ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Στη Λάρισα οι καλύτεροι γιατροί του πλανήτη!

*Κ. Αγοραστός: Σχέδιο της Περιφέρειας για πολιτιστική διαδρομή της υγείας στη Θεσσαλία *Απ. Καλογιάννης: Κέντρο μελέτης του Ιπποκρατικού έργου η Λάρισα *Ι. Στεφανίδης: «Δικαιούται τον τίτλο “Μέγας” ο Ιπποκράτης»

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2017 14:55

Σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο με τους καλύτερους αποφοίτους των Ιατρικών Σχολών του πλανήτη να δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη στη Λάρισα οραματίζονται το Μνημείο - Μουσείο του Ιπποκράτη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, όπως ανέφεραν σε εκδήλωση χθες στην Αθήνα.

«Φιλοδοξία μας είναι οι νέοι γιατροί, Έλληνες και ξένοι, όχι μόνο να επισκέπτονται τον χώρο αυτό αλλά και να δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Απ. Καλογιάννης, ενώ ο κ. Κ. Αγοραστός παρουσίασε το εξής σχέδιο, το οποίο, όπως είπε, επεξεργάζεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας:

«Όραμά μας – υπογράμμισε ο περιφερειάρχης - είναι να έρχονται στο μνημείο του Ιπποκράτη για να ορκιστούν απόφοιτοι σχολών Ιατρικής από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Κάθε χρόνο οι πέντε καλύτεροι φοιτητές από τα καλύτερά πανεπιστήμια του πλανήτη θα έρχονται να δίνουν τον όρκο τους στο μνημείο του Ιπποκράτη» (όπως διευκρίνισε ο κ. Κ. Αγοραστός, οι τελετές στα πανεπιστήμιά τους θα γίνονται κανονικά, η ορκωμοσία στο μνημείο του Ιπποκράτη θα γίνεται παράλληλα).

«Οι 50 καλύτεροι φοιτητές που θα δίνουν τον όρκο τους κάθε χρόνο θα παίρνουν φεύγοντας από τη Λάρισα αναμνηστική πλακέτα ότι έδωσαν τον όρκο τους στον τάφο του Ιπποκράτη και όπως γίνεται αντιληπτό η πλακέτα θα βρει μια θέση στα ιατρεία των καλύτερων γιατρών του κόσμου δίπλα από το πτυχίο τους.

Στα πανεπιστήμια που σκεφτόμαστε να προσκαλέσουμε, εκτός από τα μεγάλα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, συγκαταλέγονται και από την Άπω Ανατολή (Κίνα, Ιαπωνία) αφενός λόγω του μεγάλου πληθυσμού και αφετέρου του ενδιαφέροντός τους για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική φιλοσοφία.

Θεωρούμε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική μακροπρόθεσμα το όλο εγχείρημα διότι εκτιμούμε ότι θα αποδειχθεί ιδιαίτερα ελκυστικό στους απόφοιτους Ιατρικής που θα θέλουν να δώσουν τον όρκο τους στο μνημείο του Ιπποκράτη στην πόλη όπου ο Ιπποκράτης έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και έγραψε το έργο του», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος παρουσίασε και ένα δεύτερο σχέδιο της Περιφέρειας:

«Μια δεύτερη σκέψη μας είναι να οργανώσουμε μια πολιτιστική διαδρομή που θα συνδέει τον Χείρωνα στο Πήλιο, τη Λακέρεια όπου γεννήθηκε ο Ασκληπιός, το Συκούριο, τους Γόννους και το Μουζάκι όπου υπήρχαν Ασκληπιεία, τη Λάρισα όπου έζησε και τάφηκε ο Ιπποκράτης καθώς και τα Τρίκαλα όπου έζησε ο Ασκληπιός.

Η διαδρομή αυτή μπορεί να συνδυαστεί με προγράμματα ιατρικού τουρισμού, προληπτικής ιατρικής ή και αποκατάστασης, όπως και με πληθώρα άλλων εκδηλώσεων».

ΚΕΝΤΡΟ Η ΛΑΡΙΣΑ

Από την πλευρά του ο κ. Απ. Καλογιάννης μετέφερε τη δέσμευση της δημοτικής αρχής και τη δική του προσωπικά, ως γιατρού, «να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και εργασίες για την οργάνωση του χώρου του Μουσείου αλλά και του Βοτανικού κήπου με τα Ιπποκρατικά φαρμακευτικά φυτά που βρίσκεται ακριβώς απέναντι».

Ταυτόχρονα, κάλεσε «σε κοινή δράση όλων, φορέων και προσωπικοτήτων που εμπνέονται από την προσπάθειά μας, να σχηματοποιήσουμε ένα σύνολο προτάσεων και ενεργειών για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής ιδέας και να καταστήσουμε την πόλη μας, κέντρο μελέτης έρευνας και προβολής του Ιπποκρατικού έργου σε συνδυασμό και με την ανάδειξη του μοναδικού μας Αρχαίου Θεάτρου».

Προς αυτήν την κατεύθυνση χαρακτήρισε «εγγύηση τη συνεργασία του Δήμου με την Ιατρική Σχολή, τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο και την Περιφέρεια», ενώ προανήγγειλε πρωτοβουλίες του Δήμου σε συνεργασία με τον σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».

ΜΕΓΑΣ Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

Η χθεσινή εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών σε συνεργασία με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ, γλύπτη του αγάλματος του Ιπποκράτη κ. Γεώργιο Καλακαλλά, ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ μεταξύ άλλων την παρακολούθησαν ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ανδρέας Ντάμπτσιος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιπποκράτης κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας.

Στην εκδήλωση μίλησε μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας κ. Γιάννης Στεφανίδης τονίζοντας:

«Ο Ιπποκράτης είναι ο θεμελιωτής της σύγχρονης ορθολογικής Ιατρικής μακριά από δεισιδαιμονίες. Οι αφορισμοί χρησίμευαν ακόμη και στον 19ο αιώνα ως πρακτικό συμβουλευτικό δοκίμιο. Μερικοί είναι και σήμερα πασίγνωστοι.

Η ευλαβική προσκόλλησή του στην κλινική εξέταση είναι και απαρέγκλιτη αρχή της σύγχρονης ιατρικής «τέχνης».

Ο όρκος, που τον απαγγέλλουν οι νέοι γιατροί σε όλο τον κόσμο, επηρεάζει την ιατρική δεοντολογία του σήμερα. Αποτελεί βάση της Διακήρυξης της WMA στη Γενεύη (1948) και των δικαιωμάτων των ασθενών στη Λισσαβώνα (1981).

Είμαι πεπεισμένος ότι με τη μυθική φήμη του, το μνημειώδες έργο του και την διαχρονική επιρροή του ο θρυλικός Ιπποκράτης δικαιούται τον τίτλο “Μέγας”, υπογράμμισε ο κ. Ι. Στεφανίδης.

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass