ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Φ.Υ. ΜΙΛΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΑΝ. Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Σ. ΒΑΡΔΑΡΟΣ

Οι μονάδες οικογενειακής ιατρικής στο επίκεντρο

* Η Λάρισα σημείο αναφοράς στον σχεδιασμό της 5ης ΥΠΕ

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2016 14:44

«Ο σχεδιασμός για την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), έγκειται στη συγκρότηση ενός νέου επιπέδου στο σύστημα υγείας, από τα κάτω, σε επίπεδο γειτονιάς και κοινότητας, με θεσμοθέτηση και ενεργοποίηση των μονάδων οικογενειακής ιατρικής, των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), καθώς και με την άμεση συνεισφορά των διεπιστημονικών ομάδων υγείας».

Τα παραπάνω τόνισε χθες ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, από τη Λάρισα όπου – στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου – μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι τα τρία σημεία αναφοράς στον εξειδικευμένο σχεδιασμό της υγειονομικής περιφέρειας, είναι η Λάρισα, ο Βόλος και η Αταλάντη.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ήρθαμε να παρουσιάσουμε τον σχεδιασμό μας για την ΠΦΥ, με την περιφερειακή της διάσταση. Είναι στην πραγματικότητα η πρώτη μορφή διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και τους συλλογικούς φορείς, με την ενεργό συμμετοχή της 5ης ΥΠΕ, για να δούμε αναλυτικά και τον συνολικό σχεδιασμό, αλλά και πώς αυτός εξειδικεύεται στις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας», τόνισε ο κ. Βαρδαρός.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου, «ο σχεδιασμός για τη Θεσσαλία είναι κομμάτι του εθνικού σχεδιασμού. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου επιπέδου στο σύστημα υγείας, από τα κάτω θα έλεγα, σε επίπεδο γειτονιάς – κοινότητας με θεσμοθέτηση για πρώτη φορά αλλά και ουσιαστική ενεργοποίηση των μονάδων οικογενειακής ιατρικής, των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), καθώς και με την άμεση ενεργοποίηση των διεπιστημονικών ομάδων υγείας. Είναι η πρώτη φορά που στη χώρα θα κάνουμε οικογενειακή ιατρική, καθώς και συγκροτημένη και κεντρικά οργανωμένη πρόληψη και αγωγή υγείας».

Αναφερόμενος στον τρόπο χρηματοδότησης του συγκεκριμένου σχεδίου, ο κ. Βαρδαρός τόνισε ότι «είναι ένα μικτό, τριμερές θα έλεγα σχήμα χρηματοδότησης, από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, όπως το σχεδιάζουμε εμείς όμως, δηλαδή αυτή τη φορά καταστρώσαμε το σχέδιο και πήγαμε να αναζητήσουμε τις κατάλληλες πηγές χρηματοδότησης. Οι πηγές αυτές είναι το μεγάλο επιχειρησιακό πρόγραμμα της μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα που είναι στην εισαγωγική του βάση διότι είναι ένα καινούριο σχήμα για το δημόσιο σύστημα και τη δημόσια διοίκηση, άρα ανταποκρίνεται στα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου επιχειρησιακού προγράμματος. Στη συνέχεια, προβλέπουμε συμμετοχή των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) και σταδιακά αυξανόμενη εθνική συμμετοχή μέσω και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και του τακτικού προϋπολογισμού».

ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΑ ΠΕΔΥ

Εξειδικεύοντας τους στόχους του προγράμματος για την ανασυγκρότηση της ΠΦΥ, ο κ. Βαρδαρός ανέφερε ότι «οι συνέργειες είναι βασική προϋπόθεση και παράλληλα και στόχευση αυτής της παρέμβασης. Οι υφιστάμενες δομές του ΠΕΔΥ μέσα από μία αναδιοργάνωση και μέσα από στοχευμένη ενίσχυση θα λειτουργήσουν ως δεύτερο επίπεδο στο σύστημα της ΠΦΥ, ως μονάδες αναφοράς που θα έχουν τις υπόλοιπες ειδικότητες και το διαγνωστικό κομμάτι της ΠΦΥ. Παράλληλα, ο σχεδιασμός είναι σε συνάρτηση και με τα νοσοκομεία και την αποσυμφόρηση που θα επιτύχουμε και στα εξωτερικά ιατρεία και συνολικά στο βάρος που δέχονται τα νοσοκομεία της χώρας».

ΤΡΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ 5η ΥΠΕ

Στη συνέχεια, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Νέστορας Αντωνίου τόνισε ότι «έχουμε φτιάξει και σημεία αναφοράς ώστε να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας. Πρόκειται για σημεία όπου έχουμε μια καλή λειτουργία σε βασικά ζητήματα, είτε αυτό αφορά τα εργαστήρια είτε αφορά τους γιατρούς, με την έννοια των ειδικοτήτων. Τα σημεία αυτά είναι η Λάρισα, ο Βόλος και η Αταλάντη στη Στερεά.

Η ένδειξη είναι ότι την επόμενη χρονιά θα πρέπει αυτά τα σημεία να ξεκινήσουν με τις βασικές ειδικότητες και αυτές θα είναι επικουρικό προσωπικό αλλά μέσα από πρόγραμμα ΕΣΠΑ, για 1 + 1 χρόνο. Τον πρώτο χρόνο το προσωπικό αυτό θα πληρώνεται από τα προγράμματα και τον δεύτερο χρόνο θα υπάρξει η δυνατότητα να τους αξιοποιήσει η ΥΠΕ.

Είναι σημαντικό ότι ξεπερνάμε πλέον τη «μονοκαλλιέργεια» των γενικών γιατρών και συζητάμε για ειδικότητες δράσης, όπως παθολόγους και παιδιάτρους. Παράλληλα, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε οδοντιάτρους, οδοντοτεχνίτες και άλλες τέτοιες ειδικότητες, μιλάμε δηλαδή και για προσωπικό πέρα από το βασικό ιατρικό. Η επόμενη χρονιά θα έχει ένα τέτοιο χαρακτήρα.

Η χρονιά που τελειώνει σταθεροποίησε την κατάσταση στον τομέα των υλικών. Από το 2017 δεν θα έχουμε το μαρτύριο της σταγόνας, για τα καύσιμα ή την καθαριότητα… Λύθηκε το πρόβλημα με την υπογραφή συμβάσεων.

Μπαίνουμε τώρα στη διαδικασία αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, πώς πρέπει να κατανεμηθεί και ποια είναι τα σημεία που μπορούν να σηκώσουν το βάρος μη επειγουσών εξετάσεων, όπως οι κυτταρολογικές, και στα σημεία αναφοράς θα συγκεντρώνονται αυτοί οι ασθενείς και θα εξυπηρετούνται δωρεάν.

Επισημαίνω ότι η ΥΠΕ κρατάει όλους τους επικουρικούς, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει τους καινούριους που θα χρειαστούν. Θα δοθεί έμφαση στις ειδικότητες αλλά και στη σχέση εργασίας του σε βάθος χρόνου», κατέληξε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ.

Τον συντονισμό της χθεσινής εκδήλωσης είχε ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Δημήτρης Δημητριάδης, ενώ εκτός από τον κ. Βαρδαρό μίλησε και ο συνεργάτης του υπουργείου Υγείας, Θάνος Μυλωνέρος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Βασίλης Αναγνωστόπουλος, η υποδιοικήτρια της 5ης ΥΠΕ, Παρασκευή Ζαζά, η αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Ανθή Χαλιβέρα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας νομού Λάρισας, Γιώργος Μπιρσίμης, διοικητές νοσοκομείων της Θεσσαλίας, διευθυντές ΠΕΔΥ και Κέντρων Υγείας της περιοχής.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass