ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΙΣ 17 ΚΑΙ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ

Πλήρη ίαση έχει ο καρκίνος του θυρεοειδή αν διαγνωστεί έγκαιρα

* «Υπάρχει η αίσθηση ότι αυξάνονται οι καρκίνοι αυτού του είδους», αναφέρει ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΛ, Κ. Τεπετές.

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2017 22:25

«Ο συνήθης καρκίνος του θυρεοειδή, όταν διαγνωστεί και χειρουργηθεί έγκαιρα, έχει πλήρη ίαση», τόνισε στην «Ε» ο καθηγητής Χειρουργικής, διευθυντής της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Τεπετές.

Μιλώντας για την πολύ ενδιαφέρουσα επικείμενη διημερίδα που διοργανώνει η κλινική, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, ο καθηγητής επισήμανε ότι υπάρχει η αίσθηση πως αυξάνονται τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα καρκίνων αυτού του είδους στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η διημερίδα, με θέμα «η ελληνική πραγματικότητα στην Ενδοκρινική Χειρουργική» θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα το διήμερο 17 και 18 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

«Η χειρουργική των ενδοκρινών αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της γενικής χειρουργικής και της χειρουργικής ογκολογίας όπου δραστηριοποιείται η κλινική μας, η οποία μάλιστα έχει και ένα ειδικό ιατρείο για αυτά τα νοσήματα που λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη», αναφέρει ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του ΠΓΝΛ.

«Θέλοντας λοιπόν να προσφέρουμε μία επικαιροποίηση των γνώσεων και παρουσίαση των σύγχρονων εξελίξεων πάνω στη χειρουργική των ενδοκρινών, η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων και εμείς, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά, λίγο ή πολύ, σε όλες τις παθήσεις των ενδοκρινών αδένων, ειδικά σε εκείνες όπου η θεραπευτική παρέμβαση είναι κύρια χειρουργική.

Θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με την παθολογία και την ογκολογία του θυρεοειδούς, δηλαδή όχι μόνο με τις λειτουργικές διαταραχές του θυρεοειδούς, αλλά και με τον καρκίνο του θυρεοειδούς, με τις ιδιαιτερότητες στην αντιμετώπιση των νοσημάτων των παραθυρεοειδών αδένων, με τη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των όγκων των επινεφριδίων, και ιδιαίτερα με τις ενδείξεις των λαπαροσκοπικών τεχνικών, ενώ θα ασχοληθούμε και με κάποιους σπάνιους όγκους του γαστρεντερικού σωλήνα που χαρακτηρίζονται σαν νευροενδοκρινείς», τονίζει ο κ. Τεπετές.

Στη διημερίδα συμμετέχουν οι πλέον ειδικοί χειρουργοί από όλη την Ελλάδα, ενώ θα παρευρεθούν και καλεσμένοι από το εξωτερικό, δύο καθηγητές από την Ιταλία, συγκεκριμένα. Θα συμμετέχουν παράλληλα και ειδικότητες όπως ενδοκρινολόγοι, παθολόγοι, γαστρεντερολόγοι, κ.λπ.

Θα υπάρξει σχολιασμός και συζήτηση, από χειρουργούς και ενδοκρινολόγους, πάνω σε συγκεκριμένα κλινικά προβλήματα, και στο τέλος θα γίνει αναφορά για τα πρώιμα αποτελέσματα της εθνικής καταγραφής των θυρεοειδεκτομών.

Εξηγώντας την εθνική καταγραφή των θυρεοειδεκτομών, ο καθηγητής διευκρινίζει πως «πρόκειται για μια προσπάθεια από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ενδοκρινών να υπάρξει ένας ενιαίος τρόπος αναφοράς και καταγραφής των χειρουργικών επεμβάσεων που αφορούν και λειτουργικά νοσήματα του θυρεοειδούς αλλά και τον καρκίνο, έτσι που να γίνει μία αξιόπιστη καταγραφή της ελληνικής πραγματικότητας».

Η διημερίδα απευθύνεται όχι μόνο σε χειρουργούς και ενδοκρινολόγους, αλλά σε όλες τις κλινικές ειδικότητες, σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και σε νοσηλευτές, ενώ η παρακολούθηση και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Με αφορμή τα κρούσματα καρκίνων των ενδοκρινών αδένων που αντιμετωπίζονται τα τελευταία χρόνια στη Χειρουργική Κλινική του ΠΓΝΛ, ρωτήσαμε τον κ. Τεπετέ αν θεωρεί ότι παρατηρείται αύξηση αυτών των κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή που καλύπτει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

«Η χειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας έχει ήδη διοργανώσει ημερίδα για τους καρκίνους των ενδοκρινών αδένων τον Φεβρουάριο του 2013, από κοινού με το ελληνικό παράρτημα του Αμερικάνικου Κολλεγίου Χειρουργών, γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι τα νεοπλάσματα αυτά διαγιγνώσκονται όλο και συχνότερα. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντική η έγκαιρη προσέλευση ασθενών με τέτοια προβλήματα στους ενδοκρινολόγους, οι οποίοι διεκπεραιώνουν το διαγνωστικό κομμάτι», τονίζει ο διευθυντής της κλινικής.

«Είναι συνηθισμένο φαινόμενο», επισημαίνει, «να θεωρεί κάποιος ασθενής ότι το πρόβλημα στον θυρεοειδή του αντιμετωπίζεται παίρνοντας μόνος του το φάρμακο. Πρέπει, όμως, να ακολουθεί τις οδηγίες για follow up. Ένας όγκος που ήταν κάποτε καλός μπορεί να πάψει να είναι καλός στην πορεία. Τεκμηριωμένη εικόνα ως προς την αύξηση των κρουσμάτων δεν μπορούμε να έχουμε γιατί τους περισσότερους ασθενείς τους βλέπουν ιδιώτες ενδοκρινολόγοι. Με άλλα λόγια, δεν γνωρίζουμε τον παρανομαστή. Γνωρίζουμε αυτούς που χειρουργούμε αλλά δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς πηγαίνουν στην αρχή συντηρητικά, αλλά σαφώς και υπάρχει η αίσθηση ότι έχουμε αύξηση των συγκεκριμένων καρκίνων, αν και δεν είναι καταγεγραμμένη ως αξιόπιστη πληροφορία.

Σημαντική είναι η συνεισφορά των ιδιωτών ενδοκρινολόγων στη έγκαιρη διάγνωση. Όσοι έχουν πρόβλημα με τον θυρεοειδή να μην κάνουν θεραπεία μόνοι τους αλλά να πηγαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον ενδοκρινολόγο τους».

Ο κ. Τεπετές καταλήγει με μία αισιόδοξη επισήμανση την κουβέντα μας, τονίζοντας ότι «ο συνήθης καρκίνος του θυρεοειδή, όταν διαγνωστεί και χειρουργηθεί έγκαιρα, έχει πλήρη ίαση».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass