ΤΕΛΕΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΟΚΤΩ ΝΕΟΥΣ

«Αντίδοτο» στις εξαρτήσεις η «Έξοδος»

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2017 22:00

«Δεν είμαστε μόνοι…», είπε ο Αργύρης χθες σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή οκτώ ανθρώπων, που κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα απεξάρτησης από ουσίες.

Σε αυτή του τη φράση και μόνο, παρουσίασε όλο το νόημα της μεγαλύτερης κινητήριας δύναμης, που μπορεί να ωθήσει και να στηρίξει ένα άτομο σε μια προσπάθεια απεξάρτησής του από διαφόρων ειδών εξαρτήσεις, πόσο μάλλον από ναρκωτικές ουσίες.

Η Θεραπευτική κοινότητα «Έξοδος» της Λάρισας, έδωσε για άλλη μια φορά νέα ζωή σε ανθρώπους που τόλμησαν να βγουν από το αδιέξοδο των εξαρτήσεων και αυτό αποτέλεσε γιορτή, που συγκέντρωσε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κοινότητας, πλήθος κόσμου, η παρουσία των οποίων ενίσχυσε το μήνυμα του Αργύρη: «Δεν είμαστε μόνοι…».

Η «Έξοδος» που από το 1989 δίνει μάχη για τους ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά της να απεξαρτηθούν, μετρά σήμερα εκατοντάδες φορές που πρόσφερε το «αντίδοτο» στις εξαρτήσεις τους, την ίδια τη ζωή.

Ειδικότερα χθες, κατά την εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ΚΕΘΕΑ στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Μπαρδάνης, ο οποίος, αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της «Εξόδου» στη Λάρισα, που αποτέλεσε τη δεύτερη κατά σειρά θεραπευτική κοινότητα στη χώρα μας, μετά την «Ιθάκη», επισήμανε μεταξύ άλλων: «Το μήνυμα του Αργύρη δεν είμαστε μόνοι είναι το φάρμακο στις εξαρτήσεις… Νέοι βγαίνουν από το τούνελ της εξάρτησης και της αναισθησίας…».

Ο υπεύθυνος λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ «Έξοδος» κ. Σωτήρης Μπουντής ενημέρωσε για τα προγράμματα που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται, έχοντας καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Η απεξάρτηση είναι δυνατή, οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν, να σταματήσουν τη χρήση ουσιών και να βελτιώσουν τη ζωή τους. Αυτό δηλώνουν ως φορείς της προσωπικής τους αλλαγής και εξέλιξης οι άνθρωποι που ολοκληρώνουν σήμερα το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ και που έρχονται να προστεθούν στις εκατοντάδες των ανθρώπων που βρέθηκαν στη θέση αυτή πριν από αυτούς.

Από τότε, και στα χρόνια που ακολούθησαν, υπάρχει μια διαρκής εξέλιξη και αλλαγή του θεραπευτικού προγράμματος που ακολουθεί τις αλλαγές στη χρήση ουσιών, τις ανάγκες και το προφίλ των εξαρτημένων.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να λειτουργεί στην πόλη μας, πέρα από τη Θεραπευτική Κοινότητα διαμονής:

-Ένα νέο Ανοιχτό Πρόγραμμα για χρήστες χασίς και άλλων ουσιών που τους δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίζονται σε εξωτερική βάση, χωρίς να χρειάζεται να αφήσουν τις εργασιακές ή τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

-Ένα νέο Πρόγραμμα που αφορά στις λεγόμενες “νόμιμες” εξαρτήσεις και συγκεκριμένα στην κατάχρηση και την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.

-Μία Μονάδα Συμβουλευτικής και Υποστήριξης χρηστών που είναι κρατούμενοι στα Καταστήματα Κράτησης Λάρισας και Τρικάλων, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίησή τους, ώστε να σπάσουν τον διπλό κύκλο της εξάρτησης που δεν αφορά μόνο τις ουσίες, αλλά και την παραβατικότητα.

-Δράσεις Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης, που πέρα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση μαθητών και εκπαιδευτικών, έχουν στόχο και την υποστήριξη του μαθητικού πληθυσμού που η πιθανή εμπλοκή του με τη χρήση είναι στο αρχικό στάδιο.

-Το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, που πέρα από την εκπαίδευση που παρέχει μέσα από το Εναλλακτικό Σχολείο Ενηλίκων, υλοποιεί και άλλες πολιτιστικές και κοινωνικές παρεμβάσεις για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως π.χ. η λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου και Ακαδημίας Ποδοσφαίρου για τα παιδιά των προσφύγων που διαμένουν στην περιοχή της Λάρισας.

Η παρέμβαση του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ είναι βαθιά ανθρωποκεντρική. Ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζεται από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ ως ένα ξεχωριστό πρόσωπο και οι ανάγκες του είναι ο στόχος και η πυξίδα για τη λειτουργία και ανάπτυξη του θεραπευτικού προγράμματος. Κεντρικό άξονα αποτελεί η διασφάλιση του δικαιώματος των χρηστών για ουσιαστική απεξάρτηση και αλλαγή τρόπου ζωής (μακριά από οποιαδήποτε εκμετάλλευση οικονομική ή άλλη) και της ανάγκης των χρηστών και των οικογενειών τους για υποστήριξη και θεραπεία. Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο των πληροφοριών».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας, εκπρόσωπος του ΑΤΑ, της 1ης Στρατιάς, ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής κ. Δημ. Δεληγιάννης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Ι. Καψάλης, εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου, του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ.ά.

 

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass