαλ», στη Λάρισα.

Την ημερίδα οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) και θέμα της ήταν τα «Ρευματικά νοσήματα. Διάγνωση-θεραπευτική αντιμετώπιση, ανεπιθύμητες ενέργειες, κίτρινη κάρτα», με ομιλητές αξιόλογους ειδικούς επιστήμονες.

Το σημαντικότερο μήνυμα στο οποίο εστίασε η ενημερωτική παρουσίαση θεμάτων σχετικά με τα ρευματικά νοσήματα, αφορούσε στην ανάγκη να ανταποκριθούν οι γιατροί (όλων των ειδικοτήτων) στην κίτρινη κάρτα του ΕΟΦ, δηλαδή να μην αμελούν να καταγράφουν και να καταθέτουν (μέσω της κίτρινης κάρτας) στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προέκυψαν σε ασθενείς τους από τη λήψη κάποιων φαρμάκων. Αυτό όπως τονίσθηκε αποτελεί κίνηση ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ασθενών.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο επίκουρος καθηγητής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νικ. Σκεντέρης ως εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας (είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου), επίσης εκ μέρους του δημάρχου Λαρισαίων χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Βιβή Τσεκούρα και ακολούθως για τα ρευματικά νοσήματα μίλησε ο κ. Λάζαρος Σακκάς, καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας, στο Τμήμα Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Ο κ. Σακκάς, υποστήριξε ότι «Τα ρευματικά νοσήματα προσβάλλουν όλα τα όργανα του ανθρώπου και οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν καλά τον ασθενή τους, για τυχόν εμφάνισή τους….», τονίζοντας παράλληλα πως: «Συχνά προσβάλλουν τα νεφρά και τους πνεύμονες…».

Μεταξύ άλλων ενημέρωσε ότι: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση περιστατικών ουρικής αρθρίτιδας», ενώ για τα αίτια των ρευματικών νοσημάτων υποστήριξε ότι είναι το περιβάλλον και λιγότερο τα γονίδια.

Ομιλητές ήταν επίσης η κ. Χριστίνα Κατσιάρη, επικ. καθηγήτρια Ρευματολογίας, Ρευματολογική Κλινική Π.Γ.Ν. Λάρισας, και κ. Δημήτριος Κούβελας, ειδικός Γενικής Ιατρικής, καθηγητής και δ/ντής Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας Α.Π.Θ., μέλος Επιστημονικής Επιτροπής ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της εκδήλωσης η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α), πρόσφερε σχετικό ενημερωτικό υλικό στους συμμετέχοντες γιατρούς, όπου και εντασσόταν μεταξύ άλλων δείγμα της κίτρινης κάρτας του ΕΟΦ, ως κίνηση παρότρυνσης να τη χρησιμοποιήσουν.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass